Σε ελεύθερη πτώση το ΧΑ - Απαξίωση από τους αγοραστές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ελεύθερη πτώση το ΧΑ - Απαξίωση από τους αγοραστές
Χαμηλό το επίπεδο της αγοράς. Κερδοσκοπικές τάσεις με τζίρο που δε ξεπερνά τα 30 εκατ.

Τελ. ενημέρωση 13:30

Υψηλή μεταβλητότητα, δίχως να υπάρχει σαφής κατεύθυνση στις αγορές μετοχών είναι το κλίμα που κυριαρχεί στις τελευταίες συνεδρίασεις, καθώς τα κέρδη της Πέμπτης στη Wall Street σβήστηκαν άμεσα την Παρασκευή.

Παράλληλα, η εβδομάδα ξεκινάει με την κρίσιμη συνεδρίαση της Fed αλλά την αδιάκοπη άνοδος των τιμών του πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες, τη στιγμή που χθες το Brent σκαρφάλωσε περαιτέρω κατά 0,66% στα 94,55 δολάρια το βαρέλι. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο κλεισίματός του σε περισσότερους από 10 μήνες και έρχεται μετά από 3 διαδοχικά εβδομαδιαία κέρδη που δεν έχουν δείξει ακόμη σημάδια κόπωσης. Σήμερα στην Ασία ανεβήκαμε κατά 0,75% ξεπερνώντας τα 95 δολάρια το βαρέλι. Οι πρόσφατες αυξήσεις διοχετεύονται ήδη στις λιανικές τιμές της βενζίνης.

Δεδομένων αυτών των νέων ενδείξεων πληθωριστικών πιέσεων, οι επενδυτές κινήθηκαν προς μια νέα τιμολόγηση, δεδομένου ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το 2024. Για παράδειγμα, το επιτόκιο που τιμολογήθηκε για τη συνεδρίαση της Fed τον Ιούνιο του 2024 έφτασε σε νέο υψηλό για αυτόν τον κύκλο στο 5,16%, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές δεν περιμένουν πολλά γύρω από τις μειώσεις των επιτοκίων σύντομα. Να θυμήσουμε ότι αύριο έχουμε την απόφαση της Fed, την Τράπεζα της Αγγλίας την Πέμπτη και μετά την Τράπεζα της Ιαπωνίας την Παρασκευή, επομένως αυτή είναι μια σημαντική εβδομάδα για τη χαρτογράφηση της πορείας προς το τέλος του έτους και πόσο μακριά θέλουν να κρατήσουν οι κεντρικές τράπεζες την αυστηρότερη πολιτική τους.

Ως προς το Χρηματιστήριο, η διπλή αναβάθμιση της Moody's πέρασε και δεν άγγιξε, καθώς το κλίμα διεθνώς, φαίνεται να κυριαρχεί στη ψυχολογία των επενδυτών. Επιπλέον, επικρατεί μια ευρικότητα στο πολιτικό σκηνικό με τα διάφορα μέτωπα (από το κυρίαρχο ζήτημα της Θεσσαλίας και την πιθανή καθυστέρηση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ). Το πιο σημαντικό ωστόσο, είναι το επίπεδο της αγοράς και οι κερδοσκοπικές τάσεις που συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Πόσο εύκολα οι market makers και κάποια χαρτοφυλάκια μπορούν να κουνήσουν την αγορά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση με τζίρο που σε τρεις ώρες δε ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ. Δυστυχώς αυτό είναι το επίπεδο της αγοράς, χωρίς καμία σοβαρότητα που μπορεί να αλλάξει μόνο με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και όποτε και εάν υπάρξει κάποια στιγμή η αναβάθμιση του ΧΑ.

Όπως έχει σημειώσει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, «τεχνικά τώρα η αγορά δείχνει ότι μπορεί να έκανε σημαντικό χαμηλό για το επόμενο τουλάχιστον διάστημα αν και θα πρέπει και να πιστοποιηθεί από νέα αγοραστικά σήματα.

τα. Εκτός από τα ημερήσια στοπ ο ΓΔ πρέπει να κατοχυρώσει το 1305 επίπεδο αν θέλει να δοκιμάσει τα υψηλά και νέα αυτών. Από τους επιμέρους τίτλους νέα αγοραστικά σήματα είχαμε σε πρώτη φάση από ΜΥΤΙΛ, ΕΝΤΕRSOFT και ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Θυμίζουμε τα στοπ στους κλαδικούς είναι στον ΓΔ το 1282, στον ftse25 το 3119, στον τραπεζικό το 1026 και τον ftsem στο 2097 σε κλεισίματα ημέρας. Τα παράγωγα έληξαν και μένει να δούμε αν η αγορά μπορεί να αυξήσει τζίρους μιας και υστερεί τις τελευταίες συνεδριάσεις και τιμές αν θέλει να δοκιμάσει νέα υψηλά. Πάντως πολλοί ξένοι είναι σε αναζήτηση πακέτων και ξέρουν ότι αν δοκιμάσουν να μπουν να αγοράσουν από το ταμπλό οι τιμές θα απογειωθούν».

Στο ταμπλό, ο ΓΔ καταγράφει πλέον πτώση 1,38% στις 1.234,41 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά μόλις τα 30 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 στο -1,46% και τις 3.006,86 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 957,69 μονάδες.

Στις τράπεζες, βαραίνει αρκετά το κλίμα στην ΕΤΕ με πτώση 3,28% στα 5,61 ευρώ, με την Alpha στο -2,94% και την Πειραιώς στο -2,57%. Απώλειες άνω του 3% και για τη Eurobank στα 1,4795 ευρώ.

Βαριές απώλειες 4,76% για την Aegean στο 11,60 ευρώ, αλλά και για την Τέρνα Ενεργειακή που χάνει και τα 16 ευρώ στα 15,57 ευρώ. Απώλειες άνω του 2% για Σαράντη, Intrakat, ΜΟΗ και Μυτιληναίο. Κρατάνει μόνο η ΕΕΕ, ο ΟΤΕ και τα ΕΛΠΕ.

Μεικτά πρόσημα καταγράφονται στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Πιέσεις σε Τεχνική Ολυμπιακή, Πλαστικά Θράκης και Intrakat, ενώ προσπαθεί να αντιδράσει η Alumil μετά το χθεσινό ξεπούλημα.

Παράλληλα τα διυλιστήρια συνεχίζουν να πιέζονται με τη ΜΟΗ να υποχωρεί κατά 1,17% και τα ΕΛΠΕ κατά -0,40%. Ευρύτερα ωστόσο η αγορά δε πείθει κάτι που αποτυπώνεται και από το φτωχό τζίρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σχέδιο δύο αξόνων της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στα δάνεια

Ξεπάγωμα τριετιών: Οι τρεις κατηγορίες των αυξήσεων από το 2024 - Για ποιους εργοδότες είναι υποχρεωτικές

Ελλάκτωρ: «Στρώνει δρόμο» για παροχή μερίσματος - Η Αττική Οδός, η ΑΚΤΩΡ, η μαρίνα Αλίμου

gazzetta
gazzetta reader insider insider