Έτσι γίνονται όταν είσαι μια ρηχή αγορά ευάλωτη σε κερδοσκοπικά παιχνίδια που κουνιέται αρκετά εύκολα από κινήσεις των funds που τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές.
Βαρίδι ξανά οι τράπεζες εν μέσω δημοσιεύματος του Reuters που ήταν αρκετό για να πυροδοτήσει βίαιες ρευστοποιήσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες και φυσικά στις ελληνικές, σχετικά με το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου ορίου ελάχιστων αποθεματικών (Minimum Reserves Requirements - MRR) από το τρέχον 1%
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley, ενώ στα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ του Ιουλίου φάνηκε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αύξηση στο 2% του ποσοστού των ελάχιστων αποθεματικών, οι αγορές συνέχισαν να το θεωρούν ως έναν πιθανό κίνδυνο, επομένως τα νέα που υποδηλώνουν μια ακόμη μεγαλύτερη αύξηση δεν είναι σαφώς θετικά για τις τράπεζες.στο 3% - 4%.
Παράλληλα, η διπλή αναβάθμιση της Moody's πέρασε και δεν άγγιξε, καθώς το κλίμα διεθνώς, φαίνεται να κυριαρχεί στη ψυχολογία των επενδυτών. Επιπλέον, επικρατεί μια νευρικότητα στο πολιτικό σκηνικό με τα διάφορα μέτωπα (από το κυρίαρχο ζήτημα της Θεσσαλίας και την πιθανή καθυστέρηση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ). Το πιο σημαντικό ωστόσο, είναι το επίπεδο της αγοράς και οι κερδοσκοπικές τάσεις που συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Πόσο εύκολα οι market makers και κάποια χαρτοφυλάκια μπορούν να κουνήσουν την αγορά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση με τζίρο που σε τρεις ώρες δε ξεπερνούσε τα 30 εκατ. ευρώ, κλείνοντας στα 87 εκατ. ευρώ, αισθητά χαμηλός. Δυστυχώς αυτό είναι το επίπεδο της αγοράς και χωρίς καμία σοβαρότητα που μπορεί να αλλάξει μόνο με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και όποτε και εάν υπάρξει κάποια στιγμή η αναβάθμιση του ΧΑ.
Η αγορά παραμένει ανοχύρωτη στα παιχνίδια των funds που τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές και συνεχίζουν να αποεπενδύουν από το ΧΑ και κυρίως από τις τράπεζες και πλέον μένει να φανεί αν θα υπάρξουν ισχυρότεροι αγοραστές για να αναλάβουν τα ηνία. Σημερα δεν υπήρξε κάποια κινητοποίηση από μεριά τους (φαίνεται και από το τζίρο), αφήνοντας ξανά την αγορά να κατρακυλήσει μέχρι τις 1.219,92 μονάδες, προτούν μαζέψουν κάπως προς τις 1.227,78 μονάδες.
Στο ταμπλό, ο ΓΔ έκλεισε με πτώση 1,91% στις 1.227,78 μονάδες, με τον FTSE 25 να υποχωρεί κατά 2,08% στις 2.988,03 μονάδες και τον τραπεζικό δείκτη να βυθίζεται κατά 3,35% στις 948,93 μονάδες.
Στις τράπεζες επικράτησε ένα panic mode με την Εθνική να βυθίζεται κατά 5,28% στα 5,494 ευρώ, την Alpha Bank κατά 4,79% στα 1,342 ευρώ και την Πειραιώς κατά 2,82% στα 2,876 ευρώ.
Πέραν των τραπεζών, στο κόκκινο έκλεισε η Aegean, χάνοντας και τα 12 ευρώ, με πτώση 5,75% στα 11,48 ευρώ ενώ ισχυρές πιέσεις πέρασα σε Viohalco (-4%), Τέρνα Ενεργειακή (-3,59%) στα 15,57 ευρώ, και σε Autohellas (-2,9%).
Καμία απολύτως στήριξη από την αγορά ούτε σε χαρτιά με ισχυρές προοπτικές καθώς και τα διυλιστήρια βούλιαξαν με τη ΜΟΗ στο -2,92% και τα 23,30 ευρώ πλέον, και τα ΕΛΠΕ στο -0,94%.
Απώλειες άνω του 2% για τη Μυτιληναίος, τη Lamda, την ΕΥΔΑΠ (νέο χαμηλό) και τη Σαράντης.
Κράτησαν μερικώς ΟΠΑΠ, Τιτάν και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ήπια ανοδικά ΕΕΕ, και ΟΤΕ.