«Άμυνα» στον DAX στήνει η Deutsche Bank - Γιατί η Γερμανία δεν αποτελεί τον «μεγάλο ασθενή» της ΕΕ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Άμυνα» στον DAX στήνει η Deutsche Bank - Γιατί η Γερμανία δεν αποτελεί τον «μεγάλο ασθενή» της ΕΕ
Ζώνες «άμυνας» γύρω από τον DAX επιχειρεί να στήσει η Deutsche Bank, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη χαμηλή συσχέτιση του δείκτη με την πορεία της γερμανικής οικονομίας, αλλά και στο υψηλό discount που διαπραγματεύεται έναντι του ιστορικού μέσου όρου.

Ζώνες «άμυνας» γύρω από τον DAX επιχειρεί να στήσει η Deutsche Bank, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη χαμηλή συσχέτιση του δείκτη με την πορεία της γερμανικής οικονομίας, αλλά και στο υψηλό discount που διαπραγματεύεται έναντι του ιστορικού μέσου όρου.

Όπως αναφέρει ο Maximilian Uleer, επικεφαλής στρατηγικής για τις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών της Deutsche Bank, από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, η Ευρωζώνη έχει αναπτυχθεί με έναν πολύ πιο αργό ρυθμό έναντι των ΗΠΑ, γεγονός που αντικατοπτρίζεται επίσης στη σχετική υποαπόδοση των ευρωπαϊκών έναντι των αμερικανικών δεικτών. Μάλιστα, εντός της Ευρωζώνης, η Γερμανία βιώνει μια από τις πιο αδύναμες αναπτυξιακές περιόδους της, με το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο που ήταν πριν από 3,5 χρόνια.

Ωστόσο, αν και το γερμανικό ΑΕΠ κατάφερε απλώς να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα, ο τίτλος «Γερμανία - Ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης» έχει επιστρέψει για τα καλά στους τίτλους ειδήσεων. Ο Uleer διαφωνεί με αυτή τη θέση και προτιμά να βλέπει τη Γερμανία ως έναν «ταλαιπωρημένο και καταπονημένο αθλητή».

Επιπλέον, παρά την αδύναμη αναπτυξιακή δυναμική, ο δείκτης DAX έχει ενισχυθεί κατά 18% από τα τέλη του 2019. Όπως σημειώνει η Deutsche Bank, η Γερμανία αντιμετωπίζει ένα φάσμα πολλαπλών προκλήσεων, από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, την υψηλή έκθεση στο σκέλος της μεταποίησης έως τις αδύναμες εξαγωγές. Μερικές από τις προκλήσεις αφορούν καθαρά εγχώρια και δομικά ζητήματα της οικονομίας και ενδέχεται να επιμείνουν, ενώ άλλες θα μπορούσαν να αρχίσουν να αποκλιμακώνονται και σύντομα να μετατραπούν σε ευκαιρίες. Η υψηλή διαφοροποίηση του DAX με την πορεία της γερμανικής οικονομίας οφείλεται εν μέρει στις διαφορές στη βαρύτητα του κλάδου που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της αύξησης του ΑΕΠ και στη βαρύτητα του κλάδου στους δείκτες μετοχών. Ένας δεύτερος λόγος είναι πως ο δείκτης DAX εμφανίζει μια ελαφρώς υψηλότερη συσχέτιση με την παγκόσμια αναπτυξιακή δυναμική παρά με τη γερμανική ανάπτυξη λόγω του υψηλού ποσοστού κερδοφορίας των εισηγμένων, εκτός Γερμανίας.

Η χαμηλή συσχέτιση επιβεβαιώνεται επίσης κατά τη μοντελοποίηση για το γερμανικό ονομαστικό ΑΕΠ αντί για το πραγματικό ΑΕΠ της Γερμανίας. Ενδεικτικό είναι πως η Deutsche Bank δε βρήκε σχεδόν καμία συσχέτιση όταν ανέλυσε τις τριμηνιαίες μεταβολές στο ΑΕΠ και τις αντίστοιχες αποδόσεις του DAX. Σύμφωνα με τον Uleer, η Γερμανία – και η Ευρωζώνη γενικότερα – παρουσιάζουν μια χαμηλή συσχέτιση (με τους δείκτες μετοχών - 0,33), ενώ από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται πιο συνδεδεμένη με την πορεία του S&P 500, όπως αποδεικνύεται από την υψηλότερη συσχέτιση που φτάνει στο 0,46.

Παράλληλα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, για τις εταιρείες που απαρτίζουν τον DAX μόνο το 18% περίπου των εσόδων τους απορρέει από τη Γερμανία, το οποίο είναι κοντά στο ποσοστό που απορρέει από την Κίνα (15%) και τις ΗΠΑ (22%). «Επομένως, δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως η απόδοση του DAX δείχνει μια ελαφρώς υψηλότερη συσχέτιση με την παγκόσμια αναπτυξιακή δυναμική (0,41) έναντι της πορείας του γερμανικού ΑΕΠ (0,33).

Επιπλέον, από τις 110 εταιρείες που απαρτίζουν τον HDAX , κυρίαρχοι κλάδοι είναι η μεταποίηση, οι υπηρεσίες πληροφορικής και ο κλάδος των χρηματοοικονομικών. Ενώ η μεταποίηση κατέχει ήδη το υψηλότερο ποσοστό στο γερμανικό ΑΕΠ, ο κλάδος σταθμίζεται ακόμη υψηλότερα στο HDAX (πάνω από 55%). Λόγω των ισχυρών επιδόσεών του, ο κλάδος έχει συμβάλλει καθοριστικά στην απόδοση του δείκτη (60%) από τα τέλη του 2019, με τους άλλους δύο κλάδους (πληροφορική και χρηματοοικονομικά) να έχουν μια υψηλή στάθμιση στο δείκτη με χαμηλότερη συνεισφορά στο ονομαστικό ΑΕΠ. Ωστόσο, χαμηλότερη βαρύτητα και στάθμιση στο HDAX έχουν ο κλάδος των utilities, του εμπορίου και του real estate που συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, αυτοί οι κλάδοι κατέγραψαν μια αρνητική κίνηση στο ταμπλό, με το χαμηλό βάρος στον HDAX έναντι της πραγματικής οικονομίας να έχει περιορίσει τη σχετική υποαπόδοση.

Όπως αναφέρει ο Uleer ακόμη και μετά το φετινό «ράλι» που έχει οδηγήσει τον DAX κατά 11,73% υψηλότερα, ο δείκτης εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε φθηνά επίπεδα και με discount 20% σε σύγκριση με το μέσο P/E των τελευταίων δέκα ετών (fwd P/E για τους επόμενους δώδεκα μήνες). Ο ίδιος εκτιμά ότι τα επιτόκια έχουν φτάσει στο ανώτατο επίπεδο, κάτι που ήδη αποτυπώνεται στις τρέχουσες αποτιμήσεις. Ενώ τα ευρωπαϊκά οικονομικά δεδομένα συνεχίζουν να είναι μάλλον αδύναμα, ο γερμανικός οίκος εξακολουθεί να βλέπει μια σταθερότητα στα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, τα οποία αναμένεται να είναι υποστηρικτικά και για τον DAX (22% έκθεση στις ΗΠΑ).

Φυσικά δε θα πρέπει να παραλείπονται οι αρκετές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η γερμανική οικονομία, με αυτή που υπερτονίζουν οι γερμανικές εταιρείες, να είναι η αύξηση του ενεργειακού κόστους. «Ενώ τα φιλόδοξα σχέδια της Γερμανίας για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι υποδειγματικά, αποτελούν μια σημαντική πρόκληση για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας. Οι τιμές του ρεύματος στη Γερμανία μειώθηκαν πρόσφατα, αλλά εξακολουθούν να είναι σημαντικά υψηλότερες από ό,τι πριν από τρία χρόνια και παραμένουν κατά δύο φορές υψηλότερες από ό,τι στις ΗΠΑ. Αυτή η διαφορά τιμών, σε συνδυασμό με την ισχυρότερη δημοσιονομική στήριξη γύρω από τις ενεργοβόρες εταιρείες στις ΗΠΑ μέσω του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού - IRA, επιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητα των γερμανικών εταιρειών», όπως σημειώνει η Deutsche Bank.

Από την άλλη πλευρά, προκύπτουν και ευκαιρίες. Το re - opening της κινεζικής οικονομίας μετά την πανδημία του κορονοϊού παραμένει ένας θετικός παράγοντας για τις γερμανικές εταιρείες. Από τις εταιρείες που απαρτίζουν τον DAX περίπου το 15% της κερδοφορίας τους απορρέει από την Κίνα. Μετά από τρία χρόνια lockdown, τα νοικοκυριά στην Κίνα έχουν συσσωρεύσει τεράστιες αποταμιεύσεις (2,6 τρισ. ευρώ) που δεν έχουν ακόμη δαπανηθεί. Μέχρι στιγμής, η κινεζική οικονομική ανάκαμψη ήταν πιο αργή από το αναμενόμενο και οι οικονομολόγοι του γερμανικού οίκου αναμένουν ότι η ανάπτυξη έχει φτάσει στο κατώτατο σημείο. Ωστόσο, από την σκοπιά των αγορών, οι αναλυτές αναμένουν τη σταθεροποίηση της κινεζικής αγοράς ακινήτων προτού γυρίσουν σε μια πιο θετική στάση.

Επιπλέον αναμένουν μια εξομάλυνση του πληθωρισμού τους επόμενους δώδεκα μήνες, προβλέποντας μια χαμηλή ανάπτυξη για τη Γερμανία για το 2024 (0,3% έναντι 0,5% στην Ευρωζώνη), αλλά την εκ νέου επιτάχυνση το 2025, με το ΑΕΠ να αγγίζει το 1,7% (έναντι 1,5% στην Ευρωζώνη). Πέραν αυτού, η απάντηση της ΕΕ στο IRA των ΗΠΑ, είναι το Βιομηχανικό Σχέδιο της Πράσινης Συμφωνίας, που πιθανότατα θα οδηγήσει σε υψηλότερες κεφαλαιουχικές δαπάνες για τεχνολογίες επίτευξης μηδενικών ρύπων τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βερολίνο – Παρίσι ετοιμάζουν κρίσιμες «αλλαγές» που επηρεάζουν άμεσα και την Ελλάδα

Η Γερμανία με... μεγαλύτερο χρέος από την Ελλάδα; Έτσι λένε στο Βερολίνο

Αποκαλυπτήρια «δημιουργικής λογιστικής» στο έλλειμμα και το χρέος της Γερμανίας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider