Η «σκιά» του πολέμου σκεπάζει τις ευρωαγορές

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «σκιά» του πολέμου σκεπάζει τις ευρωαγορές
Αντιδρούν οι διεθνείς αγορές στο σοκ της πολεμικής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Τελευταία ενημέρωση 15:40

Αρνητικές τάσεις κυριαρχούν στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές την Δευτέρα, με την προσοχή των επενδυτών και ολόκληρου του κόσμου να είναι στραμμένη στην πολεμική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ, σε κατάσταση σοκ μετά την πιο πολύνεκρη επίθεση στην επικράτειά του από ιδρύσεως κράτους, κήρυξε επίσημα τον πόλεμο στη Χαμάς χθες Κυριακή, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση την προηγουμένη από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας, με τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων να έχει ξεπεράσει πλέον τους χίλιους νεκρούς μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες.

Ήδη οι αγορές αντιδρούν στις επιπτώσεις της σύγκρουσης. Κέρδη έως και 4,5% βρέθηκε να καταγράφει η τιμή του πετρελαίου στον απόηχο της επίθεσης της Χαμάς. Πλέον, το Brent σημειώνει άνοδο 3,16% στα 87,22 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI ενισχύεται 3,5% στα 85,69 δολάρια το βαρέλι.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,22% στις 443,97 μονάδες ενώ ο Eurostoxx 50 χάνει 0,79% στις 4.111 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολισθαίνει 0,85% στις 15.100 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει άνοδο 0,06% στις 7.498 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι υποχωρεί 0,58% στις 7.019 μονάδες. Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 χάνει 1,01% στις 9.142 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει απώλειες 0,50% στις 27.671 μονάδες.

Μάκρο

Δεν είναι καλά τα νέα από την «ατμομηχανή» της Ευρώπης καθώς για τέταρτο συνεχόμενο μήνα η βιομηχανική παραγωγή στην Γερμανία υποχώρησε τον Αύγουστο, προσθέτοντας στην όχι και τόσο ενθαρρυντική εικόνα της πρώτης οικονομίας στην Ευρωζώνη. Η παραγωγή μειώθηκε κατά 0,2% από τον Ιούλιο, με επικεφαλής τον κατασκευαστικό τομέα και την ενέργεια, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, ξεπερνώντας αρνητικά τις προβλέψεις σε έρευνα του Bloomberg που είχαν υπολογίσει πτώση 0,1%. Ο δείκτης της παραγωγής κατέγραψε το χαμηλότερο επίπεδο για φέτος.

Συρρίκνωση παρουσίασε η οικονομία της Νορβηγίας τον Αύγουστο, για πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες, σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τις προοπτικές της κεντρικής τράπεζας που προβλέπει το τέλος της νομισματικής σύσφιξης στους επόμενους μήνες. Όπως αναφέρει το Bloomberg, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της ηπειρωτικής χώρας, που εξαιρεί την υπεράκτια βιομηχανία της Νορβηγίας, συρρικνώθηκε κατά 0,2% από τον Ιούλιο, όταν είχε ανάλογου μεγέθους άνοδο, σύμφωνα με στοιχεία της νορβηγικής στατιστικής υπηρεσίας τη Δευτέρα.

Επιχειρηματικά νέα

Η βρετανική Metro Bank έχει κλείσει συμφωνία για ένα πακέτο χρηματοδότησης ύψους 925 εκατομμυρίων λιρών (1,1 δισ. δολάρια), με το deal να επιβάλει κούρεμα 40% σε ορισμένους κατόχους ομολόγων, ενώ θα δει τον Κολομβιανό χρηματοδότη Jaime Gilinski να αναλαμβάνει έλεγχο της. Η μετοχή της πραγματοποιεί ράλι μετά την είδηση που ξεπερνά το 26%.

Η εικόνα στην Ασία

H διεθνής «ατμόσφαιρα» πολέμου επηρέασε και τις ασιατικές αγορές, οι οποίες εμφάνισαν μεικτή εικόνα νωρίτερα. Ο S&P/ASX 200 στο Σύδνεϋ ενισχύθηκε 0,23%, ενώ στην Κίνα ο Shanghai έχασε 0,44% και αντίστοιχα ο SZSE Component έκλεισε στο όριο του -0,01%. Σε Σεούλ, Τόκιο και Χονγκ Κονγκ τα χρηματιστήρια παρέμειναν κλειστά λόγω αργίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Χρ. Χριστοδούλου για το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο της Delphi Alliance: Μια διοργάνωση-θεσμός ξεκινά από την Αθήνα

Προμηθευτές ρεύματος: Εμπορικό restart με την επάνοδο της ρήτρας – Νέα τιμολόγια από το 2024

«Tour» των ελληνικών εισηγμένων σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο και Νέα Υόρκη – Τα επόμενα roadshows του Χρηματιστηρίου Αθηνών

gazzetta
gazzetta reader insider insider