Η Wall Street άφησε στην άκρη την γεωπολιτική αβεβαιότητα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Wall Street άφησε στην άκρη την γεωπολιτική αβεβαιότητα
Η αμερικανική αγορά έβαλε στο «περιθώριο» την ανησυχία που προκαλεί η νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Σε θετικό έδαφος ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στην Wall Street, με την αμερικανική αγορά να θέτει στο «περιθώριο» την ανησυχία που προκαλεί η νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, μετά τις επιθέσεις και τις επιδρομές μαχητών της Χαμάς σε πόλεις του Ισραήλ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας το πρωί του Σαββάτου και την απάντηση των δυνάμεων του ισραηλινού στρατού με πλήγματα σε στόχους της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο 197 μονάδων ή 0,59% και διαμορφώθηκε στις 33.604 μονάδες, όπως και ο διευρυμένος S&P 500, ο οποίος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,63% στις 4.335 μονάδες. Παρόμοια εικόνα και για τον Nasdaq, με τον τεχνολογικό δείκτη να κλείνει στις 13.484 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,39%.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, ισχυρά κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές των κολοσσών της αμυντικής βιομηχανίας, με τις Lockheed Martin και Northrop Grumman να ενισχύονται κατά 9% και 11,5% αντίστοιχα, ενώ στον πετρελαϊκό κλάδο, άνοδο σχεδόν 7% κατέγραψε η μετοχή της Halliburton. Κέρδη άνω του 5% σημείωσαν και οι τίτλοι των Marathon Oil και ConocoPhillips.

Παρά τις αρχικές απώλειες με τις οποίες ξεκίνησε η συνεδρίαση, οι δείκτες της αγοράς αντέδρασαν και πέρασαν σε θετικό έδαφος, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από τις επιδόσεις των τίτλων των πετρελαϊκών κολοσσών, απόρροια του «άλματος» 4% που σημείωσαν οι τιμές του εμπορεύματος, καθώς εκφράζονται φόβοι πως η κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα μπορούσε να επεκταθεί περαιτέρω στη Μέση Ανατολή, με απρόβλεπτες συνέπειες στην παραγωγή και διακίνηση του «μαύρου χρυσού».

Παράλληλα, θετικά αξιολογήθηκε και η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Fed, Φίλιπ Τζέφερσον, ο οποίος δήλωσε πως οι επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια «θα είναι προσεκτικές», μετά και το ράλι των αποδόσεων των ομολόγων. Οι αξιωματούχοι της Fed είναι «σε θέση να προχωρήσουν προσεκτικά ώστε να αξιολογήσoυν σε ποιο βαθμό χρειάζεται περαιτέρω σύσφιξη εφόσον είναι αναγκαία για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%», τόνισε σύμφωνα με το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Άλμα» 1% για τον χρυσό με ώθηση από τη γεωπολιτική αβεβαιότητα

Τι σημαίνει για τους επενδυτές η κατάρρευση της αγοράς ομολόγων

gazzetta
gazzetta reader insider insider