Χρυσός: Υπέκυψε στις πιέσεις από δολάριο και αποδόσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρυσός: Υπέκυψε στις πιέσεις από δολάριο και αποδόσεις
Μέσα στην ημέρα ανακοινώθηκαν στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο του αναμενόμενου τον Σεπτέμβριο.

Πιέσεις ασκήθηκαν την Πέμπτη στον χρυσό από την άνοδο του δολαρίου και των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων κι ενώ μέσα στην ημέρα ανακοινώθηκαν στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο του αναμενόμενου τον Σεπτέμβριο, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Έτσι το συμβόλαιο επόμενου μήνα του χρυσού υποχώρησε κατά 0,1% στα 1.885,50 δολάρια η ουγγιά.

To ασήμι έχασε 0,3% στα 22,13 δολάρια η ουγγιά, η πλατίνα υποχώρησε κατά 0,6% στα 879,33 δολάρια, ενώ το παλλάδιο διολίσθησε κατά 1% στα 1.155,83 δολάρια.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, διαμορφώθηκε υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Πιο αναλυτικά, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) -ο οποίος παρακολουθείται στενά από τους αξιωματούχους της Fed και από τους αναλυτές- ενισχύθηκε κατά 0,4% σε σχέση με τον Αύγουστο, τη στιγμή που οι αναλυτές σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν επιτάχυνση κατά 0,3%. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 3,7%, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν επιτάχυνση κατά 3,6%. Ο δομικός CPI -που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας- αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με τον Αύγουστο και κατά 4,1% σε δωδεκάμηνη βάση, όπως αναμενόταν από τους αναλυτές.

Η ταχύτερη των εκτιμήσεων άνοδος του πληθωρισμού αποτυπώθηκε και στην αγορά των ομολόγων, με τις αποδόσεις να περνούν σε ανοδικό έδαφος μετά τα στοιχεία.

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό μπορεί να ανακόψουν το ράλι του χρυσού, αλλά από μόνα της δεν μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο sell-off, ειδικά εν μέσω κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων στον κόσμο», δήλωσε στο Reuters ο Tai Wong, trader μετάλλων με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Οι επενδυτές βλέπουν τώρα 40% πιθανότητα η Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο Fedwatch της CME, σε σύγκριση με περίπου 28% που ήταν το ποσοστό πιθανοτήτων πριν την ανακοίνωση για τον πληθωρισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

IEA: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή φέρνει αβεβαιότητα στην αγορά πετρελαίου

Ευρωαγορές: Συνέχισε ανοδικά ο Stoxx παρά το «βαρίδι» από τον πληθωρισμό των ΗΠΑ

Χρηματιστήριο: Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ «έκαψε» τους πρωινούς αγοραστές

gazzetta
gazzetta reader insider insider