Πτωτικά το Χρηματιστήριο με πενιχρό τζίρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτωτικά το Χρηματιστήριο με πενιχρό τζίρο
Τα γεωπολιτικά ρίσκα προβληματίζουν και δεν αφήνουν τις αγορές να «τρέξουν». Η εικόνα στο ΧΑ.

Τελ. ενημέρωση 13:35

Κάποια ανακούφιση φαίνεται να παίρνουν προς ώρας οι αγορές καθώς η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, τη στιγμή που οι διπλωματικοί δίαυλοι φαίνεται να είναι ανοιχτοί προς το παρόν, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν να σκέφτεται ένα ταξίδι στο Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα, το οποίο θα αποτελέσει ένα σημαντικό γεγονός.

Εκτός των γεγονότων στη Μέση Ανατολή, μπροστά μας ανοίγεται μια ακόμη πλούσια εβδομάδα, αλλά χωρίς προφανές σημείο αναφοράς. Υπάρχει ένα μπαράζ ομιλιών στελεχών της Fed πριν από το μπλακ άουτ των μέσων ενημέρωσης το Σαββατοκύριακο, αλλά η ομιλία του Πάουελ στο Economic Club της Νέας Υόρκης την Πέμπτη θα είναι το αποκορύφωμα.

Περνώντας στο ΧΑ, και όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, «χρειάστηκε η έβδομη εβδομάδα για να δούμε το ανοδικό λουρί στην αγορά μιας και παρά την άσχημη συνεδρίαση της Δευτέρας κατάφερε να κλείσει με 3% κέρδη για τον Γενικό και 4% για τον τραπεζικό. Τα πολύ σημαντικά νέα δεδομένα είναι ότι τα υψηλά της Πέμπτης είναι και η νέα μας είσοδο στην αγορά. Εξαίρεση ο τραπεζικός που ήδη έδωσε αγοραστικό σήμα αν και θα θέλαμε και την κατοχύρωση του 940. Το volatility πλέον σε υψηλά επίπεδα με αρκετά χαρτοφυλάκια που πούλησαν στις τελευταίες πτωτικές συνεδριάσεις και περιμένουν να μπουν και πάλι στην αγορά. Οι κινήσεις πανικού δεν είναι και ο καλύτερος σύμβουλος μιας και τις περισσότερες φορές είναι λάθος. Το χειρότερο σύστημα είναι και το καλύτερο απέναντι στις κινήσεις ψυχολογίας».

Στο «ραντάρ» των ξένων long only funds αρχίσουν να εντάσσονται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, στη βάση των μακροοικονομικών δεδομένων που απορρέουν από την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας έναντι της Ευρωζώνης, στη διορθωτική κίνηση που έχουν καταγράψει από τα υψηλά στα τέλη Ιουλίου, στη σταδιακή μετατόπιση προς μια διατηρήσιμη διψήφια παραγωγή ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, στην επιστροφή προς το δρόμο της διανομής μερισμάτων και στην επερχόμενη διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Επιπλέον, η επικείμενη αξιολόγηση της Standard & Poor's που μπορεί να ισχυροποιήσει την επιστροφή της χώρας στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας, έχει αναθερμάνει το ενδιαφέρον των ξένων, αν και οι διεθνείς γεωπολιτικές αναταράξεις μπορούν να σκιάσουν και να υπερκαλύψουν μια θετική εξέλιξη σε αυτό το μέτωπο, έστω και βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον. Άλλωστε σε επίπεδο αγορών - διαχειριστών, στον κλάδο των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας κυριαρχούν οι τρεις μεγάλοι οίκοι - Moody's, Standard & Poor's και Fitch - οι οποίοι ελέγχουν το 95%, με τη Moody's και τη Standard & Poor's να καλύπτουν το 80% της διεθνούς αγοράς και τη Fitch το 15%.

Σύμφωνα με τη Fast Finance, «τεχνικά τώρα η αγορά πέρασε πρόσκαιρα κάτω από τον 200αρη και πλέον τον έχει και πάλι στα νώτα του. Το νέο σημαντικό δεδομένο είναι ότι τα ημερήσια stop στους κλαδικούς και στους περισσότερους τίτλους έχουν κατέβει στα υψηλά της Πέμπτης με τον τραπεζικό ήδη να έχει δώσει αγοραστικό και να χρειάζεται την κατοχύρωση του 940 σε κλείσιμο για συνέχιση. Πλέον μπαίνουμε στο δεύτερο 15νθήμερο του μήνα και σταδιακά
ερχόμαστε πιο κοντά στα κλεισίματα βιβλίων των ξένων που διψάνε για αποδόσεις έστω και από την περιφέρεια στην πολύ δύσκολη χρονιά παγκοσμίως για τις αγορές».

Το στοπ πλέον στο 1207 σε κλείσιμο μέρας με το 1203-1207 να είναι και κύρια αντίσταση. Μία κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει το 1250 ή το 1270. Το 1159 στην παρούσα είναι κύρια στήριξη που δεν πρέπει να χαθεί σε κλείσιμο αν δεν θέλει και πάλι να απειλήσει τα χαμηλά.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ καταγράφει ήπια πτώση 0,36% στις 1.165,50 μονάδες, με τον τζίρο οριακά να ξεπερνά τα 26 εκατ. ευρώ. Απώλειες 0,42% καταγράφει ο FTSE 25 στις 2.841,81 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,64% 910,55 μονάδες.

Στις τράπεζες η ΕΥΡΩΒ υποχωρεί κατά 0,91% στα 1,447 ευρώ, η ΕΤΕ ενισχύεται κατά 0,3% στα 5,426 ευρώ, και η ΑΛΦΑ υποχωρεί κατά 0,72% 1,241 ευρώ με την Πειραιώς στο -1,6% και τα 2,702 ευρώ.

Πτωτικά Μυτιληναίος, Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ ενώ προσπαθεί να ορθοποδήσει η Τέρνα Ενεργειακή σε ένα πόλεμο δημοσιευμάτων και παραφυλολογίας για πώληση και σχετικά ντιλ. Η μετοχή έσβησε άμεσα το ράλι άνω του 3% που κατέγραφε και πλέον υποχωρεί κατά 0,63% στα 14,28 ευρώ με ακραία μεταβλητότητα και τζίρο που ξεπερνά ήδη τα 3 εκατ. ευρώ.

Κέρδη από την άλλη καταγράφει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 13,04 ευρώ.

Ήπια αγοραστική αντίδραση από ΟΤΕ, ΜΟΗ και Cenergy, τη στιγμή που το υπόλοιπο ταμπλό βάφεται κόκκινο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα funds που «σκανάρουν» τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές

Τράπεζες: Κρίσιμο 15ήμερο εξελίξεων, με το βλέμμα σε επενδυτική βαθμίδα – ΤΧΣ - ΕΚΤ

Η κοινωνία αναζητά ισορροπίες στο πολιτικό σύστημα - Λάβαμε το μήνυμα λέει ο Πρωθυπουργός

gazzetta
gazzetta reader insider insider