Στο «ραντάρ» των ξένων long only funds αρχίσουν να εντάσσονται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, στη βάση των μακροοικονομικών δεδομένων που απορρέουν από την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας έναντι της Ευρωζώνης, στη διορθωτική κίνηση που έχουν καταγράψει από τα υψηλά στα τέλη Ιουλίου, στη σταδιακή μετατόπιση προς μια διατηρήσιμη διψήφια παραγωγή ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, στην επιστροφή προς το δρόμο της διανομής μερισμάτων και στην επερχόμενη διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ.
Επιπλέον, η επικείμενη αξιολόγηση της Standard & Poor's που μπορεί να ισχυροποιήσει την επιστροφή της χώρας στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας, έχει αναθερμάνει το ενδιαφέρον των ξένων, αν και οι διεθνείς γεωπολιτικές αναταράξεις μπορούν να σκιάσουν και να υπερκαλύψουν μια θετική εξέλιξη σε αυτό το μέτωπο, έστω και βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον. Άλλωστε σε επίπεδο αγορών - διαχειριστών, στον κλάδο των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας κυριαρχούν οι τρεις μεγάλοι οίκοι - Moody's, Standard & Poor's και Fitch - οι οποίοι ελέγχουν το 95%, με τη Moody's και τη Standard & Poor's να καλύπτουν το 80% της διεθνούς αγοράς και τη Fitch το 15%.
Σύμφωνα λοιπόν, με πληροφορίες του insider.gr, στην επάνοδο των τελευταίων ημερών, ισχυρό ενδιαφέρον στην Alpha Bank εκδήλωσε η Credit Agricole Group, αγοράζοντας πάνω από 6 εκατ. τεμάχια, πιθανότατα για κάποιο pension fund, αλλά και η Deutsche Bank με αγορές 1,7 εκατ. μετοχών. Παράλληλα, σε επιπλέον αγορές προχώρησε και ETF της State Street (πάνω από 1,7 εκατ. τεμάχια), ενώ εμφάνιση έκανε η Power Corporation of Canada αγοράζοντας πάνω από 3 εκατ. μετοχές της Alpha Bank. Σε ηπιότερες αγορές προχώρησαν κορυφαίοι διαχειριστές όπως η BlackRock, η Fidelity International και η Franklin Templeton Investments.
Για τη Eurobank, σε αγορές φαίνεται να προχώρησε και εδώ ETF της State Street (πάνω από 2,1 εκατ. μετοχές), αλλά και οι Ιάπωνες της Sumitomo Mitsui Trust Holdings (πιθανότατα για πελάτες τους). Σταθεροί αγοραστές φαίνεται πως είναι τα funds της Dimensional Fund Advisors, η Allianz, και η UBS.
Να σημειωθεί πως η UBS λειτουργεί με proprietary trading για το book της, όπως και άλλες μεγάλες διεθνείς επενδυτικές τράπεζες (Citi, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan). Αυτό τι σημαίνει; Πως λαμβάνουν θέσεις στην εγχώρια αγορά για πιθανούς πελάτες τους και αναλόγως των συναλλαγών που επιθυμούν να κάνουν αυτοί. Αν λοιπόν θέλει ένα fund να πουλήσει και να κλείσει μια θέση η εκάστοτε επενδυτική τράπεζα βγαίνει στη αγορά, του βρίσκει πακέτα και βάζει και τους αλγόριθμους και πουλάνε. Με αυτόν τον τρόπο, η μετοχή πιέζεται κλείνει μέρος της θέσης και εν συνέχεια «σκουπίζει» την υπόλοιπη θέση του fund, αγοράζοντάς την στο book της. Κλείνει πλήρως λοιπόν τη θέση του το fund, η μετοχή «παίρνει ανάσες» και το trading desk της επενδυτικής τράπεζας πουλάει υψηλότερα, καρπώνοντας έτσι σημαντικά κέρδη (trading gains).
Στην Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr υπήρξε swap agreement 5 εκατ. μετοχών από τη Goldman Sachs για κάποιον πελάτη της. Αυτό συνεπάγεται, ότι κάποιο hedge fund πούλησε τη θέση του στη Goldman Sachs, με την προϋπόθεση ότι μπορεί την επαναγοράσει ανά πάσα στιγμή. Παράλληλα, η Fidelity International έβγαλε κάποιες αγορές, όπως και η Franklin Templeton Investments. Πωλητές εμφανίζονται τα funds της BlackRock, αλλά και της Dimensional Fund Advisors.
Ως προς την Τράπεζα Πειραιώς, επίμονος πωλητής φαίνεται πως είναι το Teachers Insurance & Annuity Association of America (κοντά στα 1,36 εκατ. τεμάχια), με υπό διαχείριση κεφάλαια 1,3 τρισ. δολάρια, με αγορές από τη Franklin Templeton Investments (πάνω από 431 χιλ. τεμάχια) την Allianz (πάνω από 454 χιλ. τεμάχια) και το ETF της State Street (605 χιλ. τεμάχια). Ρευστοποιήσεις πραγματοποίησαν και εδώ τα funds της BlackRock (κοντά στα 1,35 εκατ. μετοχές), ενώ ήπιες αγορές έβγαλαν η Credit Agricole και η JP Morgan Chase & Co. (proprietary trading για το book της). Επιπλέον, το ποσοστό του ιταλικού fund Helikon Investments φτάνει στο 4,35% πλέον (είχε φτάσει μέχρι και το 9,38% παλαιότερα), κατέχοντας περίπου 54,36 εκατ. μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, διαψεύδοντας τα διάφορα σενάρια της αγοράς για επίμονες πιέσεις των Ιταλών στη μετοχή της τράπεζας.