Οποιαδήποτε πιθανή κλιμάκωση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς ενέχει μεγάλο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, εκτοξεύοντας τις τιμές της ενέργειας σε συνδυασμό με πλήρη διαταραχή της εμπορικής και εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως προειδοποιούν οικονομολόγοι.
Η κλιμάκωση της έντασης που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα κάνει μεγάλη μερίδα οικονομολόγων να πιστεύει πως η ένοπλη σύρραξη θα γίνει μακροπρόθεσμη απειλή για τις παγκόσμιες ενεργειακές και εμπορικές υποδομές.
«Οποιαδήποτε σύγκρουση στη Μέση Ανατολή προκαλεί τρόμο σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, επειδή η περιοχή είναι ένας πολύ κρίσιμος προμηθευτής ενέργειας και, δεύτερον, είναι ο βασικός ναυτιλιακός διάδρομος για το παγκόσμιο εμπόριο», δήλωσε ο Πατ Θάκερ, διευθυντής Μέσης Ανατολής και Αφρικής στο Economist Intelligence Unit.
Ο βαθμός στον οποίο θα αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου και ο αρνητικός αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία, θα είναι ευθέως ανάλογος με το πόσο γεωγραφικά περιορισμένη παραμείνει η σύρραξη, εξήγησε, προσθέτοντας ότι η αγορά «μαύρου χρυσού» είναι ήδη σφιχτή στον απόηχο των περικοπών από πλευράς Σαουδικής Αραβίας και Μόσχας.
Σημείωσε επίσης ότι ο πόλεμος έχει ξεκινήσει σε μια εποχή «τεράστιας οικονομικής αβεβαιότητας», καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζει να μαίνεται και οι κεντρικές τράπεζες φτάνουν σε ένα οριακό σημείο αναφορικά με τους κύκλους νομισματικής σύσφιξης. «Για τις οικονομίες που βρίσκονται ήδη σε ύφεση ή οδεύουν προς ύφεση, περαιτέρω αυξήσεις από τη Fed και την ΕΚΤ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα», συμπλήρωσε.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα σενάρια γύρω από τις τιμές πετρελαίου με φόντο την εύφλεκτη κατάσταση στη Μέση Ανατολή
«Υπάρχει ένα διπλό χτύπημα εδώ: υψηλότερες τιμές για άλλη μια φορά για την ενέργεια, αλλά και μείωση του πληθωρισμού, αλλά όχι ριζική πτώση σε μια εποχή που τα επιτόκια είναι επίσης τα υψηλότερα που έχουμε δει εδώ και πολλά χρόνια» εκτίμησε και διευκρίνισε πως στο «ακραίο σενάριο» μιας περιφερειακής κλιμάκωσης, οι αγορές θα πρέπει να δουν το Brent να εκτινάσσεται πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για μεγάλη διάρκεια, κάτι που θα φέρει «υψηλότερο παγκόσμιο πληθωρισμό, πιο ήπια οικονομική ανάπτυξη και αρκετές συνθήκες ύφεσης».
Σε ένα σημείωμα την Παρασκευή, οι αναλυτές στρατηγικής της J. Safra Sarasin ανέφεραν ότι η παραγωγή πετρελαίου από το Ιράν, τον όγδοο μεγαλύτερο παραγωγό αργού στον κόσμο, θα κινδύνευε σε περίπτωση κλιμάκωσης, ιδιαίτερα εάν η Τεχεράνη υποβληθεί σε εκ νέου αυστηρότερες αμερικανικές κυρώσεις.
Παράλληλα, οποιαδήποτε πιθανή παρατεταμένη άνοδος των τιμών της ενέργειας θα ήταν πρόβλημα για τις αναδυόμενες οικονομίες, όπου η ενέργεια συχνά ευθύνεται για μεγαλύτερο ποσοστό της πληθωριστικής πίεσης από ό,τι στις ανεπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με τον Ελία Ολιβέρος Ρόζεν, επικεφαλής οικονομολόγο αναδυόμενων αγορών στην S&P Global Ratings.
«Αν σκεφτείτε την αλληλουχία του πληθωρισμού τα τελευταία δύο χρόνια, όταν είχαμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είχαμε την αρχική εκτίναξη του πληθωρισμού που προήλθε από τα τρόφιμα και τα καύσιμα, και στη συνέχεια ένα μέρος από αυτά ξεχύθηκε στον πυρήνα και Τα δημοσιονομικά κίνητρα ξεχύθηκαν επίσης στον πυρήνα», ανέφερε από την πλευρά του ο Πολ Γκρούνβαλτ, παγκόσμιος επικεφαλής οικονομολόγος της S&P.