Τελευταία ενημέρωση 15:26
Θέσεις μάχης σε όλα τα κρίσιμα σημεία έχει λάβει ο ισραηλινός στρατός εν αναμονή της «πολιτικής απόφασης» για χερσαία επίθεση, κάτι που αναμένεται να τεθεί στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, το οποίο δεν αποκλείεται να δώσει κάποιο πράσινο φως. Ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας και στα σύνορα με τον Λίβανο, υπό την απειλή της Χεζμπολάχ. Μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και 360.000 έφεδροι, άνδρες και γυναίκες, που βρίσκονται επί ποδός και προετοιμάζονται για την επόμενη φάση.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) Χέρζι Χαλέβι, έκανε ανακοινώσεις από τη νότια μεθοριακή γραμμή, αναφέροντας ότι οι δυνάμεις είναι έτοιμες για εισβολή στη Γάζα. «Θέλω να είμαι σαφής, είμαστε έτοιμοι να εισβάλουμε» είπε χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα το Ισραήλ κλιμακώνει τις αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας με εκατοντάδες Παλαιστινίους να σκοτώνονται και ιατρικές εγκαταστάσεις να κλείνουν λόγω ζημιών από βόμβες και έλλειψη δύναμης. Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε ότι από τα ισραηλινά πλήγματα στη διάρκεια της νύκτας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 80 άνθρωποι σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Από τα πλήγματα αυτά τραυματίστηκαν εξάλλου εκατοντάδες άνθρωποι, όπως διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης του παλαιστινιακού θύλακα.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες Τρίτη το βράδυ ότι μέλη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς προσπάθησαν να παρεισφρήσουν στην ισραηλινή επικράτεια διά θαλάσσης. Κατά την ίδια πηγή, δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού εντόπισαν δύτες του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος και απέτρεψαν την επίθεση. Μέλη των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ σκόπευαν να περάσουν βόρεια κατά μήκος των ακτών και να επιτεθούν στο κιμπούτς Ζικίμ, πάντα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Οι δυνάμεις του διεξάγουν έρευνες στην περιοχή, πρόσθεσε.
Παλαιστίνιος πύραυλος κατά της πόλης Εϊλάτ
Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε πύραυλο κατά της πόλης Εϊλάτ, θερέτρου στον Κόλπο της Άκαμπα, στο νότιο Ισραήλ, που βρίσκεται σε απόσταση 220 χιλιομέτρων από την Λωρίδα ης Γάζας.
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι υπήρξε περιστατικό στην ευρύτερη περιοχή του Εϊλάτ.
Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.
Εάν ισχύει, πρόκειται για την μακρύτερου βεληνεκούς παλαιστινιακή επίθεση στο πλαίσιο του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου.
Πλήγμα για τη Χαμάς
Επίσης, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις υποστηρίζουν ότι σκότωσαν τον διοικητή του τάγματος North Khan Younis της Χαμάς, Ταϊσίρ Μουμπάσερ, σε αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με το IDF, ο Μουμπάσερ υπηρέτησε προηγουμένως ως επικεφαλής των ναυτικών δυνάμεων της Χαμάς και κατείχε επίσης αρκετές θέσεις που σχετίζονται με την κατασκευή όπλων της τρομοκρατικής ομάδας.
«Ο Μουμπάσερ είχε μεγάλη εμπειρία στον στρατό διευθύνοντας τρομοκρατικές επιθέσεις και θεωρείται ότι βρισκόταν κοντά στον Μοχάμεντ Ντέιφ, τον διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς», αναφέρει το IDF σε κοινή δήλωση με την υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ. Υποστηρίζεται δε ότι ο Μουμπάσερ ήταν πίσω από τη θανατηφόρα επίθεση του 2002 στην προστρατιωτική ακαδημία Atzmona στο Gush Katif, μεταξύ άλλων επιθέσεων κατά των δυνάμεων του IDF.
Συνάντηση Χεζμπολάχ, Χαμάς και Ισλαμικής Τζιχάντ για μια «πραγματική νίκη» στη Γάζα
Παράλληλα, ο επικεφαλής της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ συναντήθηκε με υψηλόβαθμους επικεφαλής των παλαιστινιακών ισλαμιστικών κινημάτων Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ και συζήτησαν τι πρέπει να κάνει η συμμαχία τους για "να επιτύχει μια πραγματική νίκη για την αντίσταση", ανακοίνωσε σήμερα η φιλοϊρανική οργάνωση.
Η ανακοίνωση αυτή γίνεται εν μέσω καθημερινών συγκρούσεων ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ στα νότια σύνορα του Λιβάνου μετά το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για περιφερειακή ανάφλεξη.
Η Χεζμπολάχ δεν διευκρίνισε ούτε την ημερομηνία ούτε τον τόπο όπου έγινε η συνάντηση.
Σε αυτήν μετείχαν ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χάσαν Νασράλα, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι και ο επικεφαλής του Ισλαμικού Τζιχάντ Ζιάντ αλ Ναχάλα, πρόσθεσε η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου σε ανακοίνωσή της.
Αυτοί εξέτασαν «τις τελευταίες εξελίξεις στην Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της επιχείρησης 'Κατακλυσμός του αλ Άκσα», της αιματηρής επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, που πυροδότησε τον πόλεμο, σύμφωνα με την Χεζμπολάχ.
«Η σύνοδος (...) αξιολόγησε τις θέσεις που λαμβάνονται διεθνώς και τι θα πρέπει να κάνουν τα μέρη του Άξονα της Αντίστασης σε αυτό το κρίσιμο στάδιο για να επιτύχουν μια πραγματική νίκη για την αντίσταση (...) στη Γάζα και στην Παλαιστίνη και να σταματήσουν την άγρια επίθεση» του Ισραήλ, υπογράμμισε η σιιτική λιβανική οργάνωση.
Η Χαμάς και η Χεζμπολάχ συνέστησαν, αρκετό καιρό πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, κέντρο "κοινών επιχειρήσεων" με τον Ισλαμικό Τζιχάντ και τη Δύναμη Αλ Κοντς, την επίλεκτη μονάδα των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Χεζμπολάχ.
Οι τρεις οργανώσεις ανήκουν στον φιλοϊρανικό «Άξονα της Αντίστασης», που αντιτίθεται στο Ισραήλ και συντονίζουν τις δράσεις τους μαζί με άλλες παλαιστινιακές, συριακές, ιρακινές και λοιπές παρατάξεις.
Κατά την σύνοδο αυτή συζητήθηκε «η τρέχουσα αντιπαράθεση στα λιβανικά σύνορα», σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ, η οποία κατέληξε στην ανακοίνωσή της σημειώνοντας ότι στη συνάντηση «υπήρξε συμφωνία για τη συνέχιση του συντονισμού».
Από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σημειώνονται καθημερινά συγκρούσεις ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και τους συμμάχους της, από τη μία πλευρά, και τις ισραηλινές δυνάμεις, από την άλλη, στα νότια σύνορα του Λιβάνου.
Αυτές έχουν προκαλέσει τον θάνατο 52 ανθρώπων στην λιβανική πλευρά, εκ των οποίων 4 πολίτες, 39 μαχητές της Χεζμπολάχ, και 9 μαχητές συμμαχικών της οργανώσεων, σύμφωνα με νέα καταμέτρηση του AFP, ενώ η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο δύο μελών της.
Τέσσερις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων.
Ωστόσο οι συγκρούσεις εξακολουθούν να είναι προς το παρόν περιορισμένες, όπως και οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στα μεθοριακά χωριά του νοτίου Λιβάνου.
Αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ εναντίον «στρατιωτικών υποδομών» στη Συρία
Παράλληλα, ο IDF έπληξε υποδομές του συριακού στρατού, σε αντίποινα για εκτοξεύσεις ρουκετών από την επικράτεια της Συρίας προς την κατεύθυνση του ισραηλινού εδάφους, του κατεχόμενου υψιπέδου του Γκολάν, χθες Τρίτη.
«Μαχητικά αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού έπληξαν στρατιωτικές υποδομές και ολμοβόλα που ανήκαν στον συριακό στρατό σε αντίδραση στα πυρά προς την κατεύθυνση του Ισραήλ χθες (Τρίτη)», σύμφωνα με ανακοινωθέν του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού. Εκπρόσωπός του επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έγινε επιδρομή εναντίον στόχων στο εσωτερικό της Συρίας.
Χθες βράδυ, ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο περί εκτοξεύσεων δυο ρουκετών από τη Συρία που έπεσαν σε ανοικτούς χώρους στο ισραηλινό έδαφος και πρόσθεσε πως άνοιξε πυρ με πυροβολικό εναντίον των σημείων από όπου έγιναν.
Δεν υπεισήλθε σε περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν επέρριψε την ευθύνη στον στρατό της Συρίας για τις εκτοξεύσεις, που είχαν αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το σύστημα της αεράμυνας σε κοινότητες στο κατεχόμενο υψίπεδο του Γκολάν.
Δεν έχει υπάρξει σχόλιο από πλευράς Δαμασκού μέχρι στιγμής. Ο ισραηλινός στρατός ανταλλάσσει πυρά με τον στρατιωτικό βραχίονα του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου και με άλλες ένοπλες οργανώσεις στη Συρία τις τελευταίες ημέρες, με φόντο την κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα με τον Λίβανο και πάνω απ’ όλα τον συνεχιζόμενο πόλεμο τον οποίο διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του τελευταίου με πάνω από 1.400 νεκρούς, κυρίως άμαχους, στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου. Στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 5.791 άνθρωποι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι.
Το Ισραήλ απαιτεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ «να παραιτηθεί»
Κορυφαίοι ισραηλινοί αξιωματούχοι επιτέθηκαν με σφοδρότητα στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τον Αντόνιο Γκουτέρες, χθες Τρίτη, ιδίως επειδή τόνισε προλογίζοντας εργασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι η επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου δεν διαπράχθηκε «εν κενώ», απαιτώντας να παραιτηθεί.
Η τοποθέτηση του κ. Γκουτέρες στο ΣΑ, στην οποία επισήμανε πως η πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς πρέπει να εγγραφτεί στο πλαίσιο δεκαετιών καταπίεσης των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, ήταν «καθαρή συκοφαντία του αίματος», ξεσπάθωσε ο Γκιλάντ Ερντάν, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ.
Υποστήριξε πως ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού αδιαφορεί για όσα υπέστησαν οι ισραηλινοί άμαχοι και δικαιολογεί την τρομοκρατία. «Θεωρώ πως ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να παραιτηθεί», πρόσθεσε ο κ. Ερντάν.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ελί Κόεν, ο οποίος έλαβε μέρος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κ. Γκουτέρες.
«Δεν θα συναντηθώ με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Μετά την 7η Οκτωβρίου, δεν υπάρχουν περιθώρια για ισορροπημένες προσεγγίσεις. Η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί από το πρόσωπο της Γης», ανέφερε ο κ. Κόεν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες επέκρινε έντονα τους ακατάπαυστους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστίνιων.
Καταδικάζοντας την «τρομοκρατική επίθεση» της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, στην οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.400 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, και πάνω από 200 άλλοι απήχθησαν, υπογράμμισε πως δεν διαπράχθηκε «εν κενώ». «Ο παλαιστινιακός λαός έχει υπομείνει 56 χρόνια αποπνικτικής κατοχής», θύμισε.
«Έχει δει τη γη του να καταβροχθίζεται σταθερά από οικισμούς και να μαστίζεται από τη βία, την οικονομία του να στραγγαλίζεται, τους ανθρώπους του να εκτοπίζονται, τα σπίτια του να κατεδαφίζονται. Τις ελπίδες του για πολιτική λύση στο μαρτύριό του να σβήνονται».
Όμως τα δεινά του «δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις φρικιαστικές επιθέσεις της Χαμάς», ούτε «αυτές οι φρικιαστικές επιθέσεις μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού», επέμεινε ο ΓΓ του ΟΗΕ.
Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ απέρριψε ξερά τις εκκλήσεις να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ο απολογισμός των θυμάτων των βομβαρδισμών του ισραηλινού στρατού έφθασε τους τουλάχιστον 5.791 νεκρούς χθες Τρίτη. Έθεσε το ρητορικό ερώτημα στο ΣΑ ποια θεωρούν τα κράτη μέλη του πως θα έπρεπε να είναι η «αναλογική απάντηση» στις δολοφονίες βρεφών, τους βιασμούς γυναικών και τους αποκεφαλισμούς θυμάτων και επέσεισε φωτογραφίες ομήρων.
«Πώς μπορείς να συμφωνήσεις σε κατάπαυση του πυρός με κάποιος που έχει ορκιστεί να σε σκοτώσει, να καταστρέψει την ύπαρξή σου;», φώναξε, χαρακτηρίζοντας τη Χαμάς τους «νέους ναζί».
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κάποιες αραβικές αντιπροσωπείες αποχώρησαν από την αίθουσα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Κόεν, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Αλγερίας και της Λιβύης. Ωστόσο οι αντιπρόσωποι της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έμειναν στις θέσεις τους.
Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διπλωματίας, ο Ριάντ αλ Μάλικι, κατήγγειλε την απραξία του Συμβουλίου Ασφαλείας εν μέσω του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς. «Είναι ή δεν είναι καθήκον του Συμβουλίου Ασφαλείας να εξασφαλίζει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και την τήρηση των αρχών και των σκοπών του (καταστατικού) Χάρτη του ΟΗΕ;», διερωτήθηκε καταγγέλλοντας τα «δυο μέτρα και σταθμά» της διεθνούς κοινότητας.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε πως η Ουάσιγκτον υποστηρίζει το Ισραήλ στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, παρότι σημείωσε ότι πρέπει να λαμβάνονται «όλες οι πιθανές προφυλάξεις» για την προστασία των αμάχων. Υπενθυμίζοντας πως στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ σκοτώθηκαν υπήκοοι 30 και πλέον κρατών μελών του ΟΗΕ, επέμεινε στο ότι «όλοι μας έχουμε ευθύνη» στον αγώνα για να «κατανικηθεί η τρομοκρατία». Υπογράμμισε πως το Ισραήλ έχει «δικαίωμα και υποχρέωση» να αμυνθεί, ωστόσο «ο τρόπος που το κάνει έχει σημασία». «Οι παλαιστίνιοι άμαχοι πρέπει να προστατευτούν. Αυτό σημαίνει ότι η Χαμάς πρέπει να πάψει να τους χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινες ασπίδες (...) και το Ισραήλ πρέπει να λαμβάνει όλες τις πιθανές προφυλάξεις για να αποφεύγεται το να πάθουν κακό».
Αισιοδοξία για τους μάρτυρες
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν δήλωσε σήμερα από την Ντόχα ότι μία ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στην Λωρίδα της Γάζας θα μετατρέψει την σύγκρουση σε σφαγή. Κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του Κατάρ και πρωθυπουργό Σέιχ Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι όσοι υποστηρίζουν τις ενέργειες του Ισραήλ υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης «είναι συνεργοί στα εγκλήματά του».
Το Κατάρ θα συνεχίσει την συνεργασία του με την Τουρκία και άλλους περιφερειακούς εταίρους για την αποκλιμάκωση της κρίσης, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ. «Το Κατάρ καταδικάζει την πολιτική της συλλογικής τιμωρίας» που εφαρμόζεται στην Γάζα, πρόσθεσε. Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ έκανε επίσης λόγο για κάποια πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και δήλωσε ότι ελπίζει πως θα υπάρξει «σημαντική εξέλιξη σύντομα». Από την Ιερουσαλήμ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ Τσάκι Χάνεγκμπι περιέγραψε μέσω του Twitter (X) την διπλωματική παρέμβαση του Κατάρ στην ανθρωπιστική διάσταση του πολέμου κατά της Χαμάς στην Γάζα ως «κρίσιμη στην παρούσα συγκυρία» και εξέφρασε την ικανοποίησή του που το Κατάρ εξελίσσεται σε βασικό παράγοντα στην εξεύρεση ανθρωπιστικών λύσεων.
Eκατόμβες νεκρών από την ένοπλη σύρραξη
Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι 2.360 παιδιά σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, τον παλαιστινιακό θύλακα ο οποίος βομβαρδίζεται ακατάπαυστα από τον ισραηλινό στρατό από την 7η Οκτωβρίου, σε αντίποινα για την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά πρόσθεσε πως άλλα 5.364 παιδιά τραυματίστηκαν, επικαλούμενη πληροφορίες της, χωρίς να κατονομάσει πηγές. Η Γιούνισεφ έκανε λόγο για «αδυσώπητες επιθέσεις» του ισραηλινού στρατού.
Τουλάχιστον 6.546 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 2.704 παιδιών, σκοτώθηκαν και 17.439 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοινώσε το υπουργείο Υγείας στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα. Το τελευταίο 24ωρο, 756 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 344 παιδιών, σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Μετά την αιφνιδιαστική, άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, που είχε απολογισμό πάνω από 1.400 νεκρούς, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο αριθμό που έχουν δημοσιοποιήσει οι ισραηλινές αρχές, εξαπολύθηκαν ασταμάτητοι βομβαρδισμοί από αέρος και με το πυροβολικό σε αντίποινα, ενώ ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται να προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στον θύλακα υπό πολιορκία.
«Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί κηλίδα που μεγεθύνεται στη συλλογική μας συνείδηση. Ο ρυθμός των θανάτων και των τραυματισμών είναι απλά απίστευτος», ανέφερε η Αντέλ Χοντρ, επικεφαλής της διεύθυνσης της Γιούνισεφ που είναι αρμόδια για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Η ολοένα οξύτερη έλλειψη πόσιμου νερού, τροφής, καυσίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στον παλαιστινιακό θύλακα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για τα παιδιά, που αποτελούν περί το 50% του πληθυσμού (2,3 εκατ.), τόνισε η υπηρεσία.
Η Γιούνισεφ κάλεσε τα μέρη να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός, ώστε να μπορέσει να διανεμηθεί απρόσκοπτα ανθρωπιστική βοήθεια. Κάλεσε επίσης να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι που κρατούν η Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις, δεκάδες από τους οποίους είναι παιδιά.
Περίπου 600.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Γάζα
Σχεδόν 600.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε 150 εγκαταστάσεις της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ τουλάχιστον 40 δομές της υπηρεσίας έχουν επηρεαστεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ανακοίνωσε. «Τα καταφύγιά μας είναι γεμάτα τέσσερις φορές πάνω από τη χωρητικότητά τους -- πολλοί άνθρωποι κοιμούνται στους δρόμους καθώς οι υπάρχουσες υποδομές είναι υπερπλήρεις», τόνισε η UNRWA.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ