Αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λίγο πριν την ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λίγο πριν την ΕΚΤ
Το επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει επικεντρωμένο στις ανακοινώσεις των εισηγμένων για τις επιδόσεις τους στο γ' τρίμηνο.

Τελευταία ενημέρωση 14:52

Σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύονται την Πέμπτη οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει επικεντρωμένο στις ανακοινώσεις των εισηγμένων για τις επιδόσεις τους στο γ' τρίμηνο, ενώ αναμένεται και απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 καταγράφει απώλειες 1% στις 430 μονάδες, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να υποχωρεί κατά 3.45%, ενώ πτώση 1,7% σημειώνει και ο ταξιδιωτικός τομέας. Ο δείκτης Eurostoxx 50 χάνει 1,08% και διαμορφώνεται στις 4.028 μονάδες.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά 1,56% στις 14.660 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 ο οποίος χάνει 0,96% στις 6.848 μονάδες. Παρόμοια εικόνα και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον δείκτη FTSE 100 να σημειώνει πτώση 0,95% στις 7.343 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο χάνει 0,92% στις 27.176 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 βρίσκεται στα επίπεδα των 8.879 μονάδων, με απώλειες 1,17%.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της σήμερα, μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις που οδήγησαν το επιτόκιο στη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων στο ιστορικό υψηλό του 4%.

Επιχειρηματικά νέα

Στο μέτωπο των επιχειρηματικών εξελίξεων, σημαντική υποχώρηση κατέγραψαν τα κέρδη της Mercedes-Benz στο γ' τρίμηνο του έτους, καθώς η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία επλήγη σημαντικά από το υποτονικό περιβάλλον που επικρατεί στην αγορά αλλά και από τον ανταγωνισμό στον κλάδο. Πιο αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο γερμανικός κολοσσός, τα κέρδη προ φόρων και τόκων του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 4,8 δισ. ευρώ στο γ' τρίμηνο, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 7%, ενώ την ίδια στιγμή τα έσοδα υποχώρησαν κατά 1,4% στα 37,2 δισ. ευρώ, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 5% στο τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, κυρίως λόγω των διαταραχών που παρουσιάστηκαν στις αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ το μερίδιο της Mercedes στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκε από 6% σε 11% τους πρώτους εννέα μήνες του έτους.

Η Siemens Energy βρίσκεται σε συνομιλίες με τη γερμανική κυβέρνηση για την εξασφάλιση κρατικών εγγυήσεων καθώς αγωνίζεται να στηρίξει την προβληματική μονάδα ανεμογεννητριών της, ενώ η μετοχή της στον απόηχο των δυσάρεστων νέων, καταβαραθρώνεται 37%, στη μεγαλύτερη ενδοημερήσια πτώση από τον Ιούνιο, προκαλώντας πολλαπλές αναστολές διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με το Bloomberg, η ενεργειακή εταιρεία αναζητά περίπου 16 δισεκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια, όπως αποκαλύπτουν άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ορισμένες τουρμπίνες αναμένεται να οδηγήσουν σε απώλειες και εκροές μετρητών πέρα από τις προβλέψεις για το έτος, δήλωσε η εταιρεία.

Χαμηλότερα των εκτιμήσεων ήταν τα καθαρά κέρδη της BNP Paribas για το τρίτο τρίμηνο, καθώς ανήλθαν στα 2,66 δισ. ευρώ αντί για 2,75 δισ. ευρώ. Τα έσοδα της γαλλικής τράπεζας ανήλθαν σε 11,58 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022. Στο 9μηνο, τα έσοδα της τράπεζας ανήλθαν σε 35 δισ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους για το τρίτο τρίμηνο ανήλθαν στα 2,66 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 4% σε ετήσια βάση, ενώ τα λειτουργικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 11% στα 3,7 δισ. ευρώ. Η σχέση κόστους και εσόδων της τράπεζας μειώθηκε στο 61,2%.

Η TotalEnergies κατέγραψε «βουτιά» 35% στα καθαρά κέρδη της το τρίτο τρίμηνο συγκριτικά με πέρυσι καθώς τα μεγέθη της επηρεάστηκαν από την πτώση των τιμών της ενέργειας από τα υψηλά επίπεδα που βρέθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του τρίτου τριμήνου της TotalEnergies ανήλθαν σε 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια μειωμένα συγκριτικά με το ρεκόρ των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τρίτο τρίμηνο του 2022. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG. Παράλληλα, ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός επιβεβαίωσε επίσης επαναγορές μετοχών 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ολόκληρο το έτος. Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν ανοδικές στα 90 δολάρια το βαρέλι περίπου στις αρχές του τέταρτου τριμήνου, ανέφερε. Μια αύξηση 2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως στα προϊόντα πετρελαίου φέτος προήλθε από τις αναδυόμενες χώρες, κυρίως λόγω της ανάκαμψης στον τομέα των αερομεταφορών και της ζήτησης από την πετροχημική βιομηχανία της Κίνας, πρόσθεσε η γίγαντας της ενέργειας από τη Γαλλία.

Άνω των προσδοκιών ήταν τα έσοδα και προσαρμοσμένα κέρδη τριμήνου της Merck που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, με ισχυρές πωλήσεις του φαρμάκου της για τον καρκίνο Keytruda, του εμβολίου για HPV Gardasil και παραδόξως, του φαρμάκου της για την Covid Lagevrio. Ο φαρμακευτικός κολοσσός αύξησε επίσης τις προβλέψεις πωλήσεων για ολόκληρο το έτος στα 59,7 δισ. δολάρια σε 60,2 δισ. δολάρια, ελαφρώς υψηλότερα από το guidance από 58,6 έως 59,6 δισ. δολάρια τον Αύγουστο. Η Merck μείωσε το guidance προσαρμοσμένων κερδών της στα 1,33 δολάρια έως 1,38 δολάρια ανά μετοχή, από προηγούμενη πρόβλεψη 2,95 δολάρια σε 3,05 δολάρια ανά μετοχή. Η ενημερωμένη προοπτική αντικατοπτρίζει μια προκαταβολή 5,5 δισ. δολαρίων, ή 1,70 δολάρια ανά μετοχή, που σχετίζεται με την πρόσφατη συμφωνία συνεργασίας της εταιρείας για φάρμακα με την Daiichi Sankyo. Το guidance περιλαμβάνει επίσης προηγουμένως ανακοινωθέντες εφάπαξ χρεώσεις που σχετίζονται με τις εξαγορές της εταιρείας των Prometheus Biosciences και Imago Prometheus BioSciences, μαζί με μια άλλη προκαταβολή που σχετίζεται με μια συμφωνία συνεργασίας με την Kelun-Biotech. Αναλυτικά, στα κέρδη ανά μετοχή η εταιρεία ανακοίνωσε 2,13 δολάρια προσαρμοσμένα έναντι 1,95 δολάρια αναμενόμενα ενώ στα ανακοίνωσε 15,96 δισ. δολάρια έναντι 15,32 δισ. δολάρια αναμενόμενα, με αύξηση 7% σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, οι μετοχές της Merck έχουν σχεδόν 7% φέτος με αγοραία αξία περίπου 263 δισ. δολαρίων, καθιστώντας την, την τρίτη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στις ΗΠΑ. Η εταιρεία σημείωσε καθαρά κέρδη 4,75 δισ. δολαρίων, ή 1,86 δολάρια ανά μετοχή έναντι 3,25 δισ. δολάρια, ή 1,28 δολάρια ανά μετοχή, για την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Εξαιρουμένων ορισμένων στοιχείων, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή της Merck ήταν 2,13 δολάρια για την περίοδο. Χωρίς το Lagevrio, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 9%. Η αντιική θεραπεία για την Covid σημείωσε πωλήσεις 640 εκατ. δολαρίων για το τρίμηνο, αυξημένες κατά 47% από το τρίτο τρίμηνο του 2022. Οι αναλυτές περίμεναν ότι το φάρμακο θα κέρδιζε μόνο 140,8 εκατ. δολάρια σε πωλήσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις της FactSet. Οι πωλήσεις του Lagevrio εκπλήσσουν αφού οι πωλήσεις αντιικών προϊόντων Covid από εταιρείες όπως η Pfizer και Moderna έχουν πέσει κατακόρυφα φέτος καθώς ο κόσμος βγαίνει από την πανδημία και βασίζεται λιγότερο σε εμβόλια και θεραπείες για προστασία.

Η βρετανική τράπεζα Standard Chartered ανακοίνωσε ότι τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 33% το τρίτο τρίμηνο, πολύ χειρότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς κατέγραψε απομείωση αξίας 697 εκατομμυρίων δολαρίων από τη συμμετοχή της στην China Bohai Bank και 186 εκατομμυρίων δολαρίων από την συμμετοχή της στην κινεζική αγορά real estate. Την Πέμπτη, οι μετοχές της Standard Chartered σημειώνουν πτώση 9%, παρόμοια με την μεγαλύτερη πτώση που σημειώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου πέρυσι, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Η τράπεζα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, που παράγει τα περισσότερα κέρδη της στην Ασία κατέγραψε κέρδη προ φόρων για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, ύψους 633 εκατομμυρίων δολαρίων σημειώνοντας πτώση 54% από ένα χρόνο νωρίτερα όταν είχαν ανέλθει 996 εκατομμύρια δολάρια και τον μέσο όρο 1,41 δισ. δολαρίων σύμφωνα με εκτιμήσεις 16 αναλυτών.

Μικτά πρόσημα στην Ασία - Βαριές απώλειες για τον Nikkei

Εικόνα sell off παρουσίασαν στις συνεδριάσεις της Πέμπτης οι κυριότερες αγορές στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, καθώς με εξαίρεση τους δείκτες της ηπειρωτικής Κίνας τα χρηματιστήρια πλήρωσαν την αβεβαιότητα που κυριαρχεί σε διεθνή κλίμακα αλλά και τις απογοητευτικές επιδόσεις ορισμένων εισηγμένων στο προηγούμενο τρίμηνο.

Ειδικότερα, στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 2,14% στις 30.601 μονάδες, ενώ καλύτερη εικόνα κατέγραψε ο δείκτης HSI στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος έκλεισε στις 17.044 μονάδες, με πτώση 0,24%.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai έκλεισε στις 2.988 μονάδες, με μικρά κέρδη 0,48%, όπως και ο Shenzhen Component που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 9,566 μονάδες, με άνοδο 0,4%.

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2022 έκλεισε ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 6.812 μονάδες με απώλειες 0,61%, ενώ ο δείκτης KOSPI στη Νότιο Κορέα έκλεισε χαμηλότερα κατά 2,71% στις 2.299 μονάδες, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου της κατασκευάστριας τσιπ Hynix.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider