Τα χειρότερα γλίτωσε προς ώρας το Χρηματιστήριο, φλερτάροντας έντονα με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 στις 1.163,81 μονάδες στο ημερήσιο γράφημα, βγάζοντας κάποιες άμυνες σε σύγκριση με τις βίαιες ρευστοποιήσεις που καταγράφονται εδώ και αρκετές ημέρες σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Ο αναβρασμός που επικρατεί στη Γάζα και οι νέες απειλές για εισβολή από το Νετανιάχου, το εύθραυστό χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι πιέσεις που ασκούνται από τα υψηλά επιτόκια σε εταιρείες με μεγάλα ή και μεσαία ανοίγματα, αλλά και το πλήγμα που δέχονται στα margin, εντείνουν τις πιέσεις στις μετοχές, ενώ και η πορεία των αποδόσεων στα ομόλογα υψώνει ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια καθυστώντας μη ελκυστικές τις μετοχές, ενώ τα «καμπανάκια» από αρκετούς αναλυτές διεθνών οίκων συνεχίζουν να χτυπούν για ένα διεθνές sell off εάν υπάρξει εισβολή και κλιμάκωση στη Μ. Ανατολή.
Ενδεικτικό πως σε οποιαδήποτε ανοδική κίνηση, είτε εδώ είτε στις διεθνείς αγορές, οι επενδυτές προχωρούν σε άμεση κατοχύρωση κερδών. Αυτό συνέβη και στο Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να παίρνουν σημαντικό μέρος των κερδών τους, με το βλέμμα να παραμένει στραμμένο στη Γάζα και στις πιθανότητες κλιμάκωσης τις επόμενες ημέρες ή και ώρες, αλλά και στα όσα δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Τα επιτόκια θα παραμείνουν «σε περιοριστικά επίπεδα για αρκετά ακόμη», μέχρι ο πληθωρισμός (που παραμένει επίμονος) να επιστρέψει στον στόχο του 2%, διεμήνυσε στη συνέντευξη Τύπου από την Αθήνα και το κτίριο της ΤτΕ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κα Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επικουρούμενη από τον Αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουίζ ντε Γκιντός και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, εξηγεί τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική μετά την πρώτη παύση έπειτα από 15 μήνες.
Πάντως, δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει πως «το γεγονός ότι σήμερα κρατήσαμε αμετάβλητα τα επιτόκιά μας δεν σημαίνει ότι δεν θα ξανακάνουμε αυξήσεις - όλα θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα», ενώ δεν έχουν φτάσει στην κορύφωσή τους, καθώς «παραμένουμε προσηλωμένοι στην ανάγνωση και αποκωδικοποίηση» των οικονομικών στοιχείων. Δήλωσε πως η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει αδύναμη και θα συνεχίζει έτσι μέχρι το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους. «Όσο υποχωρεί ο πληθωρισμός, ανακάμπτουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών, τονώνονται οι εξαγωγές» υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως η ανεργία τον Αύγουστο έπεσε στο ιστορικό χαμηλό το 6,4%, και υπάρχουν ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας αποδυναμώνεται. Υπό αυτό το πρίσμα, η «Σιδηρά Κυρία» της ΕΚΤ, απεύθυνε νέο κάλεσμα προς τις ευρωπαϊκές κυβέρνησης για απόσυρση των μέτρων στήριξης λόγω της αποκλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης.
Επιστρέφοντας στις αγορές, ο S&P 500 έχει περάσει και επίσημα στα χέρια των αρκούδων μετά τη διάσπαση των 4.200 μονάδων και πλέον κινείται πτωτικά εντός ενός ισχυρού cluster που αν σπάσει στις 4.156 μονάδες θα δούμε πολύ χαμηλότερα επίπεδα και ένα νεό κύμα ρευστοποιήσεων, με το τρία να περνάει μπροστά από το δείκτη. Το Χρηματιστήριο Αθηνών δε φαίνεται να λαμβάνει υπόψιν του από αυτά προς ώρας και αυτό είναι άκρως ανησυχητικό καθώς εάν οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές κλιμακωθούν, τόσο ανεπαίσθητα «για πολλούς» θα έρθει και εδώ μια αρκετά βίαιη διόρθωση και αρκετοί θα αναρωτιούνται πως συνέβη αυτό και ένα τεράστιο γιατί θα πλανάται. Όπως έχει προειδοποιήσει πολλές φορές το insider.gr τα ρίσκα παγκοσμίως είναι αρκετά και το να διακρατά κάποιος μετοχές αυτή τη περιόδο είναι αρκετά επίφοβο. Παράγοντες της αγορές θέτουν ως ύψιστο σημείο τη διακράτηση ρευστότητας μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έφτασε να σημειώνει απώλειες και άνω του 1,5%, προτού μαζέψει την κατάσταση με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές. Ο ΓΔ έκλεισε τελικώς στο -0,66% και στις 1.177,39 μονάδες, με τον τζίρο στα 96,63 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,77% στις 2.904,39 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης μέσω υψηλής μεταβλητότητας κατάφερε να κλείσει με απώλειες 0,22% στις 961,86 μονάδες.
Στις τράπεζες από το -4% στο -1,20% έκλεισε η Πειραιώς στα 2,80 ευρώ, με την ΕΤΕ στο -1,5% και τα 5,51 ευρώ, ενώ με θετικό πρόσημο κατάφεραν να κλείσουν Alpha Bank (0,69% στα 1,39 ευρώ) και Eurobank στο 0,63% και τα 1,5265 ευρώ.
Ισχυρές απώλειες κατέγραψε η Aegean στο -2,6% και τα 9,74 ευρώ, με τα διυλιστήρια στο -1,68% και -1,03% για ΜΟΗ και ΕΛΠΕ αντίστοιχα. Βαριές απώλειες 4,08% για τη Μυτιληναίος που προσγειώθηκε στα 35,28 ευρώ.
Στο -2,27% η Jumbo και τα 25,82 ευρώ, ενώ κάτω από τα 14 ευρώ επανήλθε η Τέρνα Ενεργειακή. Συνέχισαν και σήμερα πτωτικά Βιοχάλκο και ElvalHalcor ενώ με ισχυρές απώλειες έκλεισε ΕΧΑΕ και Ελλάκτωρ.
Μοιρασμένα τα πρόσημα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με την Alumil στο +4,78% και την ΑΒΑΞ στο +3,37%, αλλά με τη Fourlis και την ΕΥΑΘ στο -1,85% και -1,64% αντίστοιχα.