Επιστροφή στο «κόκκινο» για τις ευρωαγορές, με φόντο την ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιστροφή στο «κόκκινο» για τις ευρωαγορές, με φόντο την ΕΚΤ
Η μετοχή της Standard Chartered κατέγραψε «βουτιά» 12% μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα, ενώ η μετοχή της Siemens Energy «κατρακύλησε» κατά 35%, μετά τις πληροφορίες ότι η εταιρεία ζητά κρατικές εγγυήσεις.

Σε αρνητικό έδαφος βρήκε η σημερινή ημέρα τις ευρωαγορές, μετά τη διήμερη «ανάσα» ανόδου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 τερμάτισε με απώλειες 0,5% στις 433 μονάδες, με τον κλάδο του αυτοκινήτου να γνωρίζει «βουτιά» της τάξεως του 2%, ενώ οι τεχνολογικές μετοχές κατάφεραν να «ξεφύγουν» από τις πιέσεις και να κερδίσουν 0,2%.

Στο Λονδίνο, εν τω μεταξύ, ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,8% στις 7.354 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έχασε 0,38% φθάνοντας στις 6.888 μονάδες και ο DAX στη Φρανκφούρτη διαμορφώθηκε 1% χαμηλότερα στις 14.731 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,29% στις 27.507 μονάδες, με τον ισπανικό IBEX 35 να υποχωρεί κατά 0,24% στις 8.962 μονάδες.

Η μετοχή της Standard Chartered κατέγραψε «βουτιά» 12%, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα γ' τριμήνου, ενώ η μετοχή της Siemens Energy «κατρακύλησε» κατά 35%, μετά τις πληροφορίες ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη γερμανική κυβέρνηση για την εξασφάλιση κρατικών εγγυήσεων καθώς αγωνίζεται να στηρίξει την προβληματική μονάδα ανεμογεννητριών της.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκε η απόφαση της ΕΚΤ, η οποία επιβεβαιώσε τα προγνωστικά, διατηρώντας σταθερά τα επιτόκια μετά από 10 αυξήσεις, με το ευρώ να δέχεται πιέσεις έναντι της στερλίνας και του δολαρίου.

Στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ διεμήνυσε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν «σε περιοριστικά επίπεδα για αρκετά ακόμη», μέχρι ο πληθωρισμός (που παραμένει επίμονος) να επιστρέψει στον στόχο του 2%.

Μιλώντας από την Αθήνα - όπου και συνεδρίασε η ΕΚΤ - δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει πως «το γεγονός ότι σήμερα κρατήσαμε αμετάβλητα τα επιτόκιά μας δεν σημαίνει ότι δεν θα ξανακάνουμε αυξήσεις - όλα θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα», ενώ δεν έχουν φτάσει στην κορύφωσή τους, καθώς δεν υπάρχει «ταβάνι». Ταυτόχρονα, επανέλαβε πως «παραμένουμε προσηλωμένοι στην ανάγνωση και αποκωδικοποίηση» των οικονομικών στοιχείων, ενώ δήλωσε πως η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει αδύναμη και θα συνεχίζει έτσι μέχρι το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα απογητευτικά μεγέθη των «Magnificent 7» της τεχνολογίας στοιχίζουν 200 δισ. δολ. σε κεφαλαιοποίηση

Τουρκία: Στο 35% το βασικό επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας

ΗΠΑ: Πάνω από τις προβλέψεις η ανάπτυξη στο γ' τρίμηνο - Στο 4,9% σε ετήσια βάση

gazzetta
gazzetta reader insider insider