«Βουτιά» άνω του 10% για το πετρέλαιο τον Οκτώβριο - «Άλμα» για το φυσικό αέριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βουτιά» άνω του 10% για το πετρέλαιο τον Οκτώβριο - «Άλμα» για το φυσικό αέριο
Ισχυρές απώλειες τον Οκτώβριο βίωσαν οι τιμές του πετρελαίου, με τους φόβους για ανεξέλικτη κλιμάκωση της κρίσης σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς να εξακολουθούν να πλανούνται πάνω από τα κεφάλια των επενδυτών.

Ισχυρές απώλειες τον Οκτώβριο βίωσαν οι τιμές του πετρελαίου, με τους φόβους για ανεξέλικτη κλιμάκωση της κρίσης σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς να εξακολουθούν να πλανούνται πάνω από τα κεφάλια των επενδυτών.

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε 1,6% και έκλεισε στα 81,02 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Σε μηνιαία βάση οι τιμές κατρακύλησαν 10,8% διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 28 Αυγούστου. Το αργό πετρέλαιο Brent παράδοσης Δεκεμβρίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, απώλεσε 0,1%, για να κλείσει στα 87,41 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, με απώλειες 8,3% για τον Οκτώβριο μετά από τέσσερα διαδοχικά μηνιαία κέρδη. Το Brent παράδοσης Ιανουαρίου διολίσθησε 1,5%, στα 85,02 δολάρια το βαρέλι. Η βενζίνη παράδοσης Νοεμβρίου, παρουσίασε άνοδο 0,1% στα 2,22 δολάρια το γαλόνι, αλλά έχασε 8,9% για τον μήνα, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Νοεμβρίου ενισχύθηκε 0,8% στα 2,99 δολάρια το γαλόνι, σημειώνοντας μηνιαία πτώση 11%. Τέλος, το φυσικό αέριο παράδοσης Δεκεμβρίου έκανε άλμα σχεδόν 6,7% στα 3,58 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, με εκτίναξη 22,1% για τον μήνα.

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» παραμένουν κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι λόγω των αδύναμων κινεζικών οικονομικών στοιχείων ενώ και η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν έχει πάρει περαιτέρω επικίνδυνες διαστάσεις παρά την κλιμάκωση των συρράξεων. «Πιστεύω ότι ένα μεγάλο μέρος από τον τρόμο του πολέμου αποχωρεί από την ενεργειακή αγορά και οι επενδυτές επικεντρώνονται στην πραγματική προσφορά και ζήτηση», δήλωσε ο Ντένις Κίσλερ, ανώτερος αντιπρόεδρος συναλλαγών στην BOK Financial. Η παραγωγή αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ αυξήθηκε κατά 180.000 βαρέλια ημερησίως τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, ενώ και η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ άγγιξε νέο μηνιαίο ρεκόρ τον Αύγουστο στα 13,05 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Ωστόσο, «καύσιμο» έδωσε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης που υποχώρησε στο 2,9% από 4,3% τον Σεπτέμβριο, με τους επενδυτές να αισιοδοξούν πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αυξήσει σύντομα τα επιτόκιά της και θα παρακολουθεί τον αντίκτυπο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής πριν προβεί σε περαιτέρω κινήσεις. Οι τιμές του πετρελαίου δεν εκτοξεύονται ακόμη «επειδή η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι στιγμής προχωρά μόνο σταδιακά και επομένως δεν έχει προκαλέσει ακόμη περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή», ανέφεραν αναλυτές της Commerzbank.

Πάντως, οι επενδυτές συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το ενδεχόμενο να εισέλθουν στη σύγκρουση και άλλες χώρες της περιοχής. «Ενώ οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δεν έχουν επηρεάσει ακόμη το πετρέλαιο, καθώς η χερσαία εισβολή εντείνεται, ο κίνδυνος εμπλοκής από το Ιράν αυξάνεται, τροφοδοτώντας ισχυρές ανησυχίες για την προσφορά», υπογράμμισε η Φιόνα Κινκότα, ανώτερη αναλυτής χρηματοοικονομικής αγοράς στο City Index.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Τα κριτήρια του νέου επιδόματος θέρμανσης - Κοινωνικό τιμολόγιο για πολύτεκνους

Εθνικό Αστεροσκοπείο: Ο φετινός Οκτώβριος, ο θερμότερος τα τελευταία 15 χρόνια

Υπεράκτια αιολικά: Αποκαλυπτήρια του Εθνικού Προγράμματος - 25 υποψήφιες περιοχές για πάρκα 12,4 GW

gazzetta
gazzetta reader insider insider