Με πτώση άνοιξε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με πτώση άνοιξε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη, παρά το ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημειώνει κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση εν μέσω θετικών αναλύσεων για τις προοπτικές των τραπεζικών μετοχών.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών καταγράφει απώλειες 0,87% στις 603,54 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στο 2,12 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που διαπραγματεύονται ανοδικά κινούνται 20 μετοχές, πτωτικά 24 και 25 είναι αμετάβλητες.

Στο άνοιγμα της συνεδρίασης ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημειώνει άνοδο 5,86%. Τα μεγαλύτερη κέρδη σημειώνουν η μετοχή της Eurobank (+2,67%) και ακολουθούν ο τίτλος της Εθνικής (+2,40%) καις της Alpha Bank (+2,15%).

Σήμερα εισήλθαν σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς που προέκυψαν μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση των 4,642 δισ. ευρώ, με τιμή τα 0,659 ευρώ. Στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης ο τίτλος της Πειραιώς υποχωρεί στα 0,4620 σημειώνονται απώλειες 29,89%.

Το κλίμα για τις τραπεζικές μετοχές στηρίζεται αφενός από την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη συνέχιση της απαγόρευσης των ανοιχτών πωλήσεων επί των μετοχών των πιστωτικών ιδρυμάτων που διαπραγματεύονται στην αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και συνιστούν τον FTSE ΧΑ Τραπεζικό Δείκτη έως τις 21 Δεκεμβρίου και αφετέρου από τη θετική έκθεση της Goldman Sachs.

Η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει πως οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν πέσει 95% κατά μέσο όρο από την αρχή του έτους και διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο σε αναξιοπαθούντα επίπεδα και με μεγάλη έκπτωση σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Όπως αναφέρει, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές διατέθηκαν στις αυξησιές κεφαλαίου σε επίπεδα 0,3-0,4 επί της ενσώματης λογιστικής τους αξίας προκαλώντας 83% -99% αραίωση στους προηγούμενους μετόχους, ήτοι περισσότερο από 50% σε σχέση με τις αντίστοιχες τράπεζες της Νότιας Ευρώπης.

Στη βάση αυτή η Goldman Sachs θεωρεί πως οι τιμές στόχοι των ελληνικών τραπεζών στο επόμενο 12μηνο θα αντιστοιχούν στο 0,6 επί της ενσώματης λογιστικής τους αξίας, κάτι που σημαίνει ότι θα κινηθούν από 45% έως 65% υψηλότερα σε σχέση με τις τιμές που προέκυψαν από τις αυξήσεις κεφαλαίου μετά τα reverse split.

Η επενδυτική τράπεζα δίνει σύσταση «Αγορά» για την Alpha Bank τοποθετώντας στα 3,30 ευρώ την τιμή μετοχής σε βάθος 12μηνου, ήτοι 64% υψηλότερα σε σχέση με την τιμή αύξησης κεφαλαίου μετά το reverse split.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές σημαντική πτώση 2% σημειώνει ο τίτλος των ΕΛΠΕ, στον απόηχο δημοσιευμάτων για τις σχετικές συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιράν για το χρέος των EΛΠΕ ύψους 600 εκατ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider