Rebrain Greece: Δεύτερη στάση στο Άμστερνταμ με στόχο τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Rebrain Greece: Δεύτερη στάση στο Άμστερνταμ με στόχο τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού
Μετά την επιτυχία της πρώτης εκδήλωσης προσέλκυσης Ελλήνων εργαζομένων του εξωτερικού που διοργανώθηκε τον Απρίλιο στο Λονδίνο, το Rebrain Greece ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά του για την δεύτερη στάση του «ταξιδιού» του, την Ολλανδία.

Μετά την επιτυχία της πρώτης εκδήλωσης προσέλκυσης Ελλήνων εργαζομένων του εξωτερικού που διοργανώθηκε τον Απρίλιο στο Λονδίνο, το Rebrain Greece ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά του για την δεύτερη στάση του «ταξιδιού» του, την Ολλανδία.

Η 2η εκδήλωση της δημοφιλούς πλατφόρμας προσέλκυσης ταλέντων θα γίνει το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στο Άμστερνταμ, όπου κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις με ισχυρό αποτύπωμα στην εθνική οικονομία θα συναντηθούν με ενδιαφερόμενους υψηλής εξειδίκευσης από το εξωτερικό, που επιθυμούν να επιστρέψουν στην ελληνική αγορά εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που υπάρχει συντονισμένη συνέργεια μεταξύ της Πολιτείας, εν προκειμένω του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και του επιχειρηματικού κόσμου για στοχευμένη προσέλκυση Ελλήνων του εξωτερικού, προκειμένου να αντιστραφεί το brain drain που σημειώθηκε τα χρόνια της κρίσης.

Οικονομική κρίση, ανεργία και έλλειψη ευκαιριών ήταν οι κύριοι παράγοντες που ώθησαν περίπου 600.000 νέους -κατά κύριο λόγο υψηλά εξειδικευμένους- στο να φύγουν από την Ελλάδα και να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό.

Πέρα από την ελληνική οικογένεια, το brain drain υπήρξε μία «πληγή» και για την ελληνική οικονομία και ανάπτυξη, η οποία τα τελευταία χρόνια φαίνεται να επουλώνεται. Έτσι, το λεγόμενο «brain gain», η επιστροφή, δηλαδή, στην Ελλάδα των ταλέντων που μετανάστευσαν αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες, έρχεται σταδιακά στο προσκήνιο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα περίπου 350.000 Έλληνες από εκείνους που είχαν μετακομίσει στο εξωτερικό την περίοδο 2010-2021.

Τι είναι το Rebrain Greece

Ο μηχανισμός διασύνδεσης Rebrain Greece που προωθεί δράσεις προσέλκυσης εργαζόμενων υψηλών δεξιοτήτων για την κάλυψη θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης έχει «ανοικτές» δεκάδες θέσεις εργασίας που αφορούν καλά αμειβόμενες ειδικότητες όπως: Χημικοί μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι τεχνολόγοι μηχανικοί, Πολιτικοί μηχανικοί, Οικονομολόγοι και Οικονομικοί αναλυτές, Σχεδιαστές και αναλυτές λογισμικού και εφαρμογών, Σύμβουλοι πωλήσεων στον τομέα των τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας, Επαγγελματίες επιχειρήσεων και διοίκησης, Μηχανικοί βιομηχανίας και παραγωγής κ.α.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://platform.rebraingreece.gr/ οι εταιρίες επιλέγουν τις ειδικότητες, τις οποίες αναζητούν, από έναν κατάλογο με 268 επαγγέλματα υψηλής εξειδίκευσης και, από την πλευρά του, ο υποψήφιος εργαζόμενος μπορεί να υποβάλει την αίτησή του για την προσφερόμενη θέση εργασίας που τον ενδιαφέρει. Στη συνέχεια, η εταιρία ενημερώνεται με e-mail και ακολουθεί συνέντευξη.

Οδηγός για τον επαναπατρισμό των ταλέντων

Ο Οδηγός Επαναπατρισμού Ταλέντων αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εγχειρίδιο πληροφοριών για όλους που περιλαμβάνει πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τα βήματα και τις απαραίτητες διαδικασίες μεταφοράς φορολογικής έδρας των Ελλήνων επαγγελματιών και ταλέντων από το εξωτερικό προς τη χώρα μας, μαζί με τα σχετικά οικονομικά και φορολογικά κίνητρα και τον τρόπο αξιοποίησης αυτών των κινήτρων.

Περιλαμβάνει επίσης πληροφορίες για την διαδικασία έκδοσης ΑΦΜ, ασφαλιστικού μητρώου για τους ενδιαφερόμενους και τις οικογένειες τους, για εργασιακά ζητήματα,όπως επίσης για περιπτώσεις επαγγελματικών μετακινήσεων και εργασιακών αλλαγών. Στον οδηγό μπορείτε να ενημερωθείτε και για θέματα εκπαίδευσης, προστασίας της οικογένειας των Ελλήνων που επιστρέφουν στη χώρα μας, ζητήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, πληροφορίες για σπουδές, άδειες διαμονής, και λοιπά ζητήματα.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κ. Αγραπιδάς (Rebrain Greece): Τα ταλέντα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επένδυση υψηλής απόδοσης και όχι ως κόστος εργασίας

«Rebrain Greece»: Διεξήχθη η πρώτη εκδήλωση προσέλκυσης Ελλήνων εργαζομένων του εξωτερικού

Rebrain Greece: Roadshow για τoν επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού - Πρώτη στάση, Λονδίνο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider