Κ. Αγραπιδάς (Rebrain Greece): Τα ταλέντα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επένδυση υψηλής απόδοσης και όχι ως κόστος εργασίας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κ. Αγραπιδάς (Rebrain Greece): Τα ταλέντα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επένδυση υψηλής απόδοσης και όχι ως κόστος εργασίας
Η προσέλκυση των κατάλληλα εξειδικευμένων εργαζόμενων σημαίνει ότι αντιμετωπίζεται από την πλευρά των επιχειρήσεων ως μια επένδυση υψηλής απόδοσης και όχι ως κόστος εργασίας» τονίζει στο insider ο πρωτεργάτης της πρωτοβουλίας και Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας, Κωνσταντίνος Αγραπιδάς.

Με την άκρως επιτυχημένη εκδήλωση του Λονδίνου στις αποσκευές της, η πλατφόρμα Rebrain Greece συνεχίζει το «ταξίδι» της στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με απώτερο στόχο τον επαναπατρισμό Ελλήνων εργαζομένων υψηλών δεξιοτήτων.

Με συνοδοιπόρους ορισμένες από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις, η ομάδα του Rebrain ενημερώνει τα ταλέντα του εξωτερικού πως το «παράθυρο» της χώρας μας είναι ανοικτό και όποιος μπει τώρα στο τρένο της επιστροφής θα είναι μέρος και συνδημιουργός της αλλαγής.

Η πλατφόρμα προσφέρει ευκαιρίες καριέρας σε όσους Έλληνες επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στην πατρίδα τους και να προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες τους, εξασφαλίζοντας παράλληλα υψηλούς μισθούς και σύγχρονες ευρωπαϊκές συνθήκες εργασίας.

«Βέβαια η προσέλκυση των κατάλληλα εξειδικευμένων εργαζόμενων σημαίνει ότι αντιμετωπίζεται από την πλευρά των επιχειρήσεων ως μια επένδυση υψηλής απόδοσης και όχι ως κόστος εργασίας» τονίζει στο insider ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας και Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας, Κωνσταντίνος Αγραπιδάς.

Στη συνέντευξή του επισημαίνει πως οι Έλληνες του εξωτερικού αναζητούν πληροφορίες για το εργασιακό περιβάλλον, τις συνθήκες εργασίας και τις αμοιβές, πριν «ζυγίσουν» την απόφασή τους να συνεχίσουν την καριέρα τους στη χώρα μας.

- Στην πρόσφατη εκδήλωση του Rebrain Greece στο Λονδίνο, ήταν η πρώτη φορά που συντονίστηκε η Πολιτεία - μέσω του υπουργείου Εργασίας - με τον επιχειρηματικό κόσμο. Πώς λειτούργησε αυτή η συνέργεια;

Η καινοτομία έγκειται στο γεγονός ότι ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας συνεργάζονται για την επίτευξη της προσέλκυσης ταλέντων σε θέσεις υψηλών δεξιοτήτων που δημιουργούν ηγέτιδες επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Η συνέργεια ήταν αποτελεσματική, καθώς οι επιχειρήσεις είχαν την δυνατότητα να συναντήσουν δια ζώσης εργαζομένους υψηλών δεξιοτήτων που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τους εργαζόμενους να έχουν προεπιλέξει επιχείρηση και συγκεκριμένες θέσεις εργασίας που είχαν ανοίξει από την πλευρά των επιχειρήσεων για την συγκεκριμένη δράση ειδικού σκοπού. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο ότι το υπουργείο μαζί με τον ιδιωτικό τομέα, επιδιώκουν αυτοί να συναντήσουν τους υποψηφίους εργαζόμενους αδιαμεσολάβητα.

- Υπήρχε ενδιαφέρον από τους Έλληνες της Μ. Βρετανίας; Θέλετε να μας περιγράψετε το προφίλ όσων συμμετείχαν στην εκδήλωση;

Οι εργαζόμενοι του Ηνωμένου Βασιλείου διαθέτουν πολύ καλά βιογραφικά με επαγγελματική εμπειρία και σταδιοδρομία σε ένα εξόχως ανταγωνιστικό περιβάλλον, με αναπτυξιακή λογική (growth mindset) και ηγετικά προσόντα.

- Η μεγάλη προσέλευση των υποψήφιων εργαζομένων δηλώνει ενδεχομένως το ενδιαφέρον τους να επιστρέψουν στην ελληνική αγορά εργασίας αν βρεθεί η κατάλληλη θέση;

Οι υποψήφιοι εργαζόμενοι εκδήλωσαν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τις θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης που ανοίγουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα και είναι έτοιμοι υπό προϋποθέσεις να λάβουν την απόφαση σταδιοδρομίας στην Ελλάδα υπό προϋποθέσεις.

- Ποια θεωρείτε πως είναι η μεγαλύτερη ανησυχία των Ελλήνων του εξωτερικού, που δεν τους αφήνει να επιστρέψουν και να εργαστούν στη χώρα τους;

Οι Έλληνες του εξωτερικού ενδιαφέρονται πρώτιστα για το εργασιακό περιβάλλον, τις συνθήκες εργασίας, για τις καλές και ανταγωνιστικές αμοιβές, σε συνδυασμό με την παροχή των κατάλληλων κινήτρων (κάλυψη υγείας, bonus) συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων, αλλά κυρίως θέλουν να νιώσουν ασφάλεια για την αναπτυξιακή πορεία της Ελληνικής οικονομίας, την σταθερότητα και την προοπτική της επαγγελματικής ανέλιξης.

- Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην εκδήλωση τι πιστεύετε ότι ψάχνουν από τους Έλληνες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά εκτός συνόρων;

Ψάχνουν τα κατάλληλα ταλέντα που θα τους προσδώσουν προστιθέμενη αξία στην ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, σε ένα περιβάλλον διεθνούς ανταγωνισμού. Οι υψηλές τεχνικές δεξιότητες αλλά και τα soft skills, όπως είναι η ενσυναίσθηση, η ηγετικότητα, η αναπτυξιακή λογική (growth mindset), η ικανότητα λήψης αποφάσεων παίζουν σημαντικό ρόλο στα κριτήρια για την προσέλκυση, στα οποία περιλαμβάνεται και η δυνατότητα ενσωμάτωσης στο νέο επιχειρησιακό περιβάλλον. Η στοχευμένη προσέλκυση Ελλήνων εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης από το εξωτερικό, είναι μέσα στη φιλοσοφία της πλατφόρμας Rebrain Greece.

- Πόσες θέσεις εργασίας καλύφθηκαν στο Λονδίνο, πόσες είναι «ανοικτές» αυτό το διάστημα και σε ποιες ειδικότητες;

Οι επιχειρήσεις έκαναν μια αρχική προεργασία και προεπιλογή στο Λονδίνο και αυτή την στιγμή συνεχίζονται οι συνεντεύξεις, ώστε τα δύο μέρη να συμφωνήσουν για την οριστική συνεργασία και την υπογραφή σύμβασης.

- Πιστεύετε πως η Ελλάδα σήμερα δίνει ευκαιρίες και δυνατότητες, για να επαναπατριστούν τα «μυαλά» που έφυγαν από τη χώρα στη δεκαετία της κρίσης;

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις που προσφέρουν θέσεις εργασίας υψηλών δεξιοτήτων με ανταγωνιστικές αμοιβές, ικανές να διεκδικήσουν με αξιώσεις ταλέντα από την διεθνή αγορά εργασίας. Οι επιχειρήσεις, για να παράξουν διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα με καινοτομία, έχουν ανάγκη από εργαζόμενους υψηλών δεξιοτήτων με προοπτικές σταδιοδρομίας. Συνεπώς οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη εργαζομένων υψηλών προσόντων. Βέβαια η προσέλκυση των κατάλληλα εξειδικευμένων εργαζόμενων σημαίνει ότι αντιμετωπίζεται από την πλευρά των επιχειρήσεων ως μια επένδυση υψηλής απόδοσης και όχι ως κόστος εργασίας.

- Μετά το Λονδίνο θα υπάρξουν κι άλλοι ευρωπαϊκοί «σταθμοί» στην δράση εξωστρέφειας του Rebrain Greece;

Εξετάζονται τα δεδομένα για να διακριβωθεί σε ποιες χώρες και σε ποιές ειδικότητες εργάζονται οι Έλληνες του εξωτερικού, ώστε η δράση προσέλκυσης να είναι αποτελεσματική. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα αξιολόγησης της δράσης του Λονδίνου, έτσι ώστε να αναβαθμιστεί περαιτέρω η πρωτοβουλία Rebrain Greece.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Rebrain Greece: Roadshow για τoν επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού - Πρώτη στάση, Λονδίνο

Rebrain Greece: Πλατφόρμα διασύνδεσης ταλέντων με θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης

Rebrain Greece: Άνοιξε η πλατφόρμα διασύνδεσης εργαζόμενων υψηλών δεξιοτήτων με την αγορά εργασίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider