«Πράσινη» η Wall Street μετά από Fed και Πάουελ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινη» η Wall Street μετά από Fed και Πάουελ
Ο Dow Jones ενισχύεται 0,62% στις 33.256 μονάδες, ο S&P 500 ισχυροποιείται 1% στις 4.235 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κάνει άλμα 1,58% στις 13.054 μονάδες.

Τελευταία ενημέρωση 21:48

καλό μάτι βλέπει η Wall Street τη δεύτερη συνεχόμενη παύση στις αυξήσεις επιτοκίων που αποφάσισε η Fed, τα οποία παραμένουν βέβαια σε υψηλό 22 ετών. Η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 22 ετών, στο εύρος του 5,25% - 5,5% (όπου διαμορφώθηκαν τον Ιούλιο), σε μία κίνηση που είχε προεξοφληθεί από τις αγορές.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC), η οποία καταλήγει στην απόφαση για παύση, μετά από 11 διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, εκ των οποίων οι τέσσερις έλαβαν χώρα εντός του 2023. Η σημερινή απόφαση της Fed έρχεται λίγο μετά τα τελευταία στοιχεία για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, η οποία έφθασε στο 4,9% στο τρίτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.

Παράλληλα, οι επενδυτές αποτίμησαν θετικά τη Συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε από τον Τζερόμ Πάουελ, που δεν απέκλεισε να διατηρηθούν σταθερά τα επιτόκια και τον Δεκέμβριο, ενώ εστίασε στα καλά νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού. Ωστόσο, ο επικεφαλής της Fed άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια νέα αύξηση, διαμηνύοντας παράλληλα πως «δεν έχει κηρυχθεί νίκη» επί του πληθωρισμού, ενώ ο δρόμος για την επιστροφή του στον στόχο του 2% είναι ακόμη μακρύς.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow Jones ενισχύεται 0,62% στις 33.256 μονάδες, ο S&P 500 ισχυροποιείται 1% στις 4.235 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κάνει άλμα 1,58% στις 13.054 μονάδες.

Επίσης, σχέδια να επιταχύνει τις δημοπρασίες ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί το βαρύ φορτίο χρέους την ώρα που το κόστος χρηματοδότησης βαίνει αυξανόμενο. Η περιγραφή των σχεδίων αναχρηματοδότησης τραβά την προσοχή της Wall Street, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007, κάτι που αντικατοπτρίζει την νευρικότητα των αγορών για τη δυνάμει ζημία που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα υψηλά επιτόκια

Μάκρο

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών «έπεσε» ο μεταποιητικός δείκτης ISM στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 2,3 μονάδες στις 46,7 μονάδες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Institute for Supply Management. Σημειωτέον ότι η μεταποίηση στις ΗΠΑ βρίσκεται σε συρρίκνωση εδώ και 12 διαδοχικούς μήνες.

Παράλληλα, σε 9,6 εκατομμύρια αυξήθηκαν, τον Σεπτέμβριο, οι κενές θέσεις εργασίας, σε μια ένδειξη σημαντικής ζήτησης. Πάντως, αν και ο αριθμός είναι υψηλός, είναι αρκετά μικρότερος από το ρεκόρ ων 12 εκατομμυρίων το 2022. Εν τω μεταξύ, κατά 113.000 αυξήθηκαν οι καταστάσεις μισθοδοσίας του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, απογοητεύοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal που ανέμεναν αύξηση κατά 130.000.

Επιχειρηματικά νέα

H Kraft Heinz ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της Wall Street με τα αποτελέσματα γ' τριμήνου και αναβάθμισε τις προβλέψεις της για τα μεγέθη στο σύνολο του έτους καθώς τα περιθώριά της επωφελήθηκαν από τις υψηλότερες τιμές συσκευασμένου κρέατος και καρυκευμάτων. Η εταιρεία εμφάνισε προσαρμοσμένα κέρδη 72 σεντς ανά μετοχή το τρίμηνο έως τις 30 Σεπτεμβρίου, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τα τοποθετούσαν στα 63 σεντς. Για το σύνολο της χρήσης, η εταιρεία προβλέπει προσαρμοσμένα κέρδη της τάξης των 2,91-2,99 δολ. ανά μετοχή, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 2,83 - 2,91 δολ. ανά μετοχή. Οι καθαρές πωλήσεις τριμήνου αυξήθηκαν στα 6,57 δισ. δολάρια, κάτω από τις εκτιμήσεις για 6,72 δισ. δολάρια.

Τέλος, πρόστιμο 332 εκατ. δολαρίων επέβαλε δικαστήριο της Καλιφόρνια στην Bayer, το οποίο καλείται να δώσει ως αποζημίωση στον Mike Dennis, ο οποίος στη μήνυσή του κατά της εταιρείας υποστήριξε πως το ζιζανιοκτόνο Roundup είναι η αιτία που νόσησε από καρκίνο.

    Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    Διαβάστε ακόμη

    Coca Cola HBC: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της βότκα Finlandia – Στα 220 εκατ. δολάρια το τίμημα

    ΕΕ: «Στοπ» στη χρήση των δεδομένων από Facebook και Instagram για στοχευμένες διαφημίσεις

    «Espai Barça»: Δάνειο «μαμούθ» 1,5 δισ. ευρώ στην καταχρεωμένη Μπαρτσελόνα για ανακαίνιση του Καμπ Νου

    gazzetta
    gazzetta reader insider insider