Ολοταχώς για την καλύτερη εβδομάδα εδώ και οκτώ μήνες οι ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ολοταχώς για την καλύτερη εβδομάδα εδώ και οκτώ μήνες οι ευρωαγορές
Επεκτείνεται το ανοδικό σερί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. «Άλμα» 2,5% στο Χονγκ Κονγκ.

Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύονται και στις συνεδριάσεις της Παρασκευής οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, επεκτείνοντας το ανοδικό σερί που πυροδότησαν οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών να «παγώσουν» προσωρινά τις αυξήσεις των επιτοκίων, γεγονός που έδωσε ανάσα στις διεθνείς αγορές, οι οποίες κλυδωνίζονται υπό το βάρος των γεωπολιτικών εντάσεων και των πληθωριστικών πιέσεων.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύεται κατά 0,13% στις 444,06 μονάδες και οδεύει ολοταχώς προς την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG. Οδηγός στη νέα ανοδική κίνηση του δείκτη, ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας που κερδίζει 1,1%. Ο δείκτης Eurostoxx 50 βρίσκεται στις 4.185,86 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 0,39%.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη καταγράφει άνοδο 0,20% στις 15.173 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,09% και βρίσκεται στις 7.055 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο βρετανικός FTSE 100 κινείται στις 7.446 μονάδες, παραμένοντας ουσιαστικά αμετάβλητος σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,16% στις 28.524 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 βρίσκεται στις 9.272 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 0,13%.

Υπενθυμίζεται πως τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την προηγούμενη εβδομάδα όσο και η Fed την Τετάρτη διατήρησαν αμετάβλητα τα βασικά τους επιτόκια, με τους Κεντρικούς Τραπεζίτες ωστόσο να διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση πως θα επιστρέψουν στο μονοπάτι των αυξήσεων στο μέλλον, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο. Σε αντίστοιχη κίνηση διατήρησης των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα έλαβε την Πέμπτη και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE).

«Άλμα» 2,5% στο Χονγκ Κονγκ - Στα «πράσινα» τα ασιατικά χρηματιστήρια

Με άνοδο ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Παρασκευής οι κυριότεροι δείκτες στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από το ράλι της Wall Street μετά την απόφαση της Federal Reserve να αφήσει αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, με τον Dow Jones να κλείνει υψηλότερα κατά 560 μονάδες.

Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο έκλεισε με άνοδο 1,1% στις 31.949 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης HSI ενισχύθηκε κατά 2,52% και διαμορφώθηκε στις 17.664 μονάδες.

Ηπιότερη άνοδος στις αγορές της ηπειρωτικής Κίνας, με τον δείκτη Shanghai να ολοκληρώνει την εβδομάδα στις 3.030 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,71%, ενώ ο Shenhzen Component έκλεισε με άνοδο 1,22% στα επίπεδα των 9.853 μονάδων.

Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOSPI διαμορφώθηκε στις 2.368 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,08%, ενώ στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με άνοδο 1,14% στις 6.978 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Maersk θα καταργήσει 10.000 θέσεις εργασίας

Societe Generale: Κάτω από τις εκτιμήσεις τα έσοδα στο τρίμηνο - «Ανάσα» από τα κέρδη

gazzetta
gazzetta reader insider insider