Wall Street: Ισχυρά κέρδη στο καλύτερο πενθήμερο του 2023 - Εβδομάδα ρεκόρ για Dow από Οκτώβριο 2022

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Ισχυρά κέρδη στο καλύτερο πενθήμερο του 2023 - Εβδομάδα ρεκόρ για Dow από Οκτώβριο 2022
Οι επενδυτές έχουν κερδίσει σε αισιοδοξία πως η εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων από την Fed έχει λάβει τέλος, μετά και από τη νέα παύση αυτής της εβδομάδας.

Ισχυρά κέρδη σημειώθηκαν στη Wall Street την Παρασκευή η οποία έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο την καλύτερη εβδομάδα για ολόκληρο το 2023.

Οι επενδυτές έχουν κερδίσει σε αισιοδοξία πως η εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων από την Fed έχει λάβει τέλος, μετά και από τη νέα παύση αυτής της εβδομάδας, αλλά και από την σημερινή έκθεση για την αγορά εργασίας που δείχνει σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Παρασκευή, ο Dow Jones κέρδισε 0,66% στις 34.061 μονάδες στην καλύτερη εβδομάδα από τον Οκτώβριο 2022, ενώ ο S&P 500 διαμορφώθηκε στις 4.357 μονάδες με άνοδο 0,92% και ο Nasdaq ενισχύθηκε 1,38% φτάνοντας στις 13.478 μονάδες. Και οι δύο σημείωσαν την καλύτερη εβδομάδα από τον Νοέμβριο 2022.

Μάκρο

Επιβραδύνθηκε τον Οκτώβριο η δημιουργία θέσεων απασχόλησης στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις επίμονες προσδοκίες για «φρένο» και βάζοντας πιθανώς ένα ερωτηματικό στην «θέρμη» με την οποία η Federal Reserve καταπολεμά τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι καταστάσεις μισθοδοσίας στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα τον ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 15.000, έναντι εκτιμήσεων για μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης των 170.000. Η απόκλιση οφείλεται κατά κύριο λόγο στις μαζικές απεργίες του κλάδου αυτοκινητοβιομηχανιών, καθώς το αδιέξοδο μεταφράστηκε σε καθαρή απώλεια θέσεων εργασίας στη μεταποίηση.

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,9%, κόντρα στις εκτιμήσεις που το ήθελαν να παραμένει αμετάβλητο στο 3,8%. Η έρευνα για τα νοικοκυριά, που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του ποσοστού ανεργίας, έδειξε ότι ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε κατά 348.000, ενώ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 146.000.

Επιχειρηματικά νέα

Εντωμεταξύ, συνεχίζεται η περίοδος των εταιρικών αποτελεσμάτων με την Apple να ξεπερνά τις προσδοκίες με την ανακοίνωσή της μετά το καμπανάκι της Πέμπτης, αλλά ταυτόχρονα να σημειώνει πτώση στα έσοδα για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα δ' τριμήνου χρήσης που ανακοίνωσε η Apple, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 22,96 δισ. δολάρια ή 1,46 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 20,72 δισ. δολάρια ή 1,29 δολάρια ανά μετοχή το προηγούμενο έτος. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών τα έθεταν σε 1,39 δολάρια ανά μετοχή.

Για το σύνολο του έτους, πάντως, η Apple γνώρισε πτώση 3% στις πωλήσεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 383 δισ. δολάρια.

Εμπορεύματα

Υποχώρησαν την Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου, με τις ΗΠΑ να καταγράφουν απώλειες 5,9% για την εβδομάδα. Το αμερικάνικο αργό παράδοσης Δεκεμβρίου έχασε 1,95 δολάριο, ή 2,4% για να πέσει στα 80,51 δολάρια. Το brent παράδοσης Ιανουαρίου έχασε 1,96 δολάρια ή 2,3%, στα 84,89 δολάρια το βαρέλι στην ICE Futures Europe, με εβδομαδιαία απώλεια 4,8%. Η βενζίνη παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 2% στα 2,20 δολάρια το γαλόνι, με τις τιμές να υποχωρούν κατά 4,1% την εβδομάδα, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Δεκεμβρίου έχασε 3,4% στα 2,92 δολάρια το γαλόνι, σημειώνοντας απώλεια 1,5% στο εβδομάδα. Το φυσικό αέριο παράδοσης Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 3,52 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, αυξημένο κατά 1,2% για τη συνεδρίαση και αύξηση 0,9% για την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η καλύτερη εβδομάδα από τον Μάρτιο για τις ευρωαγορές

Κέρδη 3,48% στην εβδομάδα το Χρηματιστήριο - 4ο σερί ανοδικό πενθήμερο

Πετρέλαιο: Απώλειες 5,9% στην εβδομάδα για το αργό

gazzetta
gazzetta reader insider insider