Ευρωαγορές: Στα κόκκινα οι δείκτες μετά τις δηλώσεις Πάουελ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Στα κόκκινα οι δείκτες μετά τις δηλώσεις Πάουελ
Μετά την Wall Street που χθες διολίσθησε σε αρνητικό έδαφος, οι χθεσινές δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ φαίνεται πως επηρεάζουν και τις ευρωαγορές.

Τελευταία ενημέρωση: 13:54

Μετά την Wall Street που χθες διολίσθησε σε αρνητικό έδαφος, οι χθεσινές δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ φαίνεται πως επηρεάζουν και τις ευρωαγορές. Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (Federal Reserve) σε πάνελ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), τόνισε πως η δουλειά της Fed, όσον αφορά στο «μέτωπο» του πληθωρισμού, πιθανόν δεν έχει τελειώσει, αφήνοντας εκ νέου ανοιχτό το «παράθυρο» για νέα αύξηση των επιτοκίων.

Χθες, επίσης, ο Μπόρις Βούτσιτς, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ ανέφερε πως είναι εφικτή η επιστροφή στη σταθερότητα των τιμών στην Ευρωζώνη, χωρίς να πληγεί η οικονομία, αν και όπως επισημαίνει, εξακολουθεί να υπάρχει κάποια αβεβαιότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται σταθερά σε αρνητικά πρόσημα.

Πιο συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κινείται αρνητικά, καταγράφοντας απώλειες 1,17% στις 442 μονάδες. Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη σημειώνει απώλειες 0,86% στις 15.219 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40, ο οποίος χάνει 1,25% στις 7.024 μονάδες. Παρόμοια εικόνα και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον δείκτη FTSE 100 να βρίσκεται στις 7.401 μονάδες, με απώλειες 1,38%. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,73% στις 28.436 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί κατά 0,47% στις 9.360 μονάδες.

Μάκρο

Στάσιμη παρέμεινε η οικονομία της Βρετανίας το τρίτο τρίμηνο για πρώτη φορά φέτος , έπειτα από ελαφρά ανάπτυξη τον Σεπτέμβριο που αντιστάθμισε την πτώση στην αρχή του τριμήνου. Συγκεκριμένα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν παρέμεινε σταθερό μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν η οικονομία αναπτύχθηκε ελαφρά, όπως και το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS). Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι το ΑΕΠ θα μειωνόταν ελαφρά, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την Wall Street Journal.

Ο Πάουελ «κοκκίνησε» και τα ασιατικά χρηματιστήρια

Οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ είχαν αντίκτυπο και στα ασιατικά χρηματιστήρια επηρεάζοντας αρνητικά όλους τους σημαντικούς δείκτες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,16% για να κλείσει στις 32.568,11 μονάδες, ενώ στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng έκλεισε με μεγαλύτερες απώλειες της τάξης του 1,87% στις 17.190 μονάδες, συνολικά μία πτώση της τάξης του 2,59% αυτή την εβδομάδα, η χειρότερη επίδοση ανάμεσα στους δείκτες της Ασίας. Αρνητικά κινήθηκε και ο Kospi της Νότιας Κορέας σημειώνοντας πτώση 0,72% στις 2.409,66 μονάδες, αν και συνολικά αυτή την εβδομάδα κατέγραψε κέρδη 1,75%. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,55% στις 6.976,50 μονάδες. Ο δείκτης Shanghai σημείωσε πτώση κατά 0,47% στις 3.038,97 ενώ ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας έκλεισε την ημέρα με πτώση 0,73% στις 3.586,49 μονάδες.

Επίσης, πραγματικό χάος προκάλεσε κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε την Πέμπτη η μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου, Industrial & Commercial Bank of China, αναγκάζοντάς την να μεταφέρει δεδομένα στο Μανχάταν μέσω… USB stick. Η μονάδα της κινεζικής κρατικής τράπεζας στις ΗΠΑ χτυπήθηκε από κυβερνοεπίθεση, καθιστώντας την ανίκανη να εκκαθαρίσει τμήματα των συναλλαγών του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, καθώς τα απαραίτητα συστήματα τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider