Ανοδική εκτόνωση στο Χρηματιστήριο έφερε η Εθνική και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοδική εκτόνωση στο Χρηματιστήριο έφερε η Εθνική και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ
Ράλι που έφτασε και πάνω από 2,5% στο Χρηματιστήριο, με τον τραπεζικό δείκτη να υπερβαίνει στις 1.000 μονάδες.

«Εκτίναξη ελατηρίου» στο Χρηματιστήριο, μετά τη συμπίεση και την εσωστρέφεια που επικράτησε για αρκετό διάστημα, εν αναμονή των placements των τραπεζών.

Πρώτα η Alpha Bank με την άκρως επιτυχημένη και πολυεπίπεδη συμφωνία με την UniCredit και σήμερα η Εθνική που έσπασε τα κοντέρ, καλύπτοντας σε χρόνο ρεκόρ τη δημόσια προσφορά, με τα επίπεδα υπερκάλυψης να ξεπερνούν τις 5 φορές, σήμαναν κύμα τοποθετήσεων σε όλο το φάσμα του ταμπλό και κυρίως, ξεκλειδώνοντας τη διαμόρφωση τάσης, καθώς η υπέρβαση των 1.240 μονάδων θα δώσει άνετα μια κίνηση προς τις 1.260 και με φόντο τις 1.300 μονάδες.

Συγκεκριμένα, ισχυρή προσέλευση επενδυτών στη διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας σημειώνεται με το άνοιγμα της διαδικασίας του book building. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ήδη μέσα στο πρώτο εικοσάλεπτο της διαδικασίας, καλύφθηκε το 1 δισ. ευρώ του βιβλίου πώλησης μετοχών της ΕΤΕ. Παράλληλα, όπως αναφέρουν πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται και που διαρρέονται από συγκεκριμένες χρηματιστηριακές πηγές, μέχρι στιγμής, στο βιβλίο προσφορών φέρεται να έχουν συγκεντρωθεί προσφορές 5 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, η αγορά εκτιμά ότι η ζήτηση για τις μετοχές της ΕΤΕ θα καλυφθεί ήδη από την πρώτη μέρα. Αυτό, ωστόσο, δεν θα σημάνει και το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών, το οποίο θα κλείσει ταυτόχρονα για διεθνή και ελληνική δημόσια προσφορά μεθαύριο Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, καθορίζοντας την τελική τιμή διάθεσης και την κατανομή των μετοχών στους νέους μετόχους.

Το ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες όπως αποτυπώθηκε και από τα δύο άκρως επιτυχημένα placement (Alpha Bank - ΕΤΕ, Eurobank εξαγόρασε το ποσοστό) ενισχύουν το σήμα που εκπέμπει το ΧΑ στους ξένους θεσμικούς και τα long only funds, διαμορφώνοντας ένα άκρως ελκυστικό εγχώριο story. Αυτός είναι άλλωστε ο παράγοντας που κινεί την αγορά, όντας αρκετά ρηχή και ευάλωτη σε κερδοσκοπικά funds. Πέραν αυτών έρχεται προς τα τέλη του μήνα το roadshow της Morgan Stanley στο Λονδίνο με τράπεζες και blue chips να ετοιμάζουν βαλίτσες, ενώ την 1η Δεκεμβρίου η Fitch θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα.

Πέραν αυτών, το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι άκρως θετικό με τους «ταύρους» να επιταχύνουν τις αγορές μετά και την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που έφερε ανακούφιση και στη Fed. Συγκεκριμένα, ο επίσημος πληθωρισμός υποχώρησε προς το 3,2% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, όταν οι αναλυτές προέβλεπαν επιβράδυνση στο 3,3%. Το πιο ουσιώδες ωστόσο, είναι το γεγονός ο δομικός πληθωρισμός έφτασε στο 4% σε ετήσια βάση, όταν οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στο 4,1%. Κάπως έτσι διαφαίνεται πως η Fed ίσως βαδίζει στο τέλος της αύξησης των επιτοκίων, αναμένοντας πλέον τη σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Αύριο είναι και η συνάντηση μεταξύ των δύο κορυφαίων ηγετών, Μπάιντεν και Σι και τα δείγματα γραφής μέχρι στιγμής δείχνουν προς το δρόμο της αναθέρμανσης των εμπορικών σχέσεων.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, άκρως ικανοποιητικό είναι το γεγονός πως η σημερινή ανοδική κίνηση έγινε με υψηλό τζίρο και διάχυση του ενδιαφέροντος σε όλο το φάσμα του ταμπλό, με τον τραπεζικό δείκτη να υπερβαίνει τις 1.000 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ράλι της τάξεως του 2,47% φτάνοντας στις 1.235,27 μονάδες, «μια ανάσα» από τις 1.241 μονάδες που θα γυρίσουν σε ανοδική τη μεσοπρόθεσμη τάση. Ο τζίρος ξεπέρασε τα 123,9 εκατ. ευρώ, με πακέτα μόλις 9,52 εκατ. ευρώ, άκρως θετικό για την μετέπειτα πορεία της αγοράς και την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 2,87% στις 3.007,34 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε με κέρδη 5,93% στις 1.014,30 μονάδες.

Στις τράπεζες επικράτησε ξέφρενο αγοραστικό πάρτυ καθώς τα ξένα κεφάλαια αρχίζουν να βλέπουν ξανά τον κλάδο μετά από αρκετά χρόνια. Η Πειραιώς έβαλε φωτιά στα διαγράμματα με κέρδη 7,07% στα 3,03 ευρώ και τζίρο που ξεπέρασε τα 15 εκατ. ευρώ, με την Alpha Bank στο 6,02% και την ΕΤΕ στο 5,80% και στα 5,80 ευρώ με τζίρο 18,74 εκατ. ευρώ, καθώς όσοι δε μπήκαν στα βιβλία αγόρασαν από ταμπλό βλέποντας τη μετοχή να χτυπά άνετα το επόμενο διάστημα τα 6,50 και 7 ευρώ. Η Eurobank επίσης κατέγραψε σημαντικά κέρδη 5,37% στα 1,58 ευρώ.

Ισχυρή άνοδος επίσης για την ΕΧΑΕ, στο 5,37% και τα 5,10 ευρώ, ενώ οι αγοραστές στράφηκαν και στα blue chips, με τη ΜΟΗ στο 4,74% και τα 22,98 ευρώ, τα ΕΛΠΕ στο 3,20% και τα 7,74 ευρώ και τη Μυτιληναίος στο 1,45% και τα 35 ευρώ, έχοντας δώσει αγοραστικό σήμα που θα ενισχυθεί με τη διάσπαση των 35,10 ευρώ.

Παράλληλα, η Aegean συνέχισε επίσης σε ρυθμούς ράλι με κέρδη 4,06% στα 11,80 ευρώ, ενώ η ΔΕΗ αρχίζει να βλέπει τα 11 ευρώ με κέρδη 1,85% στα 10,44 ευρώ. Ήπια άνοδος κατέγραψαν Τιτάν, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo, ενώ άρχιζαν να τρέχουν Cenergy, Viohalco και ElvalHalcor.

Σταθεροποιητικές κινήσεις για ΕΕΕ και ΟΠΑΠ στα 23,97 και 14,90 ευρώ αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΤΕ: Καλύφθηκε στο πρώτο 20λεπτο το 1 δισ. «βιβλίο» πώλησης μετοχών – Τα 4+1 ατού που προσελκύουν τους επενδυτές

Γιατί η Goldman Sachs προτιμά τα «ποιοτικά» κρατικά ομόλογα όπως τα ελληνικά

Intralot: Το «βλέμμα» (και) στους ξένους επενδυτές – Το 9μηνο, η χρηματοοικονομική ενίσχυση, το road show της Morgan Stanley

gazzetta
gazzetta reader insider insider