Ευρωαγορές: Παραμένουν τα θετικά πρόσημα μετά τις προβλέψεις της ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Παραμένουν τα θετικά πρόσημα μετά τις προβλέψεις της ΕΕ
Σε θετικό έδαφος κινούνται οι ευρωαγορές για τρίτη σερί ημέρα αυτή την εβομάδα, με την αισιοδοξία να διατηρείται στους επενδυτές μετά τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που προέκυψαν από τις ΗΠΑ αλλά και την Κίνα.

Τελευταία ενημέρωση: 16:43

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι ευρωαγορές για τρίτη σερί ημέρα αυτή την εβομάδα, μετά τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που τοποθετεί τον ρυθμό ανάπτυξης στο 0,6%, τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη, τονίζοντας πως μπορεί η ανάπτυξη να έχει χάσει το χάσει το «μομέντουμ» της, αναμένεται ωστόσο σταδιακή ανάκαμψη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,36% στις 454 μονάδες ενώ ο Euro Stoxx 50 κερδίζει 0,45% στις 4.311 μονάδες. Ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη διαμορφώνεται στις 15.708 μονάδες με +0,61%, όπως και ο γαλλικός CAC 40, που με κέρδη 0,26% φτάνει τις 7.204 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 αγγίζει τις 7.490 μονάδες με άνοδο 0,66%. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,44% στις 29.468 μονάδες ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ισχυροποιείται 0,24% στις 9.645 μονάδες.

Μάκρο

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται σταδιακά να ανακάμψει με «καταλύτη» την κατανάλωση, η οποία αναμένεται να υποστηριχθεί από την εύρωστη αγορά εργασίας, τη διατήρηση των μισθολογικών αυξήσεων και τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση του πληθωρισμού. Για το 2024, ο ρυθμός ανάπτυξης στην ΕΕ αναμένεται να βελτιωθεί στο 1,3% που, ωστόσο, συνιστά και πάλι υποβάθμιση 0,1 ποσοστιαίων μονάδων από την πρόβλεψη του καλοκαιριού. Στην Ευρωζώνη, η οικονομία αναμένεται να «τρέξει» με ρυθμό 1,2%.

Σύμφωνα με την ΕΕ, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να διαγράφει πτωτική τροχιά. Εκτιμάται ότι επιβραδύνθηκε 2,9% στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, από το υψηλό του 10,6% έναν χρόνο πριν. Το μέγεθος του Οκτωβρίου σηματοδοτεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021. Ενώ το «φρένο» το περασμένου έτους αποδίδεται κατά κύριο λόγος στη ραγδαία πτώση των τιμών ενέργειας, πλέον η τάση διαχέεται σε όλες τις βασικές κατηγορίες κατανάλωσης, πέραν της ενέργειας και των τροφίμων.

Επίσης, κατά 1,1% συρρικνώθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο, περισσότερο από όσο αναμενόταν (-1%). Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο είχε καταγραφεί αύξηση της παραγωγής κατά 0,6%, σύμφωνα με την Eurostat. Η παραγωγή καταναλωτικών αγαθών και μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών υποχώρησε κατά 2,1% και στις δύο κατηγορίες, ενώ εμφανίζεται μειωμένη κατά 1,3% γφια την ενέργεια και κατά 0,3% για τα ενδιάμεσα αγαθά σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε στο 4,6% τον Οκτώβριο, από 6,7% τον Σεπτέμβριο. Σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο δύο ετών, ο πληθωρισμός στη Βρετανία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από τα τέλη του περασμένου έτους. Πρόκειται για ακόμα μεγαλύτερη μείωση από το αναμενόμενο, μια μείωση που επηρέασε και τις τιμές στους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών. Παρά τη μείωση του πληθωρισμού ωστόσο, οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Επιχειρηματικά νέα

Η Siemens Energy εξασφάλισε εγγυήσεις ύψους 7,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο στήριξης της από την γερμανική κυβέρνηση, λίγες ώρες πριν ανακοινώσει ζημία ύψους 5 δισ. ευρώ για το οικονομικό έτος. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι εγγυήσεις αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου πακέτου συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε με ιδιωτικές τράπεζες και άλλους μετόχους.

Ράλι στα χρηματιστήρια της Ασίας

Με εντυπωσιακά πρόσημα κινήθηκαν οι αγορές της Ασίας σήμερα, με τους επενδυτές να αισιοδούν πως θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα από την συνάντηση που θα έχουν σήμερα Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ.

Αναλυτικά, οι δείκτες που ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους ήταν ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ που σημείωσε σημαντική άνοδο 3,71% στις 18.071,00 και το +2,51% του Nikkei 225 της Ιαπωνίας που έκλεισε στις 33.519,70 μονάδες. Ο Topix έκλεισε με κέρδη 1,19% στις 2.372,22 μονάδες, ο Kospi της Νότιας Κορέας ενισχύθηκε κατά 2,20% στις 2.486,67 μονάδες, ενώ ο Kosdaq έκλεισε κατά 1,91% υψηλότερα στις 809,36 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έκλεισε 1,42% υψηλότερα στις 7.105,90 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο μετά από δύο ημέρες πτώσης. Ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας κέρδισε 0,70% κλείνοντας στις 3.607,25 μονάδες.

Θετικά είναι τα στοιχεία από την Κίνα, με τη χώρα να καταγράφει καλύτερες από το αναμενόμενο επιδόσεις στο λιανεμπόριο και στην βιομηχανία τον Οκτώβριο. Επίσης, η κατανάλωση φυσικού αερίου κατέγραψε σταθερή ανάπτυξη στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2023.

Στον αντίποδα, η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο τριμηνιαίο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός προκάλεσε τριγμούς στην καταναλωτική δύναμη ενώ και οι εξαγωγές μειώθηκαν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider