Νέα άνοδος στις ευρωαγορές με ώθηση από ΗΠΑ και πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα άνοδος στις ευρωαγορές με ώθηση από ΗΠΑ και πληθωρισμό
O αέρας αισιοδοξίας που πνέει εξαιτίας της αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ, συμπαρέσυρε και τις αγορές στη Γηραιά ήπειρο.

Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Τετάρτης οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς ο αέρας αισιοδοξίας που πνέει εξαιτίας της αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, συμπαρέσυρε και τις αγορές στη Γηραιά ήπειρο.

Αναλυτικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε κέρδη 0,42% και διαμορφώθηκε στις 454,52 μονάδες, με τον τεχνολογικό κλάδο να οδηγεί την άνοδο ενισχυμένος κατά 2,2%, ενώ η πλειοψηφία τρων επιμέρους δεικτών έκλεισε με θετικό πρόσημο. Ο δείκτης Eurostoxx 50 διαμορφώθηκε στις 4,315.96 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,56%.

O γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,86% στις 15.748 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 ο οποίος έκλεισε στις 7.209 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,33%.

Παρόμοια εικόνα και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον δείκτη FTSE 100 να περνά σε θετικό έδαφος για το 2023, κλείνοντας την Τετάρτη με άνοδο 0,62% στις 7.486 μονάδες.

Κέρδη και στο Μιλάνο, με τον ιταλικό FTSE MIB να διαμορφώνεται στις 29.466 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,42%, ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,18% στις 9.640 μονάδες.

Στα ταμπλό των συνεδριάσεων, ισχυρά κέρδη 8% σημείωσε η μετοχή της Infineon, καθώς η γερμανική εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών ξεπέρασε τις προβλέψεις για τις επιδόσεις της στο γ' τρίμηνο. Στον αντίποδα, «βουτιά» 15% σημείωσε ο τίτλος της γαλλικής Alstom, καθώς η κατασκευάστρια τρένων προγραμματίζει 1.500 απολύσεις εργαζομένων.

Νωρίτερα σήμερα, η Κομισιόν δημοσιοποίησε τις φθινοπωρινές προβλέψεις της, με την Επιτροπή να εκτιμά πως η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται σταδιακά να ανακάμψει με «καταλύτη» την κατανάλωση, η οποία αναμένεται να υποστηριχθεί από την εύρωστη αγορά εργασίας, τη διατήρηση των μισθολογικών αυξήσεων και τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση του πληθωρισμού. Για το 2024, ο ρυθμός ανάπτυξης στην ΕΕ αναμένεται να βελτιωθεί στο 1,3% που, ωστόσο, συνιστά και πάλι υποβάθμιση 0,1 ποσοστιαίων μονάδων από την πρόβλεψη του καλοκαιριού. Στην Ευρωζώνη, η οικονομία αναμένεται να «τρέξει» με ρυθμό 1,2%.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να διαγράφει πτωτική τροχιά. Εκτιμάται ότι επιβραδύνθηκε 2,9% στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, από το υψηλό του 10,6% έναν χρόνο πριν. Το μέγεθος του Οκτωβρίου σηματοδοτεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021. Ενώ το «φρένο» το περασμένου έτους αποδίδεται κατά κύριο λόγος στη ραγδαία πτώση των τιμών ενέργειας, πλέον η τάση διαχέεται σε όλες τις βασικές κατηγορίες κατανάλωσης, πέραν της ενέργειας και των τροφίμων.

Μάκρο

Kατά 1,1% συρρικνώθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο, περισσότερο από όσο αναμενόταν (-1%). Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο είχε καταγραφεί αύξηση της παραγωγής κατά 0,6%, σύμφωνα με την Eurostat. Η παραγωγή καταναλωτικών αγαθών και μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών υποχώρησε κατά 2,1% και στις δύο κατηγορίες, ενώ εμφανίζεται μειωμένη κατά 1,3% γφια την ενέργεια και κατά 0,3% για τα ενδιάμεσα αγαθά σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε στο 4,6% τον Οκτώβριο, από 6,7% τον Σεπτέμβριο. Σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο δύο ετών, ο πληθωρισμός στη Βρετανία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από τα τέλη του περασμένου έτους. Πρόκειται για ακόμα μεγαλύτερη μείωση από το αναμενόμενο, μια μείωση που επηρέασε και τις τιμές στους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών. Παρά τη μείωση του πληθωρισμού ωστόσο, οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Τα κέρδη των επιχειρήσεων και οι φόροι βασική πηγή ανατιμήσεων στην Ελλάδα έως και το 2025

Χρηματιστήριο: Ανοδικό 3x3 με οδηγό ΤΕΡΝΑ - Μυτιληναίο - Lamda

Citigroup: Νέο γύρο απολύσεων με κωδικό όνομα "Bora Bora" προανήγγειλε η CEO Jane Fraser

gazzetta
gazzetta reader insider insider