Ευρωαγορές: Φινάλε με σημαντικά κέρδη στην εβδομάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Φινάλε με σημαντικά κέρδη στην εβδομάδα
Γλυκιά γεύση άφησε στους επενδυτές το κλείσιμο της εβδομάδας στις ευρωαγορές, καθώς όλοι οι δείκτες κινήθηκαν σε θετικό έδαφος.

Γλυκιά γεύση άφησε στους επενδυτές το κλείσιμο της εβδομάδας στις ευρωαγορές, καθώς όλοι οι δείκτες κινήθηκαν σε θετικό έδαφος, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να σημειώνει άνοδο 1%, καταγράφοντας κέρδη πάνω από 2% στην εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, ενισχύθηκε κατά 0,99% στις 455 μονάδες, όπως και ο Euro Stoxx 50 που κέρδισε 0,85% στις 4.339 μονάδες. Ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη διαμορφώθηκε στις 15.919 μονάδες με +0,84%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,91% στις 7.233 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 άγγιξε τις 7.503 μονάδες με +1,25%. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,75% στις 29.477 μονάδες ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε κέρδη 0,97% στις 9.761 μονάδες.

Οι μετοχές της Rolls-Royce έφτασαν σε υψηλό 52 εβδομάδων, μετά από άνοδο κατά περίπου 190% σε ένα χρόνο. Η βρετανική εταιρεία αεροδιαστημικής και άμυνας έχει υποστεί σημαντικές οικονομικές αλλαγές από τότε που ο διευθύνων σύμβουλος Tufan Erginbilgic ανέλαβε τον Ιανουάριο και παρουσίασε ένα σχέδιο για την ενίσχυση της επιχείρησης.

Οι μετοχές της Volvo αντίθετα βούτηξαν 10%, στον απόηχο της ανακοίνωσης της μητρικής της Zhejiang Geely Holding Group για πώληση συνολικά 100 εκατ. μετοχών (πάνω από το 3% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου)

Οι μετοχές της Siemens Energy κέρδισαν 5,57% αφού εξασφάλισε νωρίτερα την εβδομάδα τις κρατικές εγγυήσεις, καθώς αγωνίζεται να στηρίξει την προβληματική μονάδα ανεμογεννητριών της.

Απομακρύνεται η μείωση των επιτοκίων

Μια μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν είναι κάτι που θα συμβεί στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Bundesbank Χοακίμ Νάγκελ. Το κόστος δανεισμού «χρειάζεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για κατάλληλο διάστημα», σημείωσε ο Νάγκελ στο πλαίσιο ομιλίας του στη Φρανκφούρτη. «Ενώ είναι αδύνατο να προβλέψουμε ακριβώς πόσο μεγάλο θα είναι το διάστημα αυτό, είναι αρκετά απίθανό να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή άμεσα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του μέλους του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, που εξέφρασε την άποψη πως η ΕΚΤ δεν θα μειώσει τα επιτόκια το δεύτερο τρίμηνο. Σύμφωνα με τον κ. Χόλτσμαν, η ΕΚΤ ενδέχεται να μην έχει φτάσει ακόμη στο τέλος του τρέχοντος κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις ενέχουν παγίδες που σχετίζονται με τη δυναμική των μισθών και τις τιμές των τροφίμων.

Από την πλευρά του το έτερος μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, δήλωσε πως η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε pause στις αυξήσεις των επιτοκίων στη συνεδρίασή της τον Οκτώβριο, δικαιολογείται πλήρως από την επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, απρόσμενη πτώση εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο στη Βρετανία, με τα πορτοφόλια των καταναλωτών να συμπιέζονται από το υψηλό κόστος, ενόψει και της περιόδου των Χριστουγέννων. Ειδικότερα, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, συνεχίζοντας την πτώση του Σεπτεμβρίου, της τάξης του 1,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας ONS. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, ανέμεναν οι πωλήσεις να αυξηθούν κατά 0,5% σε μηνιαία βάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider