Υψηλό 4 μηνών για τις ευρωαγορές με κέρδη 1%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υψηλό 4 μηνών για τις ευρωαγορές με κέρδη 1%
Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και την πρώτη ημέρα του Δεκεμβρίου, με το ράλι του Νοεμβρίου, του καλύτερου μήνα τους από τον περασμένο Ιανουάριο, να δίνει ώθηση στο ταμπλό.

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και την πρώτη ημέρα του Δεκεμβρίου, με το ράλι του Νοεμβρίου, του καλύτερου μήνα τους από τον περασμένο Ιανουάριο, να δίνει ώθηση στο ταμπλό. Οι επενδυτές συνεχίζουν να διατηρούν την πεποίθηση πως σιγά σιγά αποκλιμακώνονται οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη, κάτι που δίνει άνεση στις κινήσεις τους.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,99% σε υψηλό 4 μηνών με τις μετοχές μεταλλευμάτων να οδηγούν τα κέρδη με άνοδο 4,2%, μετά την απρόσμενη επέκταση του μεταποιητικού τομέα της Κίνας. Σύμφωνα με τον δείκτη της Caixin, ο μεταποιητικός δείκτης PMI αυξήθηκε στις 50,7 μονάδες τον προηγούμενου μήνα από τις 49,5 μονάδες που ήταν τον Οκτώβριο, κερδίζοντας την πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters που τον τοποθετούσε στο 49,8.

O Stoxx κέρδισε 6,45% τον Νοέμβριο, με τις μετοχές να κάνουν θετική στροφή μετά από τρεις μήνες απωλειών. Παράλληλα, ο Euro Stoxx 50 σημείωσε κέρδη 0,79%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX έκλεισε με άνοδο 1,12% στις 16.397 μονάδες, ο CAC στη Γαλλία κατέγραψε κέρδη 0,48% στις 7.346 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 1,01% στις 7.529 μονάδες. Στην ευρωπεριφέρεια, ο ισπανικός IBEX έκλεισε με κέρδη 0,82% στις 10.140 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,64% στις 29.928 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI κατέγραψε άνοδο 0,81% στις 6.527 μονάδες.

Μάκρο

Παραμένει σε έδαφος συρρίκνωσης ο μεταποιητικός κλάδος της ευρωζώνης όπως δείχνουν τα στοιχεία του PMI για τον Νοέμβριο από την S&P Global, ωθώντας τα εργοστάσια να μειώσουν τα επίπεδα προσωπικού για έκτο συνεχόμενο μήνα, αν και για τον μήνα ο δείκτης ενισχύθηκε ελαφρά. Ο δείκτης αυξήθηκε στο 44,2 τον Νοέμβριο από 43,1 του Οκτωβρίου, πάνω από την προκαταρκτική εκτίμηση για 43,8 αλλά κάτω από το 50 το οποίο αποτελεί το όριο μεταξύ της συρρίκνωσης και της επέκτασης. Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί τον σύνθετο PMI που αναμένεται την Τρίτη και θεωρείται καλός δείκτης οικονομικής υγείας, ανέβηκε στο 44,6 από 43,1.

Ήπια ανάπτυξη αντί στασιμότητας σημείωσε τελικά η οικονομία της Ιταλίας το τρίτο τρίμηνο παρά τις αρχικές εκτιμήσεις από το εθνικό στατιστικό ινστιτούτο της χώρας. Το ΑΕΠ στο τρίτο ισχυρότερο μέλος της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,1%το τρίμηνο έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση την Παρασκευή με τις καταναλωτικές δαπάνες και τις εξαγωγές να οδηγούν την επέκταση στο τρίμηνο.

Οι τιμές των κατοικιών στην Βρετανία αυξήθηκε κατά 0,2% τον Νοέμβριο σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Nationwide την Παρασκευή. Η πρόβλεψη αναλυτών που είχαν πάρει μέρος σε δημοσκόπηση του Reuters, μιλούσε για πτώση των τιμών κατά 0,4%.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, η Eurostat ανακοίνωσε πως ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 2,4% τον Νοέμβριο από 2,9% τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μείωση στο 2,7%. Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,6%, επίσης χαμηλότερα από τις προβλέψεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Rotation στο Χρηματιστήριο λίγο πριν τη Fitch - Κέρδη 1,7% στην εβδομάδα

Πώς θα είναι τα νέα χαρτονομίσματα του Ευρώ – Οι Ευρωπαίοι ψήφισαν Πολιτισμό και Φύση για το μοτίβο 

ΚΕΠΕ: Αύξηση 8,3% στο ΑΕΠ λόγω Ταμείου Ανάκαμψης – Τριπλάσια αύξηση παραγωγικότητας από ΕΕ-Ευρωζώνη η Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider