Rotation στο Χρηματιστήριο λίγο πριν τη Fitch - Κέρδη 1,7% στην εβδομάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Rotation στο Χρηματιστήριο λίγο πριν τη Fitch - Κέρδη 1,7% στην εβδομάδα
Κατοχύρωση κερδών στις τράπεζες και rotation σε τίτλους της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Επιλεκτικό ενδιαφέρον καταγράφηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο, όπως και ένα ευρύτερο rotation από τις τράπεζες προς πιο δεικτοβαρείς τίτλους αλλά και μετοχές που δεν έχουν τρέξει τόσο, ή πιέστηκαν τελευταία. Όλα αυτά φυσικά λίγο πριν την κρίσιμη ετυμηγορία της Fitch.

Οποιαδήποτε θετική εξέλιξη -με αξιόχρεο και προοπτικές- θα δώσει περαιτέρω ώθηση και δυναμική στο εγχώριο επενδυτικό στόρι.

Συγκεκριμένα, τα ελληνικά ομόλογα θα βρεθούν στους κορυφαίους δείκτες που παρακολουθούν οι μεγαλύτεροι διαχειριστές και χαρτοφυλάκια, καθώς για την ένταξη στον δείκτη Bloomberg Barclays, χρειάζονται δύο investment grade αξιολογήσεις από Moody's, Standard & Poor's και Fitch, για τον iBoxx χρειάζεται αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας κατά μέσο όρο από τους τρεις παραπάνω και για τον FTSE Russell χρειάζεται αναβάθμιση στη βαθμίδα «Α-» τόσο από τη Standard & Poor's όσο και από τη Moody’s.

Άμεσα οφέλη θα υπάρξουν και για τις τράπεζες με τη σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού τους και την αναβάθμιση που θα έχουν μετά την οικονομία.

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης, Διευθύνων Σύμβουλος κυπριακής ΕΠΕΥ, «αναμένοντας με αισιοδοξία την αυριανή (Παρασκευή) αξιολόγηση της Fitch για το αξιόχρεό της Ελληνικής Οικονομίας, ο Γενικός Δείκτης «αναμετράται» πλέον με τα υψηλά τριών μηνών και εισέρχεται στον Δεκέμβριο με «ταυρικές» διαθέσεις, οι οποίες δημιουργούν άριστες προϋποθέσεις για τη συνέχεια. Η επιλεξιμότητα των ελληνικών κρατικών Ομολόγων από τους διεθνείς επενδυτές και η συμμετοχή τους σε διεθνείς ομολογιακούς δείκτες θα γίνουν ακόμη πιο εφικτές εφόσον τα θετικά πορίσματα των DBRS, S&P και Scope Ratings επιβεβαιωθούν από έναν ακόμη Οίκο.

Αποδίδοντας, βέβαια, «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», το εορταστικό κλίμα στα Χρηματιστήρια προέρχεται ως επί το πλείστον από το Εξωτερικό. Το κλείσιμο θέσεων υποτιμητικής κερδοσκοπίας και η παραδοσιακή εποχιακή θετικότητα έχουν πυροδοτήσει το «εισαγόμενο» Santa Claus ράλι, ενώ τα θετικά εγχώρια επιχειρηματικά νέα με «πρωταγωνιστή» τον τραπεζικό τομέα βελτιώνουν τις αποτιμήσεις. Παγκοσμίως, οι Αγορές των Ομολόγων έχουν ηρεμήσει σε σημαντικό βαθμό ακόμη και αν χρειάστηκαν καθησυχαστικές δηλώσεις μεγαλοπαραγόντων που «έδειξαν» προς την υποχώρηση στο κόστος του χρήματος, καθώς πυκνώνουν τα «στοιχήματα» ότι οι αυξήσεις επιτοκίων έχουν ολοκληρωθεί αλλά και ότι η παγκόσμια Οικονομία θα αποφύγει την ύφεση παρά τις αδυναμίες σε Κίνα, κατασκευαστικό κλάδο ΗΠΑ κλπ.

Παράλληλα, η υπερπροσφορά νέων χρεογράφων για τη χρηματοδότηση των κρατικών ελλειμμάτων το 2024 θα δυσκολέψει εκ νέου τα πράγματα στα Χρηματιστήρια Μετοχών, τα οποία είναι «συγκοινωνούντα δοχεία» με τα Ομολογιακά και μένει να φανεί αν τα διεθνή Funds θα «απαιτήσουν» υψηλότερες αποδόσεις για να τα αγοράσουν χρεόγραφα στις δημοπρασίες. Κλείνοντας με τον Γενικό Δείκτη, αυτός καλείται να «χωνέψει» την βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένη κίνηση τύπου “V” των τελευταίων εβδομάδων, ενώ υποστηρικτικά λειτουργεί ολόκληρο το εύρος μέχρι τις 1.200».

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης αν και ενισχύθηκε κατά 0,39% στις 1.280,11 μονάδες, με τον τζίρο να χαμηλώνει κάτω από τα 70 εκατ. ευρώ, οι τράπεζες απείχαν. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,06% στις 3.114,37 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,29% στις 1.068,69 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο ΓΔ έκλεισε με άνοδο 1,7%, ο FTSE 25 στο 1,46%, ενώ ο τραπεζικός υποαπέδωσε με κέρδη 0,64%.

Στις τράπεζες η ΕΤΕ διολίσθησε κατά 1,78% στα 6,17 ευρώ, η Eurobank λύγισε στις δημοπρασίες με απώλειες 1,69% στα 1,6625 ευρώ. Απώλειες επίσης για την Πειραιώς στο -1,04% και τα 3,226 ευρώ όπως και για την Alpha Bank στο -0,26% και τα 1,556 ευρώ.

Οι επενδυτές παίρνοντας τα κέρδη από τις τράπεζες μετακινήθηκαν προς τη μετοχή της Lamda που ενισχύθηκε κατά 3,79% στα 6,85 ευρώ, αλλά και στην Autohellas στα 2,46% και τα 12,48 ευρώ.

Ισχυρά κέρδη και για τη Jumbo στο 3,74% και τα 24,94 ευρώ. Την αγορά έστειλε προς τα πάνω και η ΕΕΕ στο 1,26% και τα 25,77 ευρώ. Κέρδη 1,02% για τον ΟΠΑΠ στα 14,85 ευρώ, όπως και για την Τέρνα Ενεργειακή που βρίσκεται πλέον μια ανάσα από τα 16 ευρώ.

Άντεξε στις πιέσεις η Μυτιληναίος αλλά και η Optima, όπως και τα διυλιστήρια.

Από την άλλη, στη μεσαία κεφαλαιοποίηση εξελίχθηκε ένα μικρό πάρτι, με την ΑΒΑΞ στο 4,06%, την Entersoft στο 1,93% την Αλουμίλ στο 1,92% και την ΕΧΑΕ επίσης. Κέρδη για Fourlis, ΑΔΜΗΕ, Premia και Intracom.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Finance: Τα μηνύματα από το roadshow της Morgan Stanley στο Λονδίνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider