Ιστορικό ρεκόρ για τον χρυσό: Μια ανάσα από τα 2.090 δολάρια - Τρίτη εβδομάδα κερδών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιστορικό ρεκόρ για τον χρυσό: Μια ανάσα από τα 2.090 δολάρια - Τρίτη εβδομάδα κερδών
Η τιμή σποτ του χρυσού άγγιξε τα 2.074 δολάρια ανά ουγγιά, νέο ιστορικό υψηλό, καταγράφοντας άνοδο 1,5%. Ο χρυσός παραδόσεως Φεβρουαρίου κέρδισε 1,6% στα 2.089 δολάρια ανά ουγγιά, επίπεδο που αποτελεί επίσης νέο ρεκόρ.

Ο χρυσός εκτινάχθηκε σε ιστορικό υψηλό την Παρασκευή μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ που ενίσχυσαν τις ελπίδες των traders πως ο τρέχον κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής ολοκληρώθηκε και οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να λάβουν χώρα από τις αρχές του 2024.

Ειδικότερα, η τιμή σποτ του χρυσού άγγιξε τα 2.074 δολάρια ανά ουγγιά, νέο ιστορικό υψηλό, καταγράφοντας άνοδο 1,5%. Ο χρυσός παραδόσεως Φεβρουαρίου κέρδισε 1,6% στα 2.089 δολάρια ανά ουγγιά, επίπεδο που αποτελεί επίσης νέο ρεκόρ. Στην εβδομάδα ο χρυσός πρόσθεσε άνω του 3%. Το ασήμι κέρδισε 0,6% στα 25,39 δολάρια ανά ουγγιά, σε υψηλό άνω των 6 μηνών, σημειώνοντας επίσης την τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία του άνοδο. Η πλατίνα ενισχύθηκε 0,1% στα 928,09 δολάρια και το παλλάδιο διολίσθησε 0,2% στα 1.006,34 δολάρια.

Οι δηλώσεις του Πάουελ επιβεβαίωσαν την πρόθεση της Fed να είναι προσεκτική στις επερχόμενες αποφάσεις για τα επιτόκιά της της, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση για μειώσεις την δεδομένη χρονική περίοδο. «Θα ήταν πρόωρο να συμπεράνουμε με σιγουριά ότι έχουμε επιτύχει μια αρκετά περιοριστική στάση ή να κάνουμε εικασίες για το πότε θα μπορούσε να χαλαρώσει η πολιτική», είπε ο Πάουελ σε ομιλία στην Ατλάντα, σύμφωνα με το CNBC. «Είμαστε διατεθειμένοι να σφίξουμε περαιτέρω την πολιτική εάν κριθεί σκόπιμο να το κάνουμε».

Ο Τζερόμ Πάουελ επεσήμανε ότι τα τρέχοντα επίπεδα εξακολουθούν να είναι «πολύ πάνω» από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας. Σημειώνοντας ότι ο δομικός πληθωρισμός κυμάνθηκε σε ετήσιο ρυθμό 2,5% τους τελευταίους έξι μήνες, ο Πάουελ τόνισε πως «αν και οι χαμηλότερες μετρήσεις για τον πληθωρισμό των τελευταίων λίγων μηνών είναι ευπρόσδεκτες, αυτή η πρόοδος πρέπει να συνεχιστεί εάν θέλουμε να επιτύχουμε τον στόχο μας στο 2%». Η επόμενη συνεδρίαση της Fed που θα καθορίσει την επιτοκιακή πολιτική είναι στις 12-13 Δεκεμβρίου.

Ένας από τους λόγους που ο χρυσός είναι δημοφιλής και ακριβότερος είναι ο επίμονος πληθωρισμός. Αν και η Fed έχει αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκιά της πολλές φορές για τη μείωσή του, ο πληθωρισμός αυτός δεν βρίσκεται ακόμα στον στόχο της κεντρικής τράπεζας του 2%. Σύμφωνα με πρόβλεψη της WisdomTree, ο πληθωρισμός θα παραμείνει άνω του σημείου αυτού για αρκετό καιρό.

Η πρόβλεψη της WisdomTree συμπεριλαμβάνει επί του παρόντος ένα ποσοστό πληθωρισμού 3,1% στις αρχές του 2024 και 2,6% το γ’ τρίμηνο του ερχόμενου έτους, κάτι το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τόσο τη ζήτηση για χρυσό όσο και την τιμή του. «Ο χρυσός είναι η καλύτερη προστασία», υποστήριξε ο ιδρυτής της Noble Gold Investments, Κόλιν Πλουμ, προσθέτοντας πως «η οικονομία περνά ύφεση κατά μέσο όρο κάθε 5,5 έτη. Κάθε φορά, οι επενδυτές στρέφονται σε ένα πράγμα: τον χρυσό». Βάσει των εκτιμήσεων της WisdomTree, οι τιμές του χρυσού θα αυξηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, φτάνοντας τα 2.090 δολάρια η ουγγιά μέχρι το γ’ τρίμηνο. Παρ’ όλα αυτά, στο «bullish» σενάριό της, η WisdomTree υποστηρίζει πως οι τιμές αυτές μπορεί να αγγίξουν ακόμα και τα 2.300 δολάρια η ουγγιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Rotation στο Χρηματιστήριο λίγο πριν τη Fitch - Κέρδη 1,7% στην εβδομάδα

Υψηλό 4 μηνών για τις ευρωαγορές με κέρδη 1%

Societe Generale: Η αναβάθμιση από τη Fitch θα οδηγήσει τα ελληνικά ομόλογα σε κορυφαίους δείκτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider