Χρηματιστήριο: Μίνι ράλι για τράπεζες - Κατοχύρωση κερδών για blue chips

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Μίνι ράλι για τράπεζες - Κατοχύρωση κερδών για blue chips
Μίνι ράλι για τράπεζες. Κατοχύρωση κερδών για blue chips. Ξεχώρισαν ΑΒΑΞ - Intrakat.

Ισχυρή αγοραστική αντίδραση για τις τράπεζες με την ΕΤΕ να ηγείται, αλλά κατοχύρωση κερδών που εξελίχθηκε αρκετά βίαια σε χαρτιά της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως στην Aegean, τον ΟΠΑΠ και τη Μυτιληναίος, με την τελευταία να συμπληρώνει ένα τριήμερο ισχυρό πτωτικό σερί.

Τα αμοιβαία κεφάλαια αλλά και μερίδα του retail είναι αυτοί που κυρίως προβαίνουν σε τόσο άτσαλες ρευστοποιήσεις, ενώ και η έλλειψη ξένων χεριών είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, με την αγορά να μη δείχνει ικανή να κυνηγήσει νέα υψηλά και παρά την ανοδική κίνηση της Wall Street. Μάλιστα, οι ισχυρές απώλειες για τη μετοχή της ΜΥΤΙΛ και της ΕΛΧΑ έρχονται μετά το ράλι που αρχίζει να καταγράφει το αλουμίνιο, αλλά και τις θετικές εξελίξεις από το μέτωπο των επιχειρηματικών εξελίξεων.

Συγκεκριμένα, την πώληση φωτοβολταϊκού project στην Αλμπέρτα του Καναδά σε θυγατρική της Mytilineos Energy & Metals οριστικοποίησε η Westbridge Renewable Energy Corporation. Η μονάδα, που βρίσκεται στην Vulcan County, έχει παραγωγική δυναμικότητα έως 230 ΜWac. Η Westbridge έλαβε 47,564 εκατ. δολάρια Καναδά στο κλείσιμο της συναλλαγής. Σημειώνεται ότι η Mytilineos κατέβαλε το 3% του εκτιμώμενου τιμήματος στην υπογραφή της συμφωνίας και το 92% στην οριστικοποίηση. Η τελική εκκαθάριση αναμένεται να γίνει όταν το project φτάσει στο στάδιο των commercial operations.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, της Fast Finance, «τεχνικά τώρα το νέο σημαντικό δεδομένο είναι ότι πλέον το ημερήσιο stop μας είναι πολύ κοντά στο 1258 σε κλείσιμο ημέρας. Αυτό από μόνο μπορεί να μας βοηθήσει στην λήψη αποφάσεων τόσο για νέες αγορές όσο και για taking profit στις υπάρχουσες θέσεις μας. Η ζώνη του 1310-1320 είναι αντίσταση στην διάρκεια της εβδομάδες και τυχόν κατοχύρωση μπορεί να δοκιμάσει αν μη τι άλλο τα υψηλά έτους στην ζώνη των 1350 μονάδων. Θυμίζουμε ότι σε μεγάλη εικόνα ο δρόμος έχει ανοίξει για την περιοχή των 1600 που αν όλα πάνε καλά μπορεί να την δούμε στην διάρκεια του νέου έτους».

Μένουν 8 συνεδριάσεις για το κλείσιμο του 2023 με την αγορά να χαρίζει μεγάλες αποδόσεις και κέρδη. Το καλό είναι ότι δεν είδαμε ιδιαίτερες υπερβολές και γρήγορες κινήσεις με την κίνηση να είναι ξεκάθαρα bull. Είναι δεδομένο ότι όσο ο χρόνος περνάει και η αγορά χαρίζει αποδόσεις θα φέρνει συνεχώς νέους επενδυτές στην αγκαλιά της. Θεωρούμε ότι και το 2024 θα είναι μια χρονιά γεμάτη επιχειρηματικές ειδήσεις και συνεχόμενες αναβαθμίσεις.

Παράλληλα, η Ελλάδα καταρτίζει σχέδια για να εκδόσει ομόλογα έως και 10 δισ. στη διάρκεια του ερχόμενου έτους, μετά την ανάκτηση του καθεστώτος της επενδυτικής βαθμίδας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται πηγή με γνώση των εξελίξεων. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο πηγή που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της καθώς το σχέδιο βρίσκεται ακόμα υπό κατάρτιση, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην έκδοση χρέους ύψους 8 έως 10 δισ. ευρώ μέσα στο 2024 με στόχο την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών ύψους 3 δισ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα πτώση 0,28% στις 1.287,22 μονάδες, με τον τζίρο πέριξ των 92 εκατ. ευρώ. Πτώση 0,25% για τον FTSE 25 στις 3.112,84 μονάδες και μίνι ράλι 1,24% στις 1.071,33 μονάδες για τον τραπεζικό δείκτη.

Στις τράπεζες, ισχυρή άνοδο κατέγραψε η μετοχή της ΕΤΕ στο 2,38% και τα 6,378 ευρώ, με την Alpha Bank στο 0,81%, την Πειραιώς στο 0,56% και τα 3,246 ευρώ και τη Eurobank στο 0,62% και τα 1,6135 ευρώ.

Νέες απώλειες για τη Μυτιληναίος στο -1,42% και τα 36,18 ευρώ, συμπληρώνοντας ένα τρίημερο πτωτικό σερί. Στο κόκκινο η Aegean με απώλειες 3,3% στα 11,12 ευρώ, στο -3,5% η Ελλάκτωρ, στο -2,04% η Lamda.

Απώλειες 2,31% για τη ΜΟΗ λόγω και του μερίσματος στα 24,48 ευρώ, ενώ στο κόκκινο έκλεισε και η Jumbo στο -2,28%. Κέρδη από την άλλη για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 1,53% και τα 13,26 ευρώ, ενώ σταθερή στα 15,60 ευρώ έκλεισε η ΤΕΝΕΡΓ.

Ράλι 6,21% για την ΑΒΑΞ στα 1,848 ευρώ, με την Intrakat στο 2,63% και την Intracom 0,16%, με τις δύο πρώτες σε ιστορικά υψηλά.

Κέρδη 0,93% για την ΕΧΑΕ, ενώ απώλειες λόγω κατοχύρωσης κερδών κατέγραψαν ΟΛΠ, Αλουμίλ, Dimand και EpsilonNet.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Mytilineos: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του πρώτου από τα 5 φωτοβολταϊκά project στον Καναδά

Ποιο είναι το deal ΕΥΔΑΠ και Lamda – Αλλάζει ο υδρευτικός «χάρτης» στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider