Πετρέλαιο: Πρώτη χρονιά απωλειών από το 2020 - «Βουτιά» άνω του 10%

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Πρώτη χρονιά απωλειών από το 2020 - «Βουτιά» άνω του 10%
Το WTI και το Brent κατέγραψαν την πρώτη ετήσια πτώση τους από το 2020 παρά τον συνεχιζόμενο γεωπολιτικό κίνδυνο στη Μέση Ανατολή λόγω του καταστροφικού πολέμου στη Γάζα. Το WTI διολίσθησε 10,73% σε επίπεδο έτους και το Brent αποδυναμώθηκε 10,32%.

Το πετρέλαιο (τόσο το αμερικανικό αργό όσο και το βρετανικό Brent) ολοκλήρωσε το 2023 με πτώση άνω του 10%, καθώς στην αγορά του «μαύρου χρυσού» κυριάρχησε το αρνητικό κλίμα, με τους φόβους για υπερπροσφορά και μειωμένη ζήτηση εξαιτίας της παραγωγής - ρεκόρ των χωρών εκτός ΟΠΕΚ να επισκιάζουν το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς.

Το West Texas Intermediate παράδοσης Φεβρουαρίου υποχώρησε 0,17%, για να διαμορφωθεί στα 71,65 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, ενώ το Brent παράδοσης Μαρτίου, παγκόσμιο σημείο αναφοράς απώλεσε 14% στα 77,04 δολάρια. Το WTI και το Brent κατέγραψαν την πρώτη ετήσια πτώση τους από το 2020 παρά τον συνεχιζόμενο γεωπολιτικό κίνδυνο στη Μέση Ανατολή λόγω του καταστροφικού πολέμου στη Γάζα. Το WTI διολίσθησε 10,73% σε επίπεδο έτους και το Brent αποδυναμώθηκε 10,32%.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σχεδόν κατά 3% την Τρίτη λόγω των ανησυχιών ότι οι επιθέσεις των Χούτι στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα θα διαταράξουν το παγκόσμιο εμπόριο και τις προμήθειες αργού. Ενώ οι φόβοι για κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή έχουν προκαλέσει σύντομες «εκρήξεις» στις τιμές του αργού, οι traders επικεντρώνονται κυρίως στο ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης.

Oι ΗΠΑ παράγουν αργό με ρυθμό ρεκόρ, αντλώντας 13,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την περασμένη εβδομάδα. Η παραγωγή είναι επίσης σε ιστορικό υψηλό στη Βραζιλία και τη Γουιάνα. Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, εν τω μεταξύ, έχουν υποσχεθεί να μειώσουν την παραγωγή κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το πρώτο τρίμηνο του 2024, αλλά οι ειδικοί προφανώς έχουν λίγη πίστη ότι η εν λόγω κίνηση θα επαναφέρει την ισορροπία στην αγορά.

Η παραγωγή πετρελαίου εκτός του ΟΠΕΚ, κυρίως στις ΗΠΑ, αναμένεται να υπερκαλύψει την αύξηση της ζήτησης το 2024, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί κατά το ήμισυ στα 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος, ενώ η παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Οι ΗΠΑ ήταν υπεύθυνες για τα 2/3 της αύξησης της προσφοράς εκτός του ΟΠΕΚ φέτος, βάζοντας εμπόδια στις προσπάθειες των παραγωγών στη Μέση Ανατολή να υπερασπιστούν το μερίδιο αγοράς τους και να αυξήσουν τις τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με τον ΔΟΕ. Ο ΟΠΕΚ φαίνεται να έχει λίγα περιθώρια ελιγμών, με τις περικοπές στην παραγωγή να πέφτουν στο κενό.

Η Occidental και η Morgan Stanley βλέπουν τις τιμές του αργού στις ΗΠΑ να ανακάμπτουν το επόμενο έτος με ένα βαρέλι WTI να κυμαίνεται κατά μέσο όρο περίπου 80 δολάρια. Η Wells Fargo έχει πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη με το WTI κατά μέσο όρο να διαμορφώνεται στα 71,50 δολάρια το βαρέλι το 2024. Ενώ η αγορά επικεντρώνεται στην εικόνα της προσφοράς και της ζήτησης, η Χελίμα Κροφτ της RBC Capital Markets προειδοποίησε τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. «Οτιδήποτε φέρνει πιο άμεση αντιπαράθεση με το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτό που πρέπει να παρακολουθήσετε», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανέκτησε την... λάμψη του ο χρυσός: «Έκρηξη» 13,3% φέτος - Η καλύτερη χρονιά από το 2020

Ευρωαγορές: Στο +12,6% κλείνει το 2023 ο STOXX 600 - Ράλι 20% για τον γερμανικό DAX

Χρηματιστήριο: Αποχαιρετισμός στο 2023 με κέρδη 39,08%

gazzetta
gazzetta reader insider insider