Χρηματιστήριο: Αποχαιρετισμός στο 2023 με κέρδη 39,08%

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Αποχαιρετισμός στο 2023 με κέρδη 39,08%
Ξεχώρισε το Χρηματιστήριο Αθηνών το 2023 στη βάση των θετικών εξελίξεων από την οικονομία και τις εισηγμένες. Διψήφιες αποδόσεις για πλειάδα εισηγμένων αλλά και.. τριψήφιες. Κλιμακώνεται με την έλευση του νέου έτους η «μάχη» των κεφαλαιοποιήσεων. Στο +65,73% ο τραπεζικός δείκτης στο έτος.

Σε ρυθμούς «window dressing» κινήθηκε το Χρηματιστήριο στην τελευταία συνεδρίαση ενός έτους που χάρισε αποδόσεις της τάξεως του 39,08% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και 65,73% σε επίπεδο τραπεζικού δείκτη. Η αγορά επιδόθηκε κατά κύριο λόγο, σε ένα τελευταίο «καλοπισμό» των αποτιμήσεων στη βάση των κινήσεων των market makers και κάποιων λιγοστών, ακόμη, ενεργών χαρτοφυλακίων, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει σε «εορταστικό mood».

Μπορεί οι ανωτέρω αποδόσεις να «ηχούν» κάπως εκκωφαντικά και μάλιστα σε μια ετήσια βάση, αλλά η χρόνια υποαπόδοση και η αδυναμία πρόσδεσης στο ανοδικό «άρμα» της διεθνούς τάσης δικαιολογεί και με το παραπάνω την προσπάθεια διαφοροποίησης της εγχώριας αγοράς και την τάση κλεισίματος της «ψαλίδας» έναντι των μεγάλων διεθνών αγορών και μάλιστα σε ένα εύθραυστο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σκηνικό.

O Οκτώβριος του 2022 αποτέλεσε την απαρχή της ισχυρής ανοδικής κίνησης, με το Γενικό Δείκτη να πραγματοποιεί 44 ανοδικά εβδομαδιαία κλεισίματα από τα συνολικά 65, και να αναρριχάται από τις 783 προς τις 1.293 μονάδες πλέον (υψηλό στις 1.351,68 μονάδες). Πέραν αυτού, μετά από 9,5 έτη συνεχόμενης πτώσης και φυγής κεφαλαίων (2007 - 2016) η εγχώρια αγορά έδειξε να εισέρχετα σε ένα μια χρονική σειρά με κυρίαρχο αίσθημα την αναζήτηση κατεύθυνσης και ανάκτησης της επενδυτικής εμπιστοσύνης με ισχυρές ενδείξεις εξόδου από το στενό εύρος τιμών (range) της τελευταίας εξαετίας, με αλλαγή πολικότητας και τοποθέτησης στο «άρμα» μιας μακροχρόνιας ανοδικής τάσης.

Παράλληλα, η εγχώρια αγορά εξακολουθεί να είναι φθηνή σε όρους αποτιμήσεις, σε σύγκριση με την πλειάδα αναδυόμενων αγορών και φυσικά των αναπτυγμένων. Ο εκτιμώμενος δείκτης forward P/E του ελληνικού δείκτη αναφοράς είναι στο 7,7x για το επόμενο έτος, ενώ ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία μόλις που ξεπερνά το 1x, με μια μερισματική απόδοση της τάξεως του 4,6% για το επόμενο έτος που θα φτάσει - σύμφωνα με το consensus - μέχρι και το 5,1% την επόμενη τριετία.

Τα θετικά μακροοικονομικά που απορρέουν ακόμη από τη δυναμική και την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, τα επιχειρηματικά deals, η περαιτέρω ισχυροποίηση των θεμελιωδών μεγεθών, το τέλος του κύκλου της εξυγίανσης και των χρόνιων αγκυλώσεων στον τραπεζικό κλάδο με τη σταδιακή αποεπένδυση του Δημοσίου τόσο από τις τράπεζες όσο και από τη HelleniQ Energy, υποστήριξαν σημαντικά τη διαδικασία προβολής και ενίσχυσης του εγχώριου επενδυτικού «story».

Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) «το 2023 σημαδεύτηκε από το μεγάλο bull market του παγκόσμιου μετοχικού κλάδου, με την τεχνολογία στή θέση του οδηγού, θυμίζοντας ολίγον από «φούσκα» dotcom. Παρότι τα «σύννεφα» της ύφεσης, τα γεωπολιτικά ζητήματα και ο πληθωρισμός εμμένουν πάνω από τις μεγάλες οικονομίες, το ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον δεν είναι συνολικά κακό για την απόδοση των ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων το 2024, ειδικά εφόσον συνεχιστεί το «short covering» και ο φόβος των επενδυτών να μείνουν έξω από «τρένο του ράλι».

Τα υψηλά επίπεδα αισιοδοξίας και τα χαμηλά επίπεδα μεταβλητότητας VIX στη Wall Street, συντηρούν πάντως τις προϋποθέσεις για μία μεγάλη, αρνητική έκπληξη το επόμενο εξάμηνο, καθώς θα πρέπει όλοι «γνωστοί άγνωστοι» της παγκόσμιας οικονομίας να τα πάνε περίφημα. Τα ομόλογα, εκτιμούμε, θα συνεχίσουν να δίνουν τον τόνο στην ψυχολογία των χρηματιστηρίων, ενώ αναμένουμε ότι τα πολύτιμα μέταλλα θα πρωταγωνιστήσουν με νέα υψηλά.

Η πρόσφατη επιθετική υποχώρηση των ομολογιακών αποδόσεων προεξοφλεί ότι «φάγαμε τον γαϊδαρο και έμεινε η ουρά του» στα επιτόκια παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών. Εν κατακλείδι, το 2024 δεν θα είναι «μονόδρομος προς τα πάνω», καθώς θα απαιτήσει καλύτερα αντανακλαστικά από τους επενδυτές, οι οποίοι τρόπον τινά καλόμαθαν στα διεθνή ρεκόρ των μετοχών και την εξισορρόπηση των επιτοκιακών πιέσεων από τις κεντρικές τράπεζες και τα εμπορεύματα.

Σε αυτό το περιβάλλον, το ΧΑ κρατά την επαφή με τα πολυετή υψηλά του και τις 1.500 μονάδες, αν και οι «καραμέλες» των αναβαθμίσεων θα περάσουν νομοτελειακά σε δεύτερη μοίρα. Ο πήχης των προσδοκιών για τις τράπεζες έχει ανέβει αρκετά, ενώ θα χρειαστεί η υλοποίηση περισσότερων επιχειρηματικών συμφωνιών και η αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας προκειμένου το «ταμπλό» της Λεωφόρου Αθηνών να αλλάξει εκ νέου σελίδα».

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της εβδομάδας, του μήνα και του έτους. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη 0,17% και ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών ενισχύθηκε κατά 0,37%. Επιπλέον, σε επίπεδο μήνα ο ΓΔ κατέγραψε άνοδο 1,41% και ο τραπεζικος διόρθωσε κατά 1,95%.

«Μάχη» που θα έχει συνέχεια και κατά το 2024 εκτυλίσσεται σε επίπεδο κεφαλαιοποιήσεων, με την Coca Cola να παραμένει στην κορυφή με κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 9,84 δισ. ευρώ, με τη Eurobank να ακολουθεί στα 5,98 δισ. ευρώ, την Εθνική στα 5,75 δισ. ευρώ, τον ΟΠΑΠ στα 5,69 δισ. ευρώ, τον ΟΤΕ στα 5,50 δισ. και τη Mytilineos στα 5,24 δισ. ευρώ. ΔΕΗ και Πειραιώς ακολουθούν στα 4,26 και 4 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Στη σημερινή, διαδικαστικού περισσότερο χαρακτήρα, συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,58% στις 1.293,14 μονάδες, με τον τζίρο στα 62,13 εκατ. ευρώ (πακέτα 3,25 εκατ. ευρώ). Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,67% στις 3.122,79 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε, μετά το χθεσινό profit taking, με άνοδο 1,15% στις 1.061,62 μονάδες.

Στην Alpha που είχε μείνει πιο πίσω το προηγούμενο διάστημα, υπήρξε μια μεγαλύτερη διάθεση διαμόρφωσης υψηλότερης αποτίμησης, κλείνοντας με άνοδο 3,22% στα 1,539 ευρώ, με την Εθνική να ακολουθεί στο 0,80% και τα 6,29 ευρώ και τη Eurobank στο 0,59% και τα 1,61 ευρώ. Προσγειώθηκε ελαφρώς στις δημοπρασίες η Πειραιώς με απώλειες 0,06% στα 3,20 ευρώ.

Κέρδη για το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό καθώς οι ανοδικές μετοχές ήταν σχεδόν διπλάσιες από τις πτωτικές (1,8:1), με τον ΟΤΕ να ενισχύεται κατά 1,49% στα 12,90 ευρώ, την Aegean κατά 1,43% στα 11,34 ευρώ, την Ελλάκτωρ στο 2% και την ΕΥΔΑΠ να κλείνει με άνοδο 1,20%.

Ανοδικά, αλλά ελαφρώς χαμηλότερα από τις παραπάνω για Coca Cola (0,65% - 26,42 ευρώ), Jumbo (0,88% - 25,12 ευρώ), Lamda (1,20% - 6,76 ευρώ) και Mytilineos (0,11% - 36,70 ευρώ).

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με νέο ράλι αποχαιρέτησε το 2023 η ΑΒΑΞ, κλείνοντας στο 4,97% και τα 1,86 ευρώ (άνοδος 144,74 το 2023, κεφαλαιοποίηση 268,4 εκατ. ευρώ), με την Intrakat στο 1,56% και τα 4,57 ευρώ (άνοδος 213,07% το 2023, κεφαλαιοποίηση 733,6 εκατ. ευρώ) και την ΕΥΑΘ στο 2,41% και τα 3,40 ευρώ. Κέρδη επίσης για τον ΑΔΜΗΕ, την Intralot και την ΕΧΑΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

HSBC: Η Ελλάδα που θα ξεχωρίσει και το 2024 - 2025 και το δημοσιονομικό «θηρίο» που καραδοκεί στην Ευρωζώνη

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η J.P. Morgan μέχρι το 2025 - Αυξάνει τις τιμές στόχους

Τα 2+1 mid caps με ισχυρές προοπτικές στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider