Επιλεκτικό ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο - Εισροές σε τράπεζες νέα υψηλά για ΔΕΗ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιλεκτικό ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο - Εισροές σε τράπεζες νέα υψηλά για ΔΕΗ
Πλώρη για υψηλότερα επίπεδα βάζει το ΧΑ, μετά από μια δεκαετία υποαπόδοσης και εσωστρέφειας. Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν.

Τελ. ενημέρωση 11:00

Ελαφρώς χαμηλότερα κινήθηκε χθες η αμερικανική αγορά αλλά και οι ευρωπαϊκές, εν αναμονή της ανακοίνωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, μετά το ράλι της προηγούμενης ημέρας.

Προς ώρας οι μεγάλες διεθνείς αγορές κρατούν μια σταθερή γραμμή, ερχόμενες από μια ισχυρή ανοδική κίνηση από τα τέλη Οκτωβρίου, με το τοπίο να ξεκαθαρίζει πιθανότατα από αύριο και με την έναρξη της σειράς αποτελεσμάτων από την Παρασκευή. Οι risk off κινήσεις και το noise που δημιουργούν οι τράπεζες έρχεται παρά το γεγονός ότι ορισμένες δημοσιεύσεις στοιχείων δίνουν μια ελαφρώς καλύτερη εικόνα της οικονομίας των ΗΠΑ στο τέταρτο τρίμηνο. Για παράδειγμα, ο δείκτης αισιοδοξίας για τις μικρές επιχειρήσεις της NFIB αυξήθηκε σε υψηλό 5 μηνών στο 91,9 (έναντι 91 που αναμένοντα). Και ξεχωριστά, το εμπορικό έλλειμμα του Νοεμβρίου ήταν μικρότερο από το αναμενόμενο στα 63,2 δισ. δολάρια (έναντι 64,9 δισ. δολάρια που αναμένονταν). Αυτό σήμαινε ότι η εκτίμηση του GDPNow της Atlanta Fed για το τέταρτο τρίμηνο του 2023 δείχνει πλέον έναν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,2% - αρκετά ισχυρός ακόμη κι αν σηματοδοτεί μια επιβράδυνση από την άνοδο του τρίτου τριμήνου.

Οι αγορές συνεχίζουν να εστιάζουν στους χειρισμούς των κεντρικών τραπεζών, αγνοώντας κατά βάση τη δυναμική της οικονομίας των ΗΠΑ. Για την Ευρωζώνη, οι αγορές τιμολογούν πλέον με πιθανότητα 40% μια μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Μάρτιο, υποχωρώντας σε χαμηλό τριών εβδομάδων. Από την άλλη, για τη Fed, η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων έως τον Μάρτιο αυξήθηκε στο 67% από 63% την προηγούμενη ημέρα.

Στα ενδότερα, το ΧΑ ακολουθεί το δικό του δρόμο ως επί το πλείστον (όπως και ο Nikkei), και εύλογα όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, καθώς επί μια δεκαετία παρέμενε σε ένα στενό χαμηλό εύρος κίνησης, όταν οι μεγάλες διεθνείς αγορές «έτρεχαν». Ακόμη και μετά το ισχυρό ράλι, το ΧΑ και οι μετοχές του MSCI Greece παραμένουν εξαιρετικά φθηνές έναντι τόσο των αναδυόμενων αγορών όσο και των παγκόσμιων.

Ήδη τα διαγράμματα σε αρκετές μετοχές όπως στις τράπεζες, τη ΔΕΗ, τη Μυτιληναίος και τα χαρτιά του ομίλου Στασινόπουλου, «έχουν πάρει φωτιά», ενώ χθες οι Jefferies και Euroxx ψήλωσαν και άλλο τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες με buy και overweight σύσταση αντίστοιχα, βλέποντας συνέχεια στο ράλι.

ΕΤΕ βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση των κεφαλαιοποιήσεων, πίσω από την ΕΕΕ, με τη Eurobank να μάχεται, ενώ η Mytilineos, αρχίζει να ζεσταίνει τις μηχανές για να φτάσει προς τα 6 δισ. κεφαλαιοποίηση, ήτοι προς τα 42 ευρώ...! Την ίδια στιγμή δυναμικά συνεχίζουν ΔΕΗ, Viohalco, ElvalHalcor, ενώ αρκετές μετοχές όπως η Lamda, η Fourlis και άλλες που υστέρησαν το 2023 αρχίζουν να εντάσσονται στα χαρτοφυλάκια αρκετών παικτών. Η αγορά αρχίζει να κοιτά προς τις 1.380 μονάδες και άνω...!

Σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα 0,30 ευρώ ανά μετοχή η Helleniq Energy.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακές μεταβολές, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και τοποθετήσεων.

Ο ΓΔ καταγράφει οριακή άνοδο 0,02% στις 1.341,33 μονάδες, με τον τζίρο στα 7,60 εκατ. ευρώ. Στις τράπεζες καταγράφοντια ξανά εισροές με την ΕΤΕ στο 0,56% και τα 6,828 ευρώ, την Πειραιώς στο 0,18% την Alpha Bank να ενισχύεται κατά 0,22% και τη Eurobank στο 0,36%.

Κέρδη 1,72% για τη ΔΕΗ στα 12,41 ευρώ και νέα υψηλά με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να καταγράφει άνοδο που ξεπερνά το 1% στα 13,86 ευρώ. Κέρδη 0,89% για Jumbo, με την ΤΕΝΕΡΓ ελαφρώς υψηλότερα. Κατοχύρωση κερδών σε Μυτιληναίο, ΕΕΕ, Aegean, OTE και στα χαρτιά Στασινόπουλου. Υποαποδίδει εκ νέου η Lamda με πτώση 0,49%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Jefferies: Ολοταχώς προς υψηλότερα επίπεδα οι ελληνικές τράπεζες - Νέες τιμές στόχοι - Κορυφαία επιλογή η Εθνική

Στην κορυφή της ατζέντας η ακρίβεια – Ανακοινώνονται τα νέα μέτρα

Euroxx: «Φθηνές» οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών - Έχει δρόμο το ανοδικό σερί - Νέες τιμές στόχοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider