Σε υψηλό μιας εβδομάδας έκλεισε η τιμή του πετρελαίου, καθώς οι αεροπορικές επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους των Χούθι που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία ως αντίποινα για τις επίμονες επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλλασα, αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για πιθανή διαταραχή της προσφοράς.
Τα σημερινά κέρδη, ωστόσο, δεν ήταν αρκετά για να διαγράψουν τις απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας, ιδιαίτερα και μετά την εξασθένισή τους στη διάρκεια των συναλλαγών. Τόσο το WTI όσο και το brent βρέθηκαν ενδοσυνεδριακά να κερδίζουν περισσότερο από 4% φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 27 Δεκεμβρίου.
Στη λήξη των συναλλαγών, το WTI παραδόσεως Φεβρουαρίου ενισχύθηκε κατά 66 σεντς, ή 0,9% στα 72,68 δολάρια το βαρέλι, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έχασε 1,5%.
Το αργό τύπου Brent Μαρτίου σημείωσε άνοδο 88 σεντς ή 1,1% στα 78,29 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, με αποτέλεσμα να κλείσει με πτώση 0,6% για την εβδομάδα.
Τα πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας είναι από τα πιο δραματικά γεγονότα που μπορεί να οδηγήσουν στη διεύρυνση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς από τότε που ξέσπασε τον Οκτώβριο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι τα «στοχευμένα πλήγματα» ήταν ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους δεν θα ανεχθούν επιθέσεις στο προσωπικό τους ή «να επιτρέψουν σε εχθρικούς παράγοντες να θέσουν σε κίνδυνο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας».
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, ο Μοχάμεντ Άμπντελ Σαλάμ, κατέστησε σαφές σήμερα πως το κίνημα θα συνεχίσει να βάζει στο στόχαστρο εμπορικά πλοία αν έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Ισραήλ, ενώ κατήγγειλε τα «αδικαιολόγητα», κατ’ αυτόν, πλήγματα των αμερικανικών και των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον εγκαταστάσεων του κινήματος σε διάφορες πόλεις.
Οι επιθέσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έρχονται μετά την κατάσχεση από το Ιράν την Πέμπτη ενός δεξαμενόπλοιου με ιρακινό αργό που προοριζόταν για την Τουρκία ως αντίποινα για την κατάσχεση του ίδιου πλοίου και του πετρελαίου του πέρυσι από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι επιθέσεις των Χούθι επικεντρώθηκαν στο στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ στα νοτιοδυτικά της Αραβικής Χερσονήσου. Η κατάληψη από το Ιράν ήταν πιο κοντά στα στενά του Ορμούζ μεταξύ του Ομάν και του Ιράν, κάτι που σύμφωνα με τους αναλυτές προκαλεί μεγάλη ανησυχία.
«Ο Κόλπος του Ομάν βρίσκεται πολύ κοντά στο Στενό του Ορμούζ, ένα κρίσιμο σημείο για τις ροές πετρελαίου. Περισσότερα από 20 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα πετρελαίου κινούνται μέσω του Στενού του Ορμούζ, που ισοδυναμεί με περίπου το 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης», αναφέρουν αναλυτές της ING σε σημείωμά τους.