«Λάμπει» εν μέσω εντάσεων στη Μέση Ανατολή ο χρυσός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Λάμπει» εν μέσω εντάσεων στη Μέση Ανατολή ο χρυσός
Σε υψηλό μιας εβδομάδας κινείται ο χρυσός καθώς η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή τόνωσε το ενδιαφέρον για τα λεγόμενα «επενδυτικά καταφύγια», ενώ τα πιο αδύναμα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ ενίσχυσαν τις προσδοκίες πως η Fed πιθανώς να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα του αναμενόμενου.

Σε υψηλό μιας εβδομάδας κινείται ο χρυσός καθώς η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή τονώνει το ενδιαφέρον για τα λεγόμενα «επενδυτικά καταφύγια», ενώ τα πιο αδύναμα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ ενισχύουν τις προσδοκίες πως η Fed πιθανώς θα μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα του αναμενόμενου.

Η τιμή spot του χρυσού σημειώνει άνοδο 1% στα 2.048 δολάρια ανά ουγγιά, επεκτείνοντας το χρονικό διάστημα που παραμένει πάνω από τα 2.000 δολάρια στον ένα μήνα. Ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να κερδίζει έως 1,7%.

Το αμερικανικό συμβόλαιο, παραδόσεως Φεβρουαρίου, ενισχύθηκε 1,6%, κλείνοντας στα 2.051,6 δολ. ανά ουγγιά. Η σημερινή άνοδος, που ήταν η μεγαλύτερη από τα μέσα Δεκεμβρίου, εξασφάλισε οριακά κέρδη στην εβδομάδα για το πολύτιμο μέταλλο.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας εξαπέλυσαν πυραυλικά πλήγματα στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, και άλλες πόλεις που ελέγχουν οι Χούθι, ενώ η Σαουδική Αραβία κάλεσε για συγκράτηση.

Η ενίσχυση του γεωπολιτικού ρίσκου ωθεί τις τιμές του χρυσού. Την ίδια στιγμή, το ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα πιθανώς ετοιμάζεται για περιορισμό της συσφικτικής πολιτικής δημιουργεί καλό περιβάλλον για το χρυσό, σχολιάζει ο επικεφαλής στρατηγικών για commodities της TD Securities. Τα στοχεία για τον αμερικανικό PPI ήταν αρνητικά, κάτι που επίδης επιδρά καταλυτικά στις τιμές, προσθέτει ο αναλυτής.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε κατά 0,1% για τον μήνα και έκλεισε το 2023 κατά 1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Οι traders βλέπουν πιθανότητα 80% μιας μείωσης των επιτοκίων από την Fed τον Μάρτιο, σε σύγκριση με 70% πριν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον PPI.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider