Υποαποδίδει το Χρηματιστήριο με ισχνό τζίρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υποαποδίδει το Χρηματιστήριο με ισχνό τζίρο
Απώλειες στο Χρηματιστήριο. Στα ορια των 1.340 μονάδων.

Τελ. ενημέρωση 13:10

Ήπιες κινήσεις πέριξ των 1.340 μονάδων εν μέσω profit taking στις τράπεζες καταγράφονται σήμερα στο Χρηματιστήριο, με τους traders και τους market makers να δημιουργούν ξανά θόρυβο, προκειμένου να πετάξουν έξω κάποιους βιαστικούς. Από την άλλη, η Wall Street φαίνεται πως θα ξεπεράσει τις 4.800 μονάδες δίνοντας ισχυρό πάτημα στους αγοραστές του ΧΑ.

Με την Πειραιώς σε πρώτο βαθμό να υπεραποδίδει και τις Eurobank και Εθνική να ανεβάζουν ξανά ρυθμούς μετά από ένα μικρό διάλειμμα, το ΧΑ αναρριχήθηκε ξανά σε υψηλότερα επίπεδα, βάζοντας στο στόχαστρο τις 1.379,42 μονάδες. Από την άλλη, η μετοχή της Alpha Bank συνεχίζει να υστερεί σημαντικά και να υποαποδίδει παραμένοντας σε ένα στενό εύρος κίνησης πέριξ των 1,55 ευρώ. Παράλληλα, είναι η μόνη μαζί με την Πειραιώς (σε μικρότερο βαθμό) που δεν έχουν χτυπήσει νέα υψηλά με την Alpha μάλιστα να βρίσκεται χαμηλότερα και από τα προ πανδημίας επίπεδα. Φυσικά το ενδιαφέρον για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών αυξάνεται συνεχώς ενόψει και του placement της Πειραιώς, ενώ όσοι διεθνείς οίκοι μειώνουν ελαφρώς τις εκτιμήσεις τους (Mediobanca) όπως για παράδειγμα - η JP Morgan που οι τιμές στόχοι της είναι αρκετά υψηλές - πιθανώς να ήθελαν να αγοράσουν φθηνότερα...!

Επιπλέον, οι 1.379,42 μονάδες δεν είναι ένα τυχαίο επίπεδο! Από κυματικής άποψης το insider.gr είχε αναφέρει εξαρχής πως ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί υψηλότερα ώστε να ενεργοποιήσει σε μακροπρόθεσμο γράφημα τον πρώτο σχηματισμό αντιστροφής (double bottom), με την υπέρβαση των 1.379,42 μονάδων (neckline). Επιπρόσθετα, η ενεργοποίηση θα σημάνει και επίσημα την αντιστροφή της τάσης στο Χρηματιστήριο. Συνεπώς εφόσον οι 1.379,42 μονάδες έχουν τόσο μεγάλη σημασία, το πιθανότερο είναι ότι η τιμή να πάει προς τα εκεί και να δοκιμάσει αυτό το σημαντικό επίπεδο. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε, πως το παραπάνω επίπεδο αποτελεί την κορυφή που δημιούργησε τον χαμηλότερο πυθμένα των τελευταίων ετών (420,82 μονάδες), άρα μας δίνει την πληροφορία ότι αποτελεί μια πολύ ισχυρή αντίσταση. Στη περίπτωση υπέρβασης των 1.379,45 μονάδων, θα έχουμε ενεργοποίηση του σχηματισμού και σύμφωνα με τη θεωρία του διπλού πυθμένα, η τιμή θα προσεγγίσει το 200% του Fibonacci, μέσω δύο πιθανών σεναρίων.

Το πρώτο, αφορά την ανοδική διάσπαση των 1.379,45 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει σε υψηλότερα επίπεδα, πραγματοποιώντας ένα απίστευτο «ράλι» μέχρι να προσεγγίσει το 200% (2.342 μονάδες). Το δεύτερο πιθανό σενάριο έγκειται, στο να διασπαστεί το επίπεδο των 1.379,45 μονάδων και εν συνέχεια να «συναντήσει» ο Γενικός Δείκτης τον ΚΜΟ 200 στις 1.421 μονάδες, όπου θα λειτουργήσει ως μια ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση, με αποτέλεσμα τη διόρθωση από το 23,6% μέχρι το 38,2% και με την ολοκλήρωση αυτής, να συνεχίσει ανοδικά για το 200%.

Επιπλέον, η συγκυρία είναι θετική για το Χρηματιστήριο, καθώς από τη μία οι μεγάλες διεθνείς αγορές αρχίζουν να ανεβάζουν ρυθμό και από την άλλη, οι μεγαλύτερες εισηγμένες ταξιδεύουν στη Νέα Υόρκη για το roadshow που συνδιοργανώνουν JP Morgan - ΕΧΑΕ, ενισχύοντας την προβολή του εγχώριου επενδυτικού story. Επιπλέον η ΔΕΗ θα διεξάγει την Τρίτη το investor day που θα αναπτύξει το επενδυτικό της πλάνο για τα επόμενα χρόνια.

Να σημειωθεί πως η πλήρης εμπιστοσύνη, όπως και άλλωστε αναμένονταν, της επενδυτικής κοινότητας προς τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιβεβαιώθηκε χτες με το πετυχημένο private placement που διοργάνωσε η εισηγμένη, δίνοντας τελικά 6 εκατ. κοινές μετοχές της, με ιδιωτική τοποθέτηση, σε επιλεγμένους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, στην τιμή των 13,2 ευρώ. Χτες, ο τίτλος της εισηγμένης «έκλεισε» στο ΧΑ στα 14 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ άντλησε κεφάλαια ύψους σχεδόν 79 εκατ. ευρώ τα οποία, μεταξύ άλλων, θα συνδράμουν και στην προώθηση του επενδυτικού της πλάνου πολλών δισ. ευρώ.

Από την άλλη, στις διεθνείς αγορές τα risk assets βρήκαν μια πιο σταθερή βάση χθες, με τον S&P 500 (+0,88%) να καταγράφει ισχυρή ανάκαμψη καθώς η αισιόδοξη προοπτική για το 2024 από την εταιρεία παραγωγής chip TSMC οδήγησε σε υπεραπόδοση των μετοχών του κλάδου τεχνολογίας που είδε το Magnificent 7 (+1,35%) να φτάσει σε νέο υψηλό όλων των εποχών. Αντίθετα, τα ομόλογα συνέχισαν να «μάχονται» και η απόδοση του 10ετούς (+3,9 μονάδες βάσης) έφτασε σε υψηλό ενός μήνα στο 4,14% αφού τα στοιχεία των ΗΠΑ συνέχισαν να εκπλήσσουν ανοδικά και ενισχύθηκε περαιτέρω στη συνέχεια 4,16%. Αυτό οφείλεται κυρίως σε θετικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των εβδομαδιαίων αρχικών αιτήσεων ανεργίας που μειώθηκαν σε μόλις 187 χιλ. την εβδομάδα που έληξε στις 13 Ιανουαρίου (αναμένονταν 205 χιλ.), που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2022. Αυτό φανέρωσε ακόμη περισσότερο την οικονομική ανθεκτικότητα των ΗΠΑ, με τον μέσο όρο 4 εβδομάδων να φτάνει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,09% στις 1.339,87 μονάδες, με τον τζίρο να παραμένει χαμηλά αν εξαιρέσει κανείς το πακέτο που πέρασε σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από το χθεσινό placement. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 0,06% στις 3.258,06 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός βρίσκεται στο -0,81% και στις 1.127,36 μονάδες.

Στις τράπεζες πτώση 1,24% καταγράφει η Eurobank, με την Πειραιώς στο -1,18% και τα 3,36 ευρώ και τη ΕΤΕ στο -0,78% και τα 6,908 ευρώ. Σταθερή στα 1,555 ευρώ η Alpha Bank.

Ισχυρή άνοδος για ΕΕΕ στο 0,85%, ενώ ανοδικά κινούνται επίσης Μυτιληναίος, ΔΕΗ και ΜΟΗ.

Γύρισαν αρνητικά και Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, και Viohalco. Στα όρια των 7 ευρώ η Lamda.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τι «δείχνει» το πετυχημένο private placement των 79 εκατ. ευρώ - Το προφίλ των επενδυτών

gazzetta
gazzetta reader insider insider