«Καταλύτης» για το Χρηματιστήριο η ένταξη σε «watch list» για αναβάθμιση

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Καταλύτης» για το Χρηματιστήριο η ένταξη σε «watch list» για αναβάθμιση
Η ένταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε λίστα παρακολούθησης («watch list») για αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά από τους index providers αναμένεται να αποτελέσει έναν εκ των βασικών «μοχλών» ισχυρής ανόδου της εγχώριας αγοράς.

Η ένταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε λίστα παρακολούθησης («watch list») για αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά από τους index providers αναμένεται να αποτελέσει έναν εκ των βασικών «μοχλών» ισχυρής ανόδου της εγχώριας αγοράς.

Με το βασικό ορόσημο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας να έχει ήδη επιτευχθεί και την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες των εναπομείναντων placements στις ελληνικές τράπεζες, η αγορά θα αρχίζει να σταδιακά να προεξοφλεί την είσοδο στο «κλαμπ» των αναπτυγμένων αγορών, που αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Όπως αναφέρει στο insider.gr ο Κωνσταντίνος Αϋφαντόπουλος, διαχειριστής χαρτοφυλακίων στην Iolcus Investments «η πολυσυζητημένη αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών δείχνει να αποτελεί βασικό στόχο της διοίκησης Κοντόπουλου, ενώ ταυτόχρονα, από τη δική της πλευρά, η κυβέρνηση υλοποιεί όλες τις απαραίτητες δράσεις που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ενδεικτικά, τα placements και η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες θα βοηθήσουν στην αύξηση της κεφαλαιοποίησης των μετοχών που είναι σε ελεύθερη διασπορά (free float) και το IPO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών μπορεί να αναζωογονήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά assets αποτελώντας τη μεγαλύτερη εισαγωγή από το 2000».

Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου εκτιμά πως η εγχώρια αγορά θα εισέλθει σε λίστα παρακολούθησης από τον οίκο MSCI στα μέσα του 2024 (προς το δεύτερο τρίμηνο) και θα αναβαθμιστεί σε ανεπτυγμένη αγορά στα τέλη του 2025.

Η εξέλιξη αυτή θα έχει σημαντικά οφέλη, όπως η βελτίωση της «φήμης» του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Ελλάδας διεθνώς, η ενίσχυση των διασυνοριακών επενδύσεων, η χαμηλότερη μεταβλητότητα της αγοράς και οι υψηλότερες αποτιμήσεις των μετοχών, κάτι που συνεπάγεται ένα χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου για τις εγχώριες εισηγμένες.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά τις αποτιμήσεις, η εκτίμηση για το δείκτη P/E του επόμενου έτους του ελληνικού δείκτη FTASE βρίσκεται σήμερα στο 7,7x και η αντίστοιχη μέτρηση για τον ευρωπαϊκό δείκτη, MSCI Europe, που εντάσσει τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές στο 13,6x. Υπό αυτό το πρίσμα εάν επιβεβαιωθεί η κερδοφορία του επόμενου έτους, η αγορά θα ξεκινήσει σταδιακά να προεξοφλεί το κλείσιμο της «ψαλίδας», με το βλέμμα στην αναβάθμιση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική άνοδο των ελληνικών μετοχών της τάξεως του 70% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Από την άλλη βέβαια, η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου από την MSCI θα οδηγήσει σε μειωμένη παρουσία των εισηγμένων εταιρειών στον MSCI Greece Standard, από δέκα (όντας μια αναδυόμενη αγορά) σε πέντε με βάση τις σημερινές αποτιμήσεις και τα αυστηρότερα κριτήρια μεγέθους (με το πέρασμα της εγχώριας αγοράς στο «χάρτη» των ανεπτυγμένων αγορών).

Η αγορά λοιπόν θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες απαιτήσεις που αφορούν τα μεγέθη της κεφαλαιοποίησης (συνολικής και ελεύθερης διασποράς) και της ρευστότητας. Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, η ετήσια μέση αξία συναλλαγών (δείκτης ATVR) στις μετοχές που ικανοποιούν τις προϋποθέσεις κεφαλαιοποίησης πρέπει να διαμορφώνεται στο 20% τουλάχιστον. Όσον αφορά το μέγεθος κεφαλαιοποιήσεων, πρέπει τουλάχιστον πέντε εισηγμένες να πληρούν τα κριτήρια συνολικής και σταθμισμένης κεφαλαιοποίησης, που τοποθετούνται, από την MSCI στα 4,133 δισ. δολάρια και στα 2,066 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

Φυσικά, αν και αυτό αποτελεί μια θεωρητική άσκηση, καθώς κανείς δε μπορεί να γνωρίζει τα επίπεδα που δύναται να φτάσουν οι συγκεκριμένοι τίτλοι μετά από ένα εύλογο βάθος χρόνου, ωστόσο, αποκαλύπτει τη «μάχη» των κεφαλαιοποιήσεων που έχει ξεσπάσει μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών της εγχώριας αγοράς.

Συνεπώς και με τα σημερινά δεδομένα, οι πέντε εισηγμένες που δείχνουν να καλύπτουν τα παραπάνω κριτήρια, είναι η Eurobank στα 6,466 δισ. ευρώ και σταθμισμένη στα 3,641 δισ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα στα 6,311 δισ. ευρώ και στα 5,18 δισ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ στα 5,887 δισ. ευρώ και 3,056 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση σε ελεύθερη διασπορά, η Mytilineos στα 5,478 δισ. ευρώ και τη σταθμισμένη στα 3,672 δισ. ευρώ, με τον ΟΤΕ να συμπληρώνει την πεντάδα με κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 5,454 δισ. ευρώ και σταθμισμένη στα 2,41 δισ. ευρώ.

Κάπως έτσι και με τα τωρινά δεδομένα, εκτός MSCI - υπό την προϋπόθεση ότι το Χρηματιστήριο θα αναβαθμίζονταν σε αναπτυγμένη αγορά - θα έμεναν οριακά η η ΔΕΗ (4,61 δισ. ευρώ - 2,048 δισ. σταθμισμένη) και η Τράπεζα Πειραιώς (4,236 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση - 1,906 δισ. σταθμισμένη) σε πρώτο βαθμό, με τη Jumbo (3,51 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση - 2,302 δισ. σταθμισμένη), την Alpha Bank (3,66 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση - 3,141 δισ. σταθμισμένη) και τη Motor Oil (2,75 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση - 1,607 δισ. σταθμισμένη) να ακολουθούν, χωρίς ωστόσο να εγείρεται κάποιος έντονος προβληματισμός σχετικά με τις εκροές που θα υπάρξουν από τα passive funds στα emerging markets, την ίδια στιγμή που αναμένεται και μικρότερη βαρύτητα και στάθμιση του MSCI Greece Standard στον MSCI World (εντάσσονται 23 αναπτυγμένες αγορές) έναντι της παρουσίας στον MSCI EM.

Όπως επισημαίνει άλλωστε ο Κωνσταντίνος Αϋφαντόπουλος «όσον αφορά στις εισροές - εκροές από επενδυτικά κεφάλαια, με βάσει κάποιους αρχικούς υπολογισμούς, αναμένουμε πως θα υπάρξουν εκροές από passive funds τα οποία διαχειρίζονται ETFs, καθώς ο δείκτης MSCI Greece θα περιλαμβάνει λιγότερες εταιρείες με δεδομένο τα αυστηρότερα κριτήρια των κεφαλαιοποιήσεων που απαιτούνται για την αναβάθμιση, αλλά οι εισροές από active funds (αμοιβαία κεφάλαια ενεργητικής διαχείρισης) που στην πλειοψηφία τους «ακολουθούν» τις ανεπτυγμένες αγορές, θα υπερκαλύψουν τις «παθητικές» εκροές οδηγώντας τελικώς σε καθαρές εισροές για τις ελληνικές μετοχές».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

J.P. Morgan: Άθικτο το μακροπρόθεσμο επενδυτικό «story» των ελληνικών τραπεζών - Υψηλές τιμές στόχοι

Καθησυχαστική η Deutsche Bank για Ερυθρά Θάλασσα

Τα «ντεσού» της J.P. Morgan με τις ελληνικές μετοχές

gazzetta
gazzetta reader insider insider