Σε μια κίνηση με αρκετά ερωτηματικά σχετικά με τις προθέσεις της J.P. Morgan και των πελατών της, προέβησαν οι αναλυτές του οίκου, με φόντο τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών.
Λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή του roadshow της ΕΧΑΕ που συνδιοργανώνεται από κοινού με τη J.P. Morgan (παρουσία Dimon), με απόβαση του Έλληνα πρωθυπουργού, των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και των διοικήσεων των τραπεζών στη Νέα Υόρκη, οι αναλυτές που καλύπτουν τις αγορές της ζώνης της Κεντρικής, Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA) προβληματίζονται για το αν πρέπει να θέσουν στους πελάτους τους, την ανάγκη ενός «profit taking» από τις αγορές της Ελλάδας, της Σαουδικής Αραβίας και της Πολωνίας, θέλοντας πιθανώς να αγοράσουν σε ακόμη πιο φθηνά και χαμηλά επίπεδα.
Όπως αναφέρουν «μετά το ισχυρό ράλι που καταγράφηκε από τα χαμηλά επίπεδα της 27ης Οκτωβρίου, στρεφόμαστε προς ένα «profit taking» στις αγορές της Σαουδικής Αραβίας, της Ελλάδας και της Πολωνίας και αναρωτιόμαστε αν ο δείκτης MSCI Turkey αποτελεί ένα «ασφαλές καταφύγιο». Πιστεύουμε ότι οι αγορές της περιοχής της Κεντρικής και Ανατολικής Αναδυόμενης Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA) έχουν «τρέξει» αρκετά, καταγράφοντας άνοδο 13% από τα χαμηλά της 27ης Οκτωβρίου, πολύ περισσότερο από το 8,2% του δείκτη των αναδυόμενων αγορών, MSCI EM, και υπό αυτό το πρίσμα θα στραφούμε προς ένα «profit taking» σε καίριες αγορές και «outperformers», όπως στη Σαουδική Αραβία με άνοδο 17,9%, στον κλάδο των χρηματοοικονομικών με άνοδο 28,1%, στα small caps με απόδοση 19% και στην Ελλάδα με άνοδο 16,9%. Διατηρούμε την «overweight» σύσταση για τις αγορές της Σαουδικής Αραβίας και της Ελλάδας και δεν αλλάζουμε τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές μας», αναφέρει η J.P. Morgan.
Οι αναλυτές του οίκου έρχονται στη συνέχεια να επισημάνουν πως η Πολωνία και η Ελλάδα έχουν «τρέξει» σημαντικά, αλλά οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι φθηνές έναντι των ευρωπαϊκών. «Ανησυχούμε βραχυπρόθεσμα για το Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά διατηρούμε τη μετοχή της Alpha Bank στις δέκα κορυφαίες επιλογές μας», επισημαίνει ο επενδυτικός οίκος.
Ενώ οι αναλυτές διατηρούσαν την «overweight» και bullish για την Ελλάδα στο τέταρτο τρίμηνο, εξακολουθούν να έχουν μείνει έκπληκτοι από την υποκείμενη ζήτηση για τα ελληνικά assets, αναφέροντας ως παραδείγματα την εξαγορά του 9,9% της Alpha Bank από τη UniCredit και την υπερκάλυψη στo placement της Εθνικής Τράπεζας που έφτασε τις οκτώ φορές. Η J.P. Morgan πιστεύει ότι οι επενδυτές που παρακολουθούσαν μόνο περιστασιακά το «story» της ελληνικής ανάκαμψης υπέθεταν ότι θα μπορούσαν να πάρουν μετοχές σε σημαντικό μέγεθος με ένα υψηλό discount σε κάποιο sell off (από τη μεριά του Δημοσίου) στην πορεία και αυτή η υπόθεση ήταν πολύ λανθασμένη.
Βέβαια, το αφήγημα για την Ελλάδα, σε μεσοπρόθεσμη βάση, παραμένει ισχυρό, με τους αναλυτές να στέκονται στην υψηλότερη αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας εντός της ΕΕ, στο πλάνο της κυβέρνησης για ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης και της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών και των χαμηλών ακόμη δεικτών αποτιμήσεων. Παράλληλα και οι τοποθετήσεις του τετάρτου τριμήνου δείχνουν ότι περισσότεροι από τον κόσμο (δηλαδή τόσο οι μακροπρόθεσμοι, όσο και οι στρατηγικοί επενδυτές) έχουν συνειδητοποιήσει το αφήγημα. «Είμαστε ευχαριστημένοι με την «overweight» σύσταση μας και θα αναζητήσουμε οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη αδυναμία και διόρθωση για να ενισχύσουμε τις θέσεις», αναφέρει με νοήμα η J.P. Morgan.