Ολοταχώς προς υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο με «στήριξη» και από τη διεθνή τάση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ολοταχώς προς υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο με «στήριξη» και από τη διεθνή τάση
Στις 1.380 μονάδες στοχεύουν σε πρώτο βαθμό οι long στο ΧΑ. Στο επίκεντρο ΔΕΗ και τράπεζες.

Τελ. ενημέρωση 11:40

Με τη διεθνή τάση να βοηθά σημαντικά, το ΧΑ επιταχύνει ρυθμούς βάζοντας πλώρη για τις 1.380 μονάδες σε πρώτο επίπεδο, με τις τράπεζες και τα blue chips να βρίσκονται στο επίκεντρο των ξένων επενδυτών.

Η ΔΕΗ - που δείχνει μαζί με τις τράπεζες- να αποτελεί τον οδηγό της αγοράς παρουσιάσε χθες το νέο business plan της με ορίζοντα το 2026. Συγκεκριμένα, έναν ενεργειακό κολοσσό -με κατακόρυφα αυξημένες οικονομικές επιδόσεις και πλήρως σύγχρονο και «πράσινο» προφίλ επιχειρηματικών αντικειμένων- σκιαγραφεί το Στρατηγικό Σχέδιο της ΔΕΗ για την τριετία 2024-2026 που παρουσίασε η διοίκηση του Ομίλου χθες στο Λονδίνο. Ενδεικτικό της απογείωσης της εταιρείας τα επόμενα χρόνια είναι το γεγονός ότι η λειτουργική κερδοφορία αναμένεται να ενισχυθεί στα 2,3 δισ. το 2026 και στα επίπεδα των 3 δισ. το 2030.

Οι παραπάνω στόχοι θα αποτελέσουν καρπό της οικονομικής εξυγίανσης που προηγήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, όσο και των επενδύσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί και έχουν θέσει τις βάσεις για τη νέα αναπτυξιακή «σελίδα» του Ομίλου. Μία «σελίδα» που περιλαμβάνει ένα ακόμη μεγαλύτερο επενδυτικό μπαράζ, καθώς ο πήχης για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες για την επόμενη τριετία έχει τεθεί από το management στο εντυπωσιακό ύψος των 9 δισ. ευρώ.

Πέραν της ΔΕΗ, η βιτρίνα του ΧΑ θα λάμψει στη Νέα Υόρκη καθώς αύριο ξεκινάει το roadshow της JP Morgan στη Νέα Υόρκη που αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το εγχώριο επενδυτικό story και να προβάλλει σε μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια τις εγχώριες εισηγμένες εταιρείες. Η Πειραιώς βρίσκεται στο επίκεντρο και αναμένεται να λειτουργήσει ως «μοχλός» ανόδου για τον κλάδο, με την ΕΤΕ και τη Eurobank να δείχνουν επίσης έτοιμες να σπάσουν τα κοντέρ.

Να σημειωθεί επίσης πως το ΧΑ έχοντας καταγράψει μια δεκαετή σχεδόν υποαπόδοση κινούμενο σε ένα στενό trade range όταν οι ξένες αγορές «έτρεχαν κατοστάρι» αρχίζει να δείχνει τις δυνάμεις του, με πολλούς αναλυτές να επισημαίνουν πως «ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα». Πρώτος στόχος που θα κρίνει το ανοδικό γύρισμα της μακροχρόνιας τάσης της αγοράς είναι οι 1.379,45 μονάδες.

Αν ο ΓΔ διασπάσει αποφασιστικά το συγκεκριμένο επίπεδο τότε μπορεί να συνεχίσει προς υψηλότερα επίπεδα, πραγματοποιώντας ένα απίστευτο «ράλι» μέχρι να προσεγγίσει το 200% (2.342 μονάδες). Το δεύτερο πιθανό σενάριο έγκειται, στο να διασπαστεί το επίπεδο των 1.379,45 μονάδων και εν συνέχεια να «συναντήσει» ο Γενικός Δείκτης τον ΚΜΟ 200 στις 1.421 μονάδες, όπου θα λειτουργήσει ως μια ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση, με αποτέλεσμα τη διόρθωση από το 23,6% μέχρι το 38,2% και με την ολοκλήρωση αυτής, να συνεχίσει ανοδικά για το 200%.

Όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance «όταν το επίπεδο χάθηκε (το 2010) είδαμε ίσως από τις μεγαλύτερες και πιο αναπάντεχες πτωτικές κινήσεις στην αγορά. Έτσι λοιπόν, τεχνικά, μόλις αυτό το επίπεδο κατοχυρωθεί η αγορά δεν έχει ουσιαστικές αντιστάσεις προς τα πάνω. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, ότι από το 2008 έως το 2012 η αγορά κατέρρευσε χωρίς ανάσα. Είναι εφικτό τουλάχιστον θεωρητικά αλλά και με οικονομικά δεδομένα να δούμε μια κίνηση σε μέγεθος και ένταση που δεν θα περιμένει ούτε ο πιο αισιόδοξος. Ήταν 2010 όταν ο ΓΔ έχασε το μαγικό επίπεδο που αυτή την στιγμή δοκιμάζουμε για τρίτη φορά την τελευταία 10ετία».

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο 0,27% στις 1.356,74 μονάδες, με τον τζίρο να ενισχύεται στα 23,3 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,22% στις 3.308,24 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτης να υποχωρεί και σήμερα κατά 0,14% στις 1.141,12 μονάδες.

Στις τράπεζες η Alpha βρίσκεται στα 1,60 ευρώ, με την Πειραιώς σταθερή στα 3,45 ευρώ, και τις ΕΤΕ - Eurobank να υποχωρούν κατά 0,43%.

Από την άλλη, ανοδικά συνεχίζουν Μυτιληναίος, Aegean και Autohellas. Κέρδη για ΕΛΠΕ και Jumbo, όπως και για την Τιτάν.

Κατά 1,48% ενισχύεται η Τέρνα Ενεργειακή, ενώ υποαποδίδουν εκ νέου Lamda, Σαράντης και Optima. Νέα ιστορικά υψηλά για Intracom στο 2,27% και τα 3,60 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: ΑΠΕ, λιανική και δίκτυα το τρίπτυχο γιγάντωσης – Επιταχυντής οι νέες αγορές και δραστηριότητες

gazzetta
gazzetta reader insider insider