Ράλι 3% για το αμερικανικό αργό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ράλι 3% για το αμερικανικό αργό
Σε υψηλό σχεδόν 2 μηνών η τιμή.

Στην υψηλότερη τιμή από τα τέλη Νοεμβρίου έκλεισε σήμερα το πετρέλαιο, με «φόντο» την ανακοίνωση της αμερικάνικης Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας για μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση των αποθεμάτων του αργού στις ΗΠΑ.

Το αμερικανικό αργό (WTI) για παράδοση Μαρτίου αυξήθηκε κατά 2,27 δολάρια ή 3%, για να διαμορφωθεί στα 77,36 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το αργό τύπου Brent για παράδοση Μαρτίου σημείωσε άνοδο 2,39 δολαρίων, ή 3%, στα 82,43 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

Οι τιμές τόσο για το πετρέλαιο Brent όσο και για το αμερικανικό αργό έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδά τους από τα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Η τιμή του συμβολαίου της βενζίνης, παραόδσεως Φεβρουαρίου, πρόσθεσε 2,5% στα 2,26 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης Φεβρουαρίου αυξήθηκε 4,2% στα 2,80 δολάρια το γαλόνι.

Το φυσικό αέριο για παράδοση Φεβρουαρίου έκλεισε στα 2,57 δολάρια ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 2,7%.

Τι επηρέασε την αγορά

«Η ροή των ειδήσεων αυτή την εβδομάδα παγκοσμίως πρόσφερε στήριξη στις τιμές πετρελαίου», σχολίασε στο MarketWatch ο αναλυτής Tyler Richey, προσθέτοντας ότι «βλέπουμε για πρώτη φορά εδώ και μήνες σημαντική ανοδική τάση στα futures».

Τα σημερινά κέρδη ήρθαν να «χτίσουν» πάνω στην άνοδο της Τετάρτης. Χθες η αμερικάνικη Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) ανακοίνωσε πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού και πολύ περισσότερο του αναμενόμενου. Η ΕΙΑ ανακοίνωσε, επίσης, υποχώρηση της παραγωγής αργού στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα σε χαμηλό έξι μηνών, εξαιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στις βορειότερες πολιτείες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους στις ρωσικές υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να διαταραχθούν οι εξαγωγές και να μειωθεί η διαθέσιμη προσφορά πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Την ίδια στιγμή στη Μέση Ανατολή, οι επιθέσεις ανταρτών Χούθι συνεχίζονται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα προκαλώντας έτσι αναταραχή στις παγκόσμιες ναυτιλιακές διαδρομές. Τέλος τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ισχυρό ετήσιο ρυθμό 3% το τέταρτο τρίμηνο. Αυτό ήταν καλύτερο από τον ρυθμό ανάπτυξης 2,0% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Για το πετρέλαιο, η έκθεση αυτή δείχνει ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ είναι πολύ θετική παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων , γεγονός που στηρίζει τη ζήτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχολιάζουν αναλυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας - Τι αναφέρεται στο ανακοινωθέν

Ομόλογα Ευρωζώνης: Γίνεται η Ελλάδα Γαλλία και η Γαλλία Ελλάδα;

Μικρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ΕΚΤ - Άλμα 11,23% για τη Νokia

gazzetta
gazzetta reader insider insider