«Έσπασε» και τις 1.380 μονάδες το Χρηματιστήριο - Νέα υψηλά για τράπεζες, Τιτάν και ΔΕΗ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Έσπασε» και τις 1.380 μονάδες το Χρηματιστήριο - Νέα υψηλά για τράπεζες, Τιτάν και ΔΕΗ
Ενεργοποίηση κρίσιμων σχηματισμών στο Χρηματιστήριο με πλήρης αλλαγή της μεγάλης εικόνας. Νέα υψηλά για τις τράπεζες.

Μπορεί το άνοιγμα στη Wall Street να μην ήταν το ιδανικό για το ΧΑ καθώς τα στοιχεία της απασχόλησης φαίνεται να βάζουν «ταφόπλακα» σε μια μείωση των επιτοκίων το Μάρτιο, ωστόσο η αγορά διατήρησε την ορμή της κλείνοντας πάνω από τις 1.380 μονάδες, με υψηλό τζίρο.

Η διάσπαση των 1.379,45 μονάδων φαίνεται να οδηγεί αργά και σταθερά προς τις 1.400 μονάδες σε πρώτο βαθμό. Το παραπάνω επίπεδο δεν είναι τυχαίο καθώς αποτελεί την κορυφή που δημιούργησε τον χαμηλότερο πυθμένα των τελευταίων ετών (420,82 μονάδες), άρα μας δίνει την πληροφορία ότι αποτελεί μια πολύ ισχυρή αντίσταση. Με την υπέρβαση αυτού του επιπέδου έχουμε ενεργοποίηση του σχηματισμού και σύμφωνα με τη θεωρία του διπλού πυθμένα, η τιμή θα προσεγγίσει το 200% του Fibonacci, μέσω δύο πιθανών σεναρίων.

Το πρώτο, αφορά την ανοδική διάσπαση των 1.379,45 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει σε υψηλότερα επίπεδα, πραγματοποιώντας ένα απίστευτο «ράλι» μέχρι να προσεγγίσει το 200%. Το δεύτερο πιθανό σενάριο έγκειται, στο να διασπαστεί το επίπεδο των 1.379,45 μονάδων και εν συνέχεια να «συναντήσει» ο Γενικός Δείκτης τον ΚΜΟ 200 στις 1.421 μονάδες, όπου θα λειτουργήσει ως μια ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση, με αποτέλεσμα τη διόρθωση από το 23,6% μέχρι το 38,2% και με την ολοκλήρωση αυτής, να συνεχίσει ανοδικά για το 200%.

Φυσικά οι τράπεζες είναι αυτές που θα σύρουν και φέτος το χορό της ανόδου, με τις μετοχές και των τεσσάρων να γράφουν νέα πολυετή υψηλά, βάζοντας πλώρη για ακόμη υψηλότερες τιμές. Οι προφανείς καταλύτες είναι τα μερίσματα και οι επαναγορές ιδίων που θα ξεκινήσουν και η ισχυρή και βιώσιμη κερδοφορίας τους, με την αναβάθμιση του ισχυρότερου οίκου αξιολόγησης, της Moody's να έρχεται (και για τις τράπεζες πέρα από την οικονομία), ενώ έπεται η ένταξη του ΧΑ σε watch list για αναβάθμιση, οδηγώντας σε ένα πολύ μεγάλο re-rating, όπως έχει τονίσει το insider.gr.

Επιπλέον, η ζήτηση για τα ελληνικά assets από τα μεγάλα ξένα «σπίτια» ενισχύεται συνεχώς, με το IPO του Ελ. Βενιζέλος να αποτελεί ορόσημο για την αγορά. Συγκεκριμένα, στο άνω όριο του εύρους διαμορφώθηκε η τιμή διάθεσης στη δημόσια προσφορά των μετοχών του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος. Οι 90 εκατ. μετοχές διατίθενται στα 8,2 ευρώ η κάθε μία, δηλαδή στο ανώτατο όριο του εύρους, που είχε τεθεί στα 7 με 8,2 ευρώ. Η κατανομή που αποφασίστηκε προβλέπει τη διάθεση 12,2 εκατομμυρίων μετοχών στους Ελληνες επενδυτές και 77,8 εκατομμυρίων στους ξένους θεσμικούς.

Η συνολική ζήτηση, που εκδηλώθηκε από διεθνείς και Έλληνες επενδυτές στην τιμή διάθεσης, ξεπέρασε τα 8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας υπερκάλυψη περίπου 12 φορές για το σύνολο της Συνδυασμένης Προσφοράς (συμπεριλαμβανομένων των cornerstone επενδυτών), με περισσότερες από 20.000 αιτήσεις επενδυτών στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά.

Παράλληλα, όσοι επενδυτές του retail κυρίως πούλησαν στο ταμπλό για να μπουν στο IPO του ΔΑΑ και εν τέλει με βάση την κατανομή, «έμειναν στον άσσο»... θα το μετάνιωσαν, βλέποντας την δύναμη της τάσης και τα επίπεδα στα οποία σκαρφάλωσαν αρκετά blue chips και κυρίως οι τράπεζες. Κάπως έτσι θα αναγκαστούν πλέον να «κυνηγήσουν» ή να αναμείνουν για κάποια διορθωτική κίνηση, κάτι που δε διαφαίνεται στον άμεσο χρονικά ορίζοντα.

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) «όπως πάει ο Ιανουάριος, έτσι συνεχίζει το έτος» πιστεύουν παραδοσιακά στη Wall Street, η οποία βρισκεται ούτως ή άλλως σε υψηλό όλων των εποχών. Μετά από έναν άκρως ικανοποιητικό Ιανουάριο, το ΧΑ θα πρέπει να ανασυνταξει τις δυνάμεις του προκειμένου να απογειωθεί στον «διάδρομο» των διεθνων Κεφαλαιαγορών εν μέσω της παρούσας φάσης αποκλιμάκωσης πληθωρισμού και επιτοκίων, για την οποία μας προϊδέασε η Fed. Το δολλάριο κινείται σε υψηλά δύο μηνών έναντι του ευρώ, καθώς περισσότερα συναλλαγματικά διαθέσιμα τρέπονται στο αμερικανικό νόμισμα για να «κλειδώσουν» το υψηλότερο προσφερόμενο επιτόκιο. Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε εκ νέου την ανθεκτικόθκότητά της, παρά το υψηλό κόστος του χρήματος».

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έφτασε μέχρι και στις 1.392,27 μονάδες, με τις τράπεζες σε θέση οδηγού και κέρδη άνω του 1%, προτού υπάρξει ένα profit taking και ο θόρυβος από τις ΗΠΑ, μετά τα στοιχεία της απασχόλησης. Έτσι, ο ΓΔ έκλεισε με άνοδο 0,61% στις 1.385,01 μονάδες, με τον τζίρο για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση να καρφώνεται πάνω από τα 130 εκατ. ευρώ και τις ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ να πρωταγωνιστούν με τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ οι δύο πρώτες και την τελευταία να φτάνει κοντά στα 18 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή της Alpha Bank υπεραπέδωσε με κέρδη 2,06% στα 1,735 ευρώ, με την Πειραιώς στο 0,53% και τα 3,82 ευρώ και την ΕΤΕ στο 0,65% και τα 7,126 ευρώ. Παρότι βρέθηκε ακόμη και πάνω από τα 1,86 ευρώ, η Eurobank έκλεισε σταθερή στα 1,82 ευρώ.

Παράλληλα, ισχυρή άνοδο κατέγραψε η μετοχή της Aegean στο 1,47%, με τις Cenergy, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, ΜΟΗ και ΕΕΕ να καταγράφουν κέρδη άνω του 1%.

Ισχυρότερη άνοδο για την ΒΙΟ στο 2,56% και τα 6,42 ευρώ, με την Optima να επανέρχεται με κέρδη 2,74% στα 7,50 ευρώ. Συνέχισε χαμηλότερα ο ΜΥΤΙΛ με πτώση 0,63%, ενώ απώλειες κατέγραψαν Autohellas, ElvalHalcor, Lamda και ΕΥΔΑΠ.

Νέα υψηλά για Τιτάν στα 24,30 ευρώ, όπως και για τη ΔΕΗ στο 0,73% και τα 12,49 ευρώ.

Στο πράσινο επίσης Jumbo και ΟΠΑΠ. Στα 4,20 ευρώ έφτασε η Fourlis με την Τεχνική Ολυμπιακή στο 2,76% και την Entesoft στο 1,91%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider