Διήμερο αρνητικό σερί και «υψοφοβία» στο Χρηματιστήριο - Απότομη προσγείωση για το ΔΑΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διήμερο αρνητικό σερί και «υψοφοβία» στο Χρηματιστήριο - Απότομη προσγείωση για το ΔΑΑ
Δεύτερη ημέρα απώλειες στο Χρηματιστήριο. Υπό πίεση και υψηλή μεταβλητότητα ΔΑΑ και τράπεζες.

Μια σύντομη διορθωτική κίνηση κατέγραψε το Χρηματιστήριο, με «ουρά» πωλήσεων από την Παρασκευή τόσο στη μετοχή του ΔΑΑ όσο και σε τράπεζες και κάποιες δεικτοβαρείς μετοχές. Οι πωλήσεις και η κατοχύρωση κερδών που βγήκε έλαβε αρκετά άτσαλα χαρακτηριστικά και έγινε περισσότερο από βιαστικούς, τη στιγμή που δεν υπήρξε διάθεση ενεργοποίησης και μαζέματος της προσφοράς από αγοραστές (παρά μόνο ελαφρώς στις δημοπρασίες στις τράπεζες).

Παρότι Ευρώπη και Αμερική συνεχίζουν υψηλότερα, στο ΧΑ οι επενδυτές αρχίζουν να διακατέχονται από ένα αίσθημα υψοφοβίας, αναμένοντας μια μεγαλύτερη διόρθωση όσοι από αυτούς δεν έχουν μπει σε αυτά τα επίπεδα. Μαζί με την αγοραστική ατονία, υποχώρησε αισθητά και ο τζίρος που δε ξεπέρασε ούτε τα 100 εκατ. ευρώ, με τους traders και τους market makers να προκαλούν και πάλι θόρυβο και φόβο σε επενδυτές που έσπευσαν να πουλήσουν και να κατοχυρώσουν κέρδη. Βέβαια οι ίδιοι επενδυτές που αυτή τη στιγμή παίρνουν κέρδη, τις επόμενες ημέρες θα αναζητούν τις μετοχές αυτές σε υψηλότερα επίπεδα. Παράλληλα, το ΧΑ συνεχίζει να βρίσκει στήριξη στην περιοχή των 1.391 μονάδων βάζοντας στο στόχαστρο αρκετά υψηλότερα επίπεδα και πιο συγκεκριμένα προς την περιοχή των 1.450 - 1.478 μονάδων. Η μετοχή του ΔΑΑ διόρθωσε σημαντικά σήμερα συμπαρασύροντας το ταμπλό προς χαμηλότερα επίπεδα, ενώ ακολούθησε και ο τραπεζικός κλάδος.

Σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance, «ο ΓΔ πλέον προσπαθεί να αφήσει πίσω του το 1.400 επίπεδο ενώ παράλληλα και ο s&p αντίστοιχα το επίπεδο των 5000. Είναι δεδομένο ότι στα επίπεδα στην καλύτερη των περιπτώσεων θα δούμε διακυμάνσεις μιας και τα επίπεδα έχουν μνήμη τόσο από το 2009 όσο και από το 2003. Παρόλα αυτά να σημειωθεί πως η αγορά κάνει προσπάθεια να ανακαταλάβει το οχυρό που έχασε το 2010. Να πούμε πως ουσιαστικά οι περισσότεροι τίτλοι το έχουν ήδη καταφέρει εδώ και μεγάλο διάστημα και πλέον ο τραπεζικός είναι αυτός που θα πάρει το τεχνικό βάρος στις πλάτες του όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές. Την Τετάρτη έχουμε την τριμηνιαία αναδιάρθρωση του MSCI ενώ παράλληλα το Ελ. Βενιζέλος μπαίνει και στον ftse Russel».

Το πιο σημαντικό νέο τεχνικό δεδομένο είναι το νέο ημερήσιο stop στον τραπεζικό κλάδο που πλέον είναι στις 1209 μονάδες σε κλείσιμο ημέρας. Ο ΓΔ δείχνει ότι τουλάχιστον προβληματίζεται στην ζώνη του 1410+ και μένει να δούμε αν δοκιμαστεί κατοχύρωση άμεσα ή μπούμε σε μία πλάγια κίνηση ή διόρθωση. Είμαστε σε φάση που το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό είναι με αγοραστικό σήμα. Παράλληλα το εβδομαδιαίο του ΓΔ βρίσκεται σε επιθετική τάση. Είναι λογικό οι περισσότεροι να περιμένουν διόρθωση παρόλα αυτά οι μαζικές κινήσεις σε ένα χαρτοφυλάκιο είναι ότι χειρότερο για μείωση αποδόσεων.

Παράλληλα, στους ρυθμούς της Πειραιώς και του τραπεζικού κλάδου αναμένεται να κινηθεί αυτή η εβδομάδα, και μένει να φανεί αν θα υπάρξει αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στη βάση και των αποτελεσμάτων που αναμένονται. Την Τετάρτη ο Χρ. Μεγάλου και η ομάδα του θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα της τράπεζας για το Q4, βάζοντας στο κάδρο τη διανομή μερίσματος και κυρίως το placement για την αποεπένδυση του ΤΧΣ. Οι κινήσεις της διοίκησης Μεγάλου θα δώσουν περισσότερη δύναμη σε όλο τον κλάδο, εν αναμονή και των όσων θα ανακοινώσουν οι υπόλοιπες τρεις, με έμφαση στα business plan.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,50% στις 1.394,06 μονάδες, με τον τζίρο να χαμηλώνει σημαντικά μη υπερβαίνοντας ούτε τα 90 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,38% στις 3.395,27 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,58% στις 1.217,91 μονάδες.

Στις τράπεζες, σημαντικά χαμηλότερα κινήθηκε η μετοχή της Πειραιώς καταγράφοντας απώλειες 1,04% στα 3,794 ευρώ, με την Alpha Bank στο -1,02% και τα 1,7025 ευρώ και τις ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ να κρατάνε με ηπιότερες απώλειες 0,28% και 0,34% αντίστοιχα. Φυσικά οι αστειότητες των market makers συνεχίζονται και στα παράγωγα, με τα συμβόλαια των τραπεζών να κλείνουν αρκετά χαμηλότερα από τη spot, σε long αγορά!

Ωστόσ βαρίδι για την αγορά αποδείχθηκε η μετοχή του ΔΑΑ, που μετά το ισχυρό ράλι των προηγούμενων ημερών προσγειώθηκε σήμερα κατά 3,38% στα 8,86 ευρώ. Ισχυρές απώλειες στο βωμό του profit taking για τη μετοχή της Viohalco στο -1,75% και τα 6,19 ευρώ, όπως και για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο -1,64%, την ΤΕΝΕΡΓ στο -1,68%, τη ΔΕΗ στο -0,84% και την ΕΛΚΧΑ στο -2,03%.

Στο κόκκινο επίσης η μετοχή της ΜΥΤΙΛ, τη ΜΟΗ του ΟΤΕ και της Ελλάκτωρ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

J.P. Morgan: Οι παράγοντες που κρατούν ζεστό το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider