Ευρωαγορές: Μικρές απώλειες για τον Stoxx 600 - «Βουτιά» 8% για την HSBC

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Μικρές απώλειες για τον Stoxx 600 - «Βουτιά» 8% για την HSBC
Με νευρικότητα και μεικτά πρόσημα έκλεισαν για δεύτερη συνεχή μέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Προσπάθεια να βρουν θετικό momentum έκαναν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη με τους επενδυτές να αναλύουν εταιρικά αποτέσματα που συνεχίζουν να ανακοινώνονται, όπως και στοιχείων για την οικονομία της ηπείρου. Το πιο πρόσφατο και ιδιαίτερα σημαντικό, αφορούσε την μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, με την Γερμανία να «κόβει» την ανάπτυξη του 2024, η οποία θα είναι της τάξης μόλις του 0,2%, μια ισχυρή μείωση από τις προηγούμενες προβλέψεις που έκαναν λόγο για 1,3%, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για δραστική μείωση των προβλέψεων της κυβέρνησης.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,17% στις 491 μονάδες, με τις μετοχές στον τομέα της υγείας να χάνουν 1,1%, ενώ αυτός του κλάδου του αυτοκινήτου ενισχύθηκε κατά 1,5%. Ο Eurostoxx 50 ενισχύθηκε κατά 0,27% στις 4.773 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη o DAX ενισχύθηκε 0,29% στις 17.118 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε απώλειες 0,73% στις 7.662 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε άνοδο 0,22% στις 7.812 μονάδες. Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κέρδισε 0,69% στις 10.107 μονάδες και ο FTSE MIB στο Μιλάνο ισχυροποιήθηκε 1,00% στις 32.018 μονάδες.

Στο ταμπλό η μετοχή της HSBC υποχώρησε 8,39% αφού τα κερδη προ φόρων που ανακοίνωσε ήταν χειρότερα από τις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης 2023, καθώς επλήγησαν από μια επιβάρυνση που σχετίζεται με το μερίδιο της βρετανικής τράπεζας σε μια κινεζική. Συγκεκριμένα τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν κατά περίπου 78%, στα 30,3 δισ. δολάρια το 2023 σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν. Ωστόσο, οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από την LSEG τα ήθελαν να φτάνουν στα 34,06 δισ. δολάρια.

Η μετοχή της Glencore υποχώρησε 1,45% μετά την ανακοίνωση πως κατέγραψε 17,1 δισ. δολαρίων, περίπου το ήμισυ του ρεκόρ που είχε σημειώσει πριν από ένα χρόνο, αν και εξακολουθεί να είναι μία από τις καλύτερες επιδόσεις της. Η εταιρεία commodities trading είδε τα κέρδη να εκτινάσσονται το 2022 καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε τις τιμές της ενέργειας σε ρεκόρ και εξάρθρωσε τις παγκόσμιες εμπορικές ροές, αλλά πολλές από αυτές τις πιέσεις έχουν πλέον αμβλυνθεί.

Μάκρο

Στα στοιχεία της ημέρας, ισχυρό δημοσιονομικό πλεόνασμα στα επίπεδα ρεκόρ των 16,7 δισ. λιρών κατέγραψε τον Ιανουάριο η Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής σημείωσε ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας συνήθως παρουσιάζουν πλεόνασμα τον Ιανουάριο, σε αντίθεση με άλλους μήνες, καθώς εισπράττονται ετήσιες πληρωμές φόρου εισοδήματος. Συνδυαστικά τα φορολογικά έσοδα εισοδήματος και κεφαλαιουχικών κερδών ανήλθαν συνολικά σε 33 δισ. στερλίνες τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το ONS, μειωμένα κατά 1,8 δισ. λίρες από την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Οι συνολικές κρατικές φορολογικές εισπράξεις ανήλθαν σε ρεκόρ 90,8 δισ. λιρών, αυξημένες κατά 2,9 δισ. λίρες σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Άντλησε 7 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της 2ης κοινοπρακτικής συναλλαγής του 2024

Κράτησαν οι 1.420 μονάδες στο ΧΑ - «Επιθετικό» μάζεμα των τραπεζών στις δημοπρασίες

Goldman Sachs: Πώς θα κινηθούν οι μετοχές κατά τη διάρκεια της πρώτης μείωσης των επιτοκίων - «Ταύρος» για τους επόμενους 3-6 μήνες

gazzetta
gazzetta reader insider insider