Ήπιο profit taking και rotation στο Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήπιο profit taking και rotation στο Χρηματιστήριο
Ελαφρώς χαμηλότερα το ΧΑ με επιλεκτικό ενδιαφέρον. Αντίδραση από Mytlineos. Συνεχίζει ανοδικά Cenergy.

Τελ. ενημέρωση 14:00

Νέα πολυετή υψηλά στο Χρηματιστήριο, με αρκετές μετοχές να λειτουργούν σαν ελατήριο χθες και να εκτινάσσονται με ισχυρούς τζίρους. Πειραιώς, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΕΛΧΑ και Intralot ξεχώρισαν με ισχυρά κέρδη. Σήμερα πραγματοποιείται μια στάση για ανάσες και κυρίως rotation με τις μετοχές των τραπεζών να υποχωρούν ελαφρώς, όπως και τα ΕΛΠΕ και ΟΤΕ, με τη Mytilineos να αφυπνίζεται και τα χαρτιά του ομίλου Στασινόπουλου να συνεχίζουν την ανιούσα.

Το placement στην Πειραιώς λειτουργεί ως «κράχτης» για όλο το ταμπλό, ώστε να προβληθεί ακόμη περισσότερο στα μεγάλα ξένα σαλόνια, με την παραπάνω διαδικασία να μπαίνει στην τελική ευθεία. Όπως αναφέρει το insider.gr προμήνυμα για υψηλή τιμή και μικρό discount στη διάθεση των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς κατά την αποεπένδυση του ΤΧΣ, αποτελεί η χθεσινή επίδοση της μετοχής της Τράπεζας στο χρηματιστήριο. Πραγματοποιώντας με διαφορά τον υψηλότερο τζίρο της ημέρας, στα 23,11 εκατ. ευρώ, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε άλμα 5,22% και έκλεισε στα 4,07 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας να ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ (5,088 δισ.), 1 δισ. υψηλότερα από την κεφαλαιοποίηση της Alpha Bank (4,086 δισ. ευρώ).

Το ράλι της Πειραιώς συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές με τα αποτελέσματα αυτών να ακολουθούν τις επόμενες μέρες, με τα πλάνα των διοικήσεων για την επόμενη διετία να οδηγούν κατά πάσα πιθανότατα σε νέο re-rating, κάτι που θα ενισχυθεί και από την προσθήκη σε watch list για αναβάθμιση του ΧΑ. Πηγές προσκείμενες στην ΕΧΑΕ φαίνεται να επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ του insider.gr («Καταλύτης» για το Χρηματιστήριο η ένταξη σε «watch list» για αναβάθμιση) για την επικείμενη ένταξη σε watch list για αναβάθμιση, με τις κινήσεις σε placements (τράπεζες, ΕΛΠΕ, έπονται και άλλες) και IPOs, να ενισχύουν αυτό το μοτίβο και να αποτελούν ένα ισχυρό «κράχτη» προβολής της αγοράς.

Παράλληλα, στα εταιρικά, υψηλή κερδοφορία λόγω αυξημένης παραγωγής και εξαγωγών σε ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον διύλισης ανακοίνωσε η Helleniq Energy Holdings Α.Ε. για το 2023 με τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA να ανέρχονται σε €1.237 εκατ. και τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη σε €606 εκατ. Λαμβάνοντας υπόψη την πολύ καλή επίδοση αλλά και τις προοπτικές της Εταιρείας, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει στη Γενική Συνέλευση τη διανομή τελικού μερίσματος €0,60 ανά μετοχή. Έτσι, το συνολικό μέρισμα διαμορφώνεται στα €0,90 ανά μετοχή, λαμβάνοντας υπόψη και το προσωρινό μέρισμα €0,30 ανά μετοχή, που έχει ήδη διανεμηθεί. Η διανομή αυτή οδηγεί σε συνολική μερισματική απόδοση άνω του 12% με βάση την τιμή της μετοχής στο τέλος του 2023.

Για την Entersoft υπηρξε μια ακόμη χρονιά έντονης ανάπτυξης με +28% στα έσοδα και 33% στα EBITDA το 2023.

Αναλυτικότερα, η εταιρεία κατέγραψε:

- Έσοδα 37,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 28% σε σχέση με την οικονομική χρήση 2022 (€29,6 εκατ.)
- EBITDA 12,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 33% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρήση (€9,5 εκατ.)
- Κέρδη προ φόρων 8,8 εκατ. ευρώ, +31% σε σύγκριση με την οικονομική χρήση 2022 (€6,7 εκατ.)
- Ταμειακά διαθέσιμα 11,2 εκατ. ευρώ έναντι 14,8 εκατ. ευρώ στο τέλος της περυσινής χρήσης 2022

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια πτώση 0,16%, μετά τη χθεσινή αντίδραση, παραμένοντας σταθερά πάνω από τις 1.420 μονάδες και στοχεύοντας στις 1.444 μονάδες σε πρώτο βαθμό και τις 1.465 μονάδες σε δεύτερο. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 0,23% στις 3.455,32 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός βρίσκεται στο -0,61% και στις 1.240 μονάδες.

Στην Πειραιώς καταγράφεται έντονη μεταβλητότητα με τη μετοχή να υποχωρεί σήμερα κατά 1,33% στα 4,016 ευρώ, την Alpha στο -0,72% και την ΕΤΕ στο -0,64%. Κέρδη 0,13% για τη Eurobank.

Έντονα νοδικά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Μυτιληναίος, η Viohalco αλλά και η Aegean. Νέο ράλι για την Cenergy στο 2,78% με την ΕΥΑΠ στο 2,36%.

Έντονη πτώση και κατοχύρωση κερδών για την ΕΕΕ στο -1,72% και τα 28,58 ευρώ, με τα ΕΛΠΕ στο -1,55% και τον ΟΤΕ στο -1%. Κέρδη και νέα υψηλά για τον ΟΠΑΠ, με τη ΜΠΕΛΑ στο 0,44%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider