Τελευταία ενημέρωση 17:00
Τέσσερα διαφορετικά πακέτα συνολικού ύψους 26,7 εκατ. ευρώ πέρασαν στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο εύρος των 7,218 - 7,254 ευρώ, με τον τίτλο να βρίσκεται εντός ενός σχηματισμού τριγώνου, «φλερτάροντας» με νέα πολυετή υψηλά (7,31 ευρώ).
Τα δύο μεγαλύτερα σε όγκους, αφορούσαν 2,71 εκατ. μετοχές περίπου και πραγματοποιήθηκαν στα 7,246 ευρώ, ενώ ακολούθησε ένα ακόμη ύψους 6,59 εκατ. ευρώ στα 7,254 ευρώ λίγο πριν τις δημοπρασίες (σχεδόν 909 χιλ. μετοχές). Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, τα πακέτα δεν αφορούσαν σε αλλαγή θεματοφύλακα, αλλά στο κλείσιμο - ρευστοποίηση θέση για πελάτη της UBS που λειτούργησε με proprietary trading για το book της. Ανάλογες ενέργειες πραγματοποιούνται ευρύτερα στην αγορά και από άλλες μεγάλες διεθνείς επενδυτικές τράπεζες (Citi, Goldman Sachs, HSBC, J.P. Morgan και άλλες).
Αυτό τι σημαίνει; Πως λαμβάνουν θέσεις στην εγχώρια αγορά για πιθανούς πελάτες τους και αναλόγως των συναλλαγών που επιθυμούν να κάνουν αυτοί. Αν λοιπόν θέλει ένα fund να πουλήσει και να κλείσει μια θέση η εκάστοτε επενδυτική τράπεζα βγαίνει στη αγορά, του βρίσκει πακέτα και βάζει και τους αλγόριθμους και πουλάνε. Με αυτόν τον τρόπο, η μετοχή πιέζεται κλείνει μέρος της θέσης και εν συνέχεια «σκουπίζει» την υπόλοιπη θέση του fund, αγοράζοντάς την στο book της. Κλείνει πλήρως λοιπόν τη θέση του το fund, η μετοχή «παίρνει ανάσες» και το trading desk της επενδυτικής τράπεζας πουλάει υψηλότερα, καρπώνοντας έτσι σημαντικά κέρδη (trading gains).
Η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζεται για τις 12 Μαρτίου, ημέρα που ανακοινώνει τα αποτελέσματά της για φέτος, δίνοντας και τις κατευθυντήριες γραμμές για την επόμενη τριετία. Η διοίκηση της Εθνικής ισχυρίστηκε πρόσφατα πως δεν υφίστανται και δε βλέπει σχεδόν καμία ευκαιρία στο κομμάτι των συγχωνεύσεων και εξαγορών που να έχει και μια οικονομική λογική και αξία για την ίδια. Ως εκ τούτου, η τράπεζα θα εστιάσει σε αγορές χαρτοφυλακίου καθώς και σε συνεργασίες για την κεφαλαιακή ανάπτυξη. Ένας βασικός τομέας στον οποίο δίνει έμφαση είναι η επανένταξη των δανείων αναδιαρθρώνονται από τους servicers και αποδεικνύονται ενήμερα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (RPLs) που βρίσκονται επί του παρόντος στα χέρια των servicers ή στα private equity funds που πωλήθηκαν κατά τη διάρκεια της εξυγίανσης, καθώς και η χρηματοδότηση για ανακτηθέντα assets και η απόκτηση NPEs, με το δυνητικό μέγεθος της αγοράς να εκτιμάται στα 20 - 40 δισ. ευρώ.
«Τα buybacks είναι ξεκάθαρα στο επίκεντρο, και ακούσαμε από μια την Εθνική ότι ο SSM μπορεί να προτιμά τα «one time» - εφάπαξ buybacks για βελτιστοποίηση του πλεονάζοντος κεφαλαίου, έναντι μιας υψηλότερης κανονικής διανομής μερίσματος, βραχυπρόθεσμα. Σημειώνουμε ότι ήδη υποθέτουμε μια επαναγορά ιδίων της τάξεως του 8% από την Εθνική για το 2024 σε σχέση με το υπόλοιπο 18% του ποσοστού του ΤΧΣ στην τράπεζα, ενώ η διοίκηση της τράπεζας αναφέρθηκε στο σχεδιασμό του buyback ο οποίος δεν αφορούσε αποκλειστικά στο ποσοστό του ΤΧΣ», είχε επισημάνει η J.P. Morgan.
Ανδρ. Βελ.