Οι Πίτερ Tιλ, Τζεφ Μπέζος και Μαρκ Ζoύκερμπεργκ πρωταγωνιστούν στο πρόσφατο χρηματιστηριακό ράλι με αιχμή του δόρατος τον τεχνολογικό κλάδο και την τεχνητή νοημοσύνη. Τώρα, έχουν αρχίσουν να περιορίσουν σημαντικά τις θέσεις τους σε μία ένδειξη -σύμφωνα με τους αναλυτές- ότι η άνοδος του τομέα μπορεί να έχει κορυφωθεί.
Και τα τρία αυτά ηχηρά ονόματα είναι μερικά μόνο, από αυτά που έχουν πρόσβαση σε εσωτερική πληροφόρηση στις εταιρείες (insiders), και έχουν αλλάξει στρατηγική. Σύμφωνα με στοιχεία της Verity LLC, η οποία παρακολουθεί τις γνωστοποιήσεις συναλλαγών εμπιστευτικών πληροφοριών, τα οποία παραθέτουν οι Financial Times, καθώς οι αγορές έφτασαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, η αναλογία των εταιρικών πωλήσεων από εμπιστευτικές πληροφορίες προς τις αγορές βρίσκεται σε υψηλό από το πρώτο τρίμηνο του 2021.
«Αν νομίζουν ότι είμαστε στην κορυφή και έτσι βγαίνουν, αυτό είναι ένα μάλλον έντονο μήνυμα για όλους τους άλλους», δήλωσε ο Τσαρλς Έλσον, πρόεδρος εταιρικής διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ. Πολλές από τις μεγαλύτερες πωλήσεις αυτό το τρίμηνο προήλθαν από στελέχη στο χώρο της τεχνολογίας.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο μυαλό του Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο Τιλ, συνιδρυτής του ομίλου ανάλυσης δεδομένων Palantir, πούλησε τίτλους αξίας 175 εκατ. δολαρίων αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τις εταιρικές ανακοινώσεις, η μεγαλύτερη πώλησή του από τον Φεβρουάριο του 2021, οπότε διέθεσε τίτλους αξίας 504,8 εκατ. δολαρίων. Ο ιδρυτής της Amazon, Μπέζος, πούλησε 50 εκατομμύρια μετοχές αξίας 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Φεβρουάριο. Ο Άντι Τζέσι, CEO της Amazon, πούλησε τίτλους αξίας 21,1 εκατ. δολαρίων φέτος, σε σύγκριση με 23,6 εκατομμύρια δολάρια που διέθεσε αθροιστικά το 2023 και το 2022.
Ο Ζoύκερμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος της Meta, έχει πουλήσει τίτλους αξίας εκατομμυρίων δολαρίων εδώ και χρόνια. Αλλά έχει αυξήσει τις πωλήσεις φέτος καθώς η μετοχή της έφτασε σε υψηλά όλων των εποχών. Στις αρχές Φεβρουαρίου, πούλησε 291.000 μετοχές για 135 εκατομμύρια δολάρια, την πρώτη του πώληση αυτού του μεγέθους από τον Νοέμβριο του 2021. Εξακολουθεί να έχει το 13,5% της εταιρείας, γεγονός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο μέτοχό της.
«Θεωρούμε τις [πωλήσεις εταιρικών μεριδίων από insiders] ως ένα αρνητικό στοιχείο που πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές», δήλωσε ο Μπεν Σίλβερμαν, αντιπρόεδρος έρευνας της Verity. Πρόσθεσε ότι στον τομέα της τεχνολογίας συγκεκριμένα, «βλέπουμε επίσης μια σειρά από μεγάλα ονόματα [εταιρειών] σε αυτόν τον χώρο με πωλήσεις εμπιστευτικών πληροφοριών που δεν είναι τυπικές». «Σαφώς υπάρχει όρεξη για δημιουργία ρευστότητας αυτή τη στιγμή. Κάποια από αυτά είναι περιορισμένης ζήτησης μετά από τις διαρροές το 2022 και το 2023, όμως πάντως υπάρχει σίγουρα μια ώθηση είναι οι επιδόσεις της [χρηματιστηριακής] αγοράς» κατέληξε.