Περισσότερο trading και με λιγοστές μετοχές του 25άρη, κινήθηκε ελαφρώς υψηλότερα το Χρηματιστήριο, ενώ πολλές μετοχές παρέμειναν σε ένα κλίμα υποτονικότητας ή ακόμη και πιέσεων.
Μπορεί ο DAX να γράφει ένα ανοδικό σερί οκτώ συνεδριάσεων φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ με φόντο και την «ασθενική» για πολλούς οικονομία της Γερμανίας, μπορεί ο S&P 500 επίσης να επιστρέφει δυναμικά, αλλά το ΧΑ συνεχίζει «κυνηγά την ουρά του», καθώς η ευρύτερη δυναμική της αγοράς έχει εξασθενήσει με τις στρατηγικές του stock picking να κυριαρχούν από την άλλη και αυτό φαίνεται και σε κλαδικό επίπεδο, καθώς κάποιες μετοχές του κλάδου ενέργειας βρίσκονται με το πόδι στο γκάζι εν αναμονή μεγάλων συμφωνιών (βλ. Τέρνα Ενεργειακή), ενώ άλλες, όπως η ΔΕΗ και η Mytilineos προσπαθούν να ορθοποδήσουν και να βρουν το βηματισμό τους για να κινηθούν σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων.
Για τη ΔΕΗ χτύπησε σήμερα η Euroxx που ξεκίνησε την κάλυψη της μετοχής δίνοντας τιμή στόχο στα 19,70 ευρώ με σύσταση buy. Από την άλλη, η μετοχή της ΜΥΤΙΛ συνεχίζει να προβληματίζει, συμπληρώνοντας και αυτή όπως και η Alpha ένα καρέ αρνητικών συνεδριάσεων, κλείνοντας παράλληλα για δεύτερο διαδοχικό μήνα στο κόκκινο, διορθώνοντας κατά 9,6% περίπου από τα υψηλά στα τέλη Ιανουαρίου.
Από την άλλη, η εταιρεία συνεχίζει να καλπάζει επενδυτικά καθώς όπως αναφέρει το insider.gr στις ράγες μπαίνει η έναρξη υλοποίησης της mega «πράσινης» επένδυσης της Mytilineos στον Καναδά, ύψους 1,16 δισ. ευρώ, για την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου 5 φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος 1,4 GW στην Αλμπέρτα του Καναδά. Η «πρεμιέρα» θα γίνει με ένα πάρκο ισχύος 278 MW από το συγκεκριμένο portfolio, οι εργασίες κατασκευής του οποίου θα αρχίσουν μέσα στο δεύτερο μισό του 2024.
Ενόψει της έναρξης κατασκευής, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, βρέθηκε στην Αλμπέρτα πριν από λίγα 24ωρα, τελευταίο σταθμό της επίσκεψής του στον Καναδά. Μαζί με άλλα στελέχη της εταιρείας, ο επικεφαλής της Mytilineos είχε συναντήσεις με την ηγεσία της τοπικής κυβέρνησης. Να σημειωθεί επίσης πως η εισηγμένη ενεργοποίησε νέο buyback με υψηλό τα 50 ευρώ!
Σε ανάλογο μουντ βρίσκεται και ο τραπεζικός κλάδος με την Alpha Bank να συμπληρώνει ένα τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις με αρνητικό πρόσημο, τη στιγμή που νέο profit taking βγήκε προς τις δημοπρασίες βγήκε σε ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, με την Πειραιώς να βγάζει αντίδραση.
Να σημειωθεί πως σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τις τρεις εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (έπεται και η Eurobank) προχώρησε η Citi, μετά το πέρας των αποτελεσμάτων για το 2023 και των business plan που ανακοίνωσαν οι διοικήσεις.
Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος διατηρεί τη σύσταση «buy» και αυξάνει την τιμή στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 8,80 ευρώ από 7 ευρώ, για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στα 5 ευρώ από 4,15 και για τη μετοχή της Alpha Bank στα 2,35 ευρώ, από 2 ευρώ προηγουμένως.
Παράλληλα, στο bullish σενάριο, η τιμή στόχος για την Εθνική διαμορφώνεται στα 10,40 ευρώ, για την Πειραιώς στα 6,05 ευρώ και για την Alpha Bank στα 2,75 ευρώ, ενώ στο bearish σενάριο, οι τιμές στόχοι διαμορφώνονται στα 6,45 - 3,50 - 1,55 ευρώ, αντίστοιχα για τις τρεις μετοχές.
Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), «στο κλείσιμο του χρηματιστηριακού τριμήνου και με τους Γενικό Δείκτη και Τραπεζικό κλαδικό σε πολυετή υψηλά, υπενθυμίζουμε τη ρήση «the trend is your friend», με τον ευσεβή πόθο των επενδυτών του Χ.Α. να παραμένει στις 1.500 μονάδες.
Δυνατά "χαρτιά", που υποστηρίζουν τις αγοραίες αποτιμήσεις του ελληνικού Χρηματιστηρίου, μεταξύ άλλων, είναι:
1) Σε επίπεδο top-down, η προεξόφληση για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας,
2) Οι επιμέρους ανακοινώσεις κερδοφορίας για τη χρήση του 2023, που παραπέμπουν σε μια ιστορικά επιτυχημένη χρονιά, ενώ η εν δυνάμει βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων θα βελτιώσει περαιτέρω το προφίλ κινδύνου των ελληνικών μετοχών,
3) Η -από την οπτική του επιτοκιακού ρίσκου- ευνοϊκή συγκυρία για την έκδοση και την αποπληρωμή κρατικού και εταιρικού ομολογιακού χρέους,
4) Η έντονη αποφασιστικότητα επιλεγμένων ελληνικών εισηγμένων για την ολοκλήρωση εταιρικών πράξεων εν μέσω του τρέχοντος ευνοϊκού timing,
5) Η διαφαινόμενη επιστροφή του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα.
Με δεδομένη την αλληλοσύνδεση των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών, οι συναλλασσόμενοι του Χ.Α. απεύχονται την επαλήθευση των bearish σημάτων που δίνονται από κάποιους «παραφουσκωμένους» συντελεστές αποτίμησης των αμερικάνικων δεικτών S&P 500 και Nasdaq».
Τα χαρτοφυλάκια κινήθηκαν και πάλι με μια διάθεση απορρόφησης της προσφοράς από χαμηλότερα επίπεδα, παρά με μια τάση πιο «επιθετικών» αγορών -πλην εξαιρέσεων όπως σε ΟΠΑΠ, ΤΕΡΝΑ Optima- τη στιγμή που και η συναλλακτική δραστηριότητα χαμήλωσε ενόψει της περιορισμένης παρουσίας των ξένων διαχειριστών στις τελευταίες συνεδριάσεις, λόγω του Πάσχα των Καθολικών. Αυτό συνέπεσε και με το κλείσιμο του πρώτου τριμήνου, όπου επέφερε και ένα ήπιο profit taking που μεγενθύθηκε σε επιμέρους τίτλους όταν μιλάμε για μια ρηχή αγορά, όπως η εγχώρια.
Σε τεχνικό σκέλος ο ΓΔ επιζητά ένα ημεήσιο αποφασιστικό κλείσιμο με υψηλό τζίρο πάνω από τις 1.432 μονάδες για να κινηθεί προς τις 1.450 και 1.500 μονάδες. Πιθανώς αυτό να υπάρξει με εξελίξεις που τρέχουν στο παρασκήνιο και θα ανακοινωθούν στο πρώτο μισό του επόμενου μήνα.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε μερικώς κατά 0,34% στις 1.422,35 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 112 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 04% στις 3.420,41 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υποχώρησε και σήμερα κατά 0,41% στις 1.194,91 μονάδες.
Στις τράπεζες, νέες πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της ΕΤΕ και της Alpha Bank που υποχώρησε κατά 1,14% και 1,09% αντίστοιχα, ενώ περιορισμένες απώλειες 0,34% κατέγραψε η ΕΥΡΩΒ στα 1,782 ευρώ. Κέρδη 1,15% για Πειραιώς στα 3,876 ευρώ.
Στα βαριά χαρτιά της αγοράς, νέες απώλειες για τη ΜΥΤΙΛ που υποχώρησε κατά 0,22% στα 35,76 ευρώ, με τζίρο που ξεπέρασε τα 6,5 εκατ. ευρώ. Από την άλλη κέρδη 1,48% για τη ΔΕΗ στα 11,63 ευρώ, με τη ΜΟΗ στο 1,4% αλλά τα ΕΛΠΕ να διολισθαίνουν κατά 2,11% στα 8,34 ευρώ. Είναι φανερό πως κάτι συμβαίνει στην αγορά και υπάρχουν αυτές οι ακραίες μεταβολές χωρίς καμία συσχέτιση.
Παράλληλα, νέα υψηλά χτύπησε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με κέρδη 0,48% στα 16,88 ευρώ, με την Τέρνα Ενεργειακή στο 1,58% και τα 18,02 ευρώ, με υψηλό τζίρο.
Ράλι και νέα υψηλά επίσης για την Optima που ενισχύθηκε κατά 4,3% στα 8,24 ευρώ, τη στιγμή που οι τέσσερις συστημικές ψάχνονται.
Ισχυρή άνοδος 2,58% με τζίρο άνω των 6 εκατ. ευρώ για τον ΟΠΑΠ που έφτασε τα 16,68 ευρώ, ενώ υψηλότερα κινήθηκε και η Jumbo (1,68%) στα 26,70 ευρώ, όπως και ο ΟΤΕ που σημείωσε άνοδο 1,03%. Ήπια ανοδικά, Aegean, ΟΤΟΕΛ και Cenergy, όπως και η Lamda. Η μόνη εξαίρεση που συνεχίζει σε διορθωτικό μοτίβο είναι η Μυτιληναίος και το ΔΑΑ.
Παράλληλα, ήπιες απώλειες κατέγραψε σήμερα και η Ελλάκτωρ λόγω κατοχύρωσης κερδών αλλά και η ΕΛΧΑ.
Σε επίπεδο μήνα, ο ΓΔ υποχώρησε κατά 0,17%, μετα από το ισχυρό τετράμηνο, με τον τραπεζικό να έχει καταλυτικό ρόλο σε αυτό, καθώς διόρθωσε κατά 4,23% ενώ ο FTSE 25 κατά -1,25%.