Πετρέλαιο: Ξεπέρασε τα 90 δολάρια για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Ξεπέρασε τα 90 δολάρια για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο
Οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι πιθανοί κίνδυνοι στον εφοδιασμό δίνουν ώθηση στις τιμές.

Ξεπέρασε τα 90 δολάρια το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου Brent για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, επεκτείνοντας ακόμα περισσότερο τα κέρδη, με τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις περικοπές της παραγωγής να δίνουν ώθηση στις τιμές, ενώ πάντα στο πλάνο βρίσκεται και η συζήτηση για τις μειώσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για τον Ιούνιο διαμορφώθηκαν στα 1,30 δολ. ή 1,5% στα 90,65 δολ. το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) για τον Μάιο διαμορφώθηκαν στα 1,16 δολ. ή 1,4% κλείνοντας στα 86,59 δολ. το βαρέλι.

Και τα δύο συμβόλαια έκλεισαν την Πέμπτη στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Οκτώβριο, έχοντας λάβει ώθηση τις τελευταίες ημέρες από την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων και τους πιθανούς κινδύνους στον εφοδιασμό.

Το πετρέλαιο αυξήθηκε την Πέμπτη μετά από δημοσιεύματα ειδήσεων ότι οι ισραηλινές πρεσβείες σε όλες τις ΗΠΑ έχουν τεθεί σε κατάσταση υψηλού συναγερμού λόγω των αυξανόμενων απειλών για ιρανική επίθεση.

Το Ιράν έχει ορκιστεί εκδίκηση εναντίον του Ισραήλ για την επίθεση τη Δευτέρα που σκότωσε υψηλόβαθμο ιρανικό στρατιωτικό προσωπικό. Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στον ΟΠΕΚ.

Η Ουάσιγκτον εξέδωσε την πιο έντονη δημόσια επίπληξή της προς το Ισραήλ την Πέμπτη από την έναρξη του πολέμου του με τη Χαμάς, προειδοποιώντας ότι η πολιτική των ΗΠΑ στη Γάζα θα καθοριστεί από το εάν το Ισραήλ θα λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει την ασφάλεια των Παλαιστινίων πολιτών και των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο μαύρος χρυσός άντλησε κέρδη και από τις ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια που μείωσαν την προσφορά καυσίμων, όπως και την είδηση πως η ενεργειακή εταιρεία του Μεξικού Pemex πρόκειται να ακυρώσει έως και 436.000 βαρέλια ημερησίως εξαγωγές αργού αυτό το μήνα καθώς προετοιμάζεται να επεξεργαστεί εγχώριο πετρέλαιο στο νέο διυλιστήριο της.

«Όλοι αυτοί οι γεωπολιτικοί παράγοντες συνέβησαν ταυτόχρονα, οδηγώντας το bullish συναίσθημα και τελικά οδήγησε σε κερδοφορία», δήλωσε ο Frank Monkham της Altimo LLC.

Σε διαδικτυακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, ο ΟΠΕΚ+ διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική όσον αφορά την προσφορά αργού πετρελαίου για το πρώτο εξάμηνο του έτους, διατηρώντας στα ίδια επίπεδα τη μείωση της παραγωγής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσός: Μικρή υποχώρηση από τα επίπεδα ρεκόρ

Ανοδικό momentum στις ευρωαγορές - Άλμα 15% για την Delivery Hero

gazzetta
gazzetta reader insider insider