Wall Street: Βουτιά 530 μονάδων για τον Dow - Η χειρότερη ημέρα από τον Μάρτιο του 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Βουτιά 530 μονάδων για τον Dow - Η χειρότερη ημέρα από τον Μάρτιο του 2023
Τα ρεκόρ του πετρελαίου και τα νέα μηνύματα της Fed οδήγησαν σε sell off.

Κυριάρχησε το «κόκκινο» στα ταμπλό της Wall Street την Πέμπτη με τους επενδυτές να επιδεικνύουν νευρικότητα καθώς αναλύουν τα μάκρο στοιχεία που δείχνουν μία ανθεκτική αγορά εργασίας, τις τιμές του πετρελαίου που σκαρφαλώνουν σε νέα υψηλά, αλλά και τις... θολές προθέσεις της Fed που προκαλούν ανησυχία για το πότε θα εφαρμοστεί το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων. Όλα αυτά συνέβαλαν στην διαμόρφωση ενός κακού κλίματος, με τη μέρα να κλείνει με έντονο sell off.

Ο Dow Jones παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος για τέταρτη συνεδρίαση κλείνοντας στις 38.596 μονάδες και στο -1,35%, στη χειρότερη ημέρα του από τον Μάρτιο του 2023. Ο S&P 500 υποχώρησε 1,16% κλείνοντας στις 5,151 μονάδες. Ο Nasdaq Composite ηγήθηκε των απωλειών χάνοντας 1,40% στις 16.049 μονάδες.

Σε επίπεδα εβδομάδας, ο Dow χάνει περίπου 2,9%, ο S&P 500 1,9% και ο Nasdaq 1,7%.

Μετά τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ που υποστήριξε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αξιολογηθεί η τρέχουσα κατάσταση του πληθωρισμού και να διατηρεί αβέβαιο το χρονοδιάγραμμα πιθανών μειώσεων των επιτοκίων, σήμερα ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης Neel Kashkari αναρωτήθηκε εάν η κεντρική τράπεζα θα έπρεπε να μειώσει καθόλου τα επιτόκια στην περίπτωση που ο πληθωρισμός παραμείνει σταθερός, προκαλώντας επιπλέον νευρικότητα στους επενδυτές και προσθέτοντας μια ακόμα αμφίσημη αναφορα από τις πολλές των στελεχών της Federal Reserve.

Ξεπέρασε τα 90 δολάρια το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου Brent για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, επεκτείνοντας ακόμα περισσότερο τα κέρδη, με τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις περικοπές της παραγωγής να δίνουν ώθηση στις τιμές.

«Οι επενδυτές αυτή τη στιγμή τηρούν μια στάση αναμονής», δήλωσε ο Sam Stovall, επικεφαλής στρατηγικός επενδυτής της CFRA Research. «Η απόδοση του 10ετούς είναι η βασική κινητήριος δύναμη λόγω της ανησυχίας ότι η Fed υπονοεί ότι δεν βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια» πρόσθεσε.

Την Παρασκευή αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας για την απασχόληση και την ανεργία. Οι προβλέψεις θέλουν την έκθεση να συντηρεί τα «σφιχτά» περιθώρια στην αγορά εργασίας με τις προσλήψεις να ανεβαίνουν κατά άλλες 200.000, με τον δείκτης της ανεργίας να μείνει αμετάβλητος στο 3,9%. Την Τετάρτη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε η ADP, ανακοινώθηκε πως οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Μάρτιο στις ΗΠΑ αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούλιο του 2023.

Σήμερα Πέμπτη, έγινε γνωστό πως ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε από 212.000 στις 221.000 την προηγούμενη εβδομάδα στην υψηλότερη μέτρηση των τελευταίων εννέα εβδομάδων, παραμένοντας ωστόσο σε χαμηλά επίπεδα. Οι αναλυτές ανέμεναν 213.000 νέες αιτήσεις για την εβδομάδα που έληξε στις 30 Μαρτίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Στο μεταξύ, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 19.000 σε 1,79 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Ξεπέρασε τα 90 δολάρια για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο

Χρυσός: Μικρή υποχώρηση από τα επίπεδα ρεκόρ

Ανοδικό momentum στις ευρωαγορές - Άλμα 15% για την Delivery Hero

gazzetta
gazzetta reader insider insider