Ολοταχώς για τα 2.600 δολάρια «βλέπει» τον χρυσό βετεράνος επενδυτής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ολοταχώς για τα 2.600 δολάρια «βλέπει» τον χρυσό βετεράνος επενδυτής
Γεωπολιτικοί και δομικοί παράγοντες έχουν θέσει σε τροχιά το χρυσό να φτάσει τα 2.600 δολάρια ανά ουγγιά μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με βετεράνο αναλυτή της αγοράς.

Γεωπολιτικοί και δομικοί παράγοντες έχουν θέσει σε τροχιά το χρυσό να φτάσει τα 2.600 δολάρια ανά ουγγιά μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με βετεράνο αναλυτή της αγοράς.

Το πολύτιμο μέταλλο έχει καταγράψει διαδοχικά υψηλά ρεκόρ φέτος, συμπεριλαμβανομένου ενός ακόμα την Πέμπτη, όταν ο χρυσός σποτ ξεπέρασε το όριο 2.300 δολαρίων πριν υποχωρήσει ελαφρά. Νωρίς την Παρασκευή διαπραγματευόταν περίπου στα 2.278 δολάρια ανά ουγγιά.

Οι λόγοι πίσω από την άνοδό του - και πόσο υψηλότερα μπορεί να φτάσει βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα - αποτελούν «καυτά» θέματα συζητήσεων μεταξύ των επενδυτών, ειδικά καθώς τα κέρδη στο χρηματιστήριο παραμένουν ισχυρά.

Ο Juerg Kiener, επικεφαλής επενδύσεων στην Swiss Asia Capital, δήλωσε στο CNBC ότι η ανάλυσή του για τον χρυσό «δείχνει φανταστική», αφού σύμφωνα με την καμπύλη ανάπτυξης του για ένα έτος, φτάνει περίπου στα 2.600 δολάρια. Πρόσθεσε επίσης ότι η κατάρρευση των αποθεμάτων στην αγορά χρυσού θέτει σε κίνδυνο «πολλές δομές παραγώγων».

«Ενδεχομένως θέτει σε κίνδυνο πολλές δομές που παίζουν χρυσό στην αγορά, επειδή οι έμποροι ενδέχεται να μην είναι σε θέση να καλύψουν τις ανοιχτές θέσεις τους. Και αν πω ότι τα 26.000 δολάρια είναι για μένα απλώς μια καμπύλη προς τα εμπρός, σε περίπτωση που πιέσουμε λίγο τα νούμερα θα πάνε πολύ ψηλότερα.»

Ο Kiener ανέφερε επίσης τη γεωπολιτική, τη μετάβαση σε έναν «πολυπολικό κόσμο» και τις μεταβαλλόμενες διεθνείς εμπορικές δομές ως λόγους για την «bull» στάση απέναντι στην τιμή του χρυσού. Ένας άλλος λόγος είναι οι κυβερνήσεις που «τυπώνουν χρήμα σαν να μην υπάρχει αύριο», πρόσθεσε. Ένας ακόμα παράγοντας είναι η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Επίσης επισήμανε ότι «έχουμε μια μαζική ροή πολύτιμου μετάλλου που εγκαταλείπει τη Δύση», προσθέτοντας ότι υπάρχει μια «πραγματική μετατόπιση» προς την αυξανόμενη ζήτηση πολύτιμων στην Ασία και ευρύτερα στις χώρες BRIC.

Οι Κινέζοι επενδυτές και τα νοικοκυριά παρουσίασαν αυξημένη ζήτηση για χρυσό το 2023, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, καθώς η αγορά ακινήτων της χώρας παρέμεινε σε αναταραχή και τα χρηματιστήρια κατέρρευσαν.

Οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν επίσης τα αποθέματα χρυσού τους το τελευταίο έτος, στηρίζοντας τις τιμές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξάνει στα 11 ευρώ την τιμή στόχο για τη Cenergy η Euroxx

Jefferies: Οι συνέργειες και οι ευκαιρίες της Eurobank στο εξωτερικό - Υψηλότερη τιμή στόχος

Πετρέλαιο: Ξεπέρασε τα 90 δολάρια για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider