Το μεγάλο «αμερικανικό όνειρο» φαίνεται πως κυνηγούν οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, όπως αναφέρει η Goldman Sachs, που κάνει στροφή προς αυτές, συστήνοντας αγορές σε κλάδους που προσφέρουν αξία, όπως στις μετοχές των τραπεζών και της ενέργειας και των κυκλικών κλάδων που σχετίζονται με την συμπεριφορά των καταναλωτών - που ωφελούνται καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και τα πραγματικά εισοδήματα αυξάνονται - όπως είναι οι μετοχές των εταρειών του business service και των ταξιδιών και αναψυχής.
Οι αναλυτές στρατηγικής του οίκου αναβαθμίζουν σε «overweight» τη σύσταση προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τον κλάδο ενέργειας της περιοχής (από «ουδέτερη» σύσταση που έθεταν προηγουμένως και για τους δύο) και σε «ουδέτερη» από «underweight» τη σύσταση για τις μετοχές του κλάδου των κρίσιμων πρώτων υλών.
Σύμφωνα με τους ίδιους, αυτές είναι οι βασικές «ζώνες» αξίας με το υψηλότερο beta ως προς την πορεία του ΑΕΠ. «Πιστεύουμε ότι τα επίπεδα αποτιμήσεων για τις τράπεζες μπορούν να αυξηθούν και να έρθουν σε ευθυγράμμιση με τη βελτίωση των δεικτών PMIs, ενώ τα πιο σφιχτά πιστωτικά spreads αντικατοπτρίζουν την έλλειψη ανησυχίας σχετικά με τις αθετήσεις πληρωμών, κάτι που είναι γενικά υποστηρικτικό για τον κλάδο».
Οι αναλυτές της Goldman Sachs που καλύπτουν το σκέλος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, εντοπίζουν ένα «upside risk» για τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) των εταιρειών του κλάδου ενέργειας από τις τρέχουσες τιμές spot, οι οποίες άγγιξαν πρόσφατα την κορυφή του εύρους των εκτιμήσεών τους, με αιχμή το πετρέλαιο (στα 70 - 90 δολάρια το βαρέλι). Η αναπτυξιακή δυναμική αναμένεται να είναι υποστηρικτική για αυτά τα τμήματα της αγοράς, και τόσο οι μετοχές του κλάδου ενέργειας όσο και οι τράπεζες προσφέρουν υψηλές ανταμοιβές προς τους μετόχους, μέσω χρηματικών διανομών και προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων, όπως υπογραμμίζει ο Peter Oppenheimer, επικεφαλής στρατηγικής της Goldman Sachs για τις αγορές μετοχών.
Παράλληλα, οι αναλυτές εκτιμούν πως και τα small caps προσφέρουν αξία και μπορούν να κερδίσουν έδαφος στη βάση τόσο της κυκλικής ανάκαμψης που καταγράφεται όσο και της μέτριας, προς το παρόν, ανόδου της δραστηριότητας των συγχωνεύσεων και εξαγορών.
Σύμφωνα με την ομάδα του ισχυρού επενδυτικού οίκου, οι ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύονται με ένα υψηλό discount έναντι των αμερικανικών και μάλιστα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τον ιστορικό μέσο. Αυτό σχετίζεται σε ένα βαθμό με την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά στην πραγματικότητα, τα μεγαλύτερα gap εντοπίζονται σε τομείς εκτός του κλάδου τεχνολογίας, όπως τα χρηματοοικονομικά, η ενέργεια και ο κλάδος ειδών πολυτελείας. «Υποστηρίζουμε επίσης ότι αυτό το χάσμα παραμένει, ακόμη και όταν προσαρμόζεται στις διαφορετικές αναπτυξιακές προοπτικές» όπως υπογραμμίζει η Sharon Bell, υπεύθυνη στρατηγικής της Goldman Sachs για τις ευρωπαϊκές μετοχές.
Ο οίκος προτιμά λοιπόν τις ευρωπαϊκές μετοχές, αναμένοντας μια υπεραπόδοση αυτών έναντι των αμερικανικών, το επόμενο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, με βάση το flow, η τοποθέτηση των επενδυτών στις ευρωπαϊκές αγορές είναι χαμηλή και αποτελούν παράλληλα την λιγότερο προτιμώμενη περιοχή (μετοχικά) τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, η Ευρώπη, προσφέρει και κάποια διαφοροποίηση από την προβληματική της Wall Street σε επίπεδο συγκέντρωσης (για παράδειγμα σε τεχνολογία και «Mag 7»).
Ωστόσο, οι αναλυτές εντοπίζουν και τρία δομικά προβλήματα: (i) χαμηλή κατανομή κεφαλαίων στις μετοχές και χαμηλή εμπορευσιμότητα, (ii) χαμηλή οικονομική αναπτυξιακή τάση και (iii) ζητήματα στο σκέλος της πολιτικής - ρυθμιστικό, κανονιστικό πλαίσιο.
Ωστόσο, τα δομικά προβλήματα της Ευρώπη υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές είναι πιθανό να συνεχίσουν να επενδύουν σε κλάδους που είναι έτοιμοι να ωφεληθούν μακροπρόθεσμα, όπως οι μετοχές «GRANOLAS» (GSK, Roche, ASML, Nestle, Novartis, Novo Nordisk, L'Oreal, LVMH, AstraZeneca, SAP, και Sanofi), ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης, της τεχνολογίας και των ειδών πολυτελείας. Τα passive funds συνεχίζουν να ευνοούν αυτούς τους κλάδους και καθίστανται απίθανη μια υποβάθμιση σε αυτούς παρά τα υψηλότερα, από το μέσο όρο, επίπεδα αποτιμήσεων με τα οποία διαπραγματεύονται.